Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο παράδεισος της Αττικής: Πού βρίσκεται η πιο όμορφη λίμνη του Λεκανοπεδίου

Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας!

14 Ιουνίου 2023 09:51
Ο παράδεισος της Αττικής: Πού βρίσκεται η πιο όμορφη λίμνη του Λεκανοπεδίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένας μικρός παράδεισος στην Αττική, που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας και μαγεύει όλους όσους τον επισκέπτονται.

Ο λόγος για τη λίμνη Μαραθώνα, ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς, ενώ είναι και ιδανικός προορισμός για Κυριακάτικη ολοήμερη βόλτα.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε 4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα.

Η ιστορία

Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη Μαραθώνας Αττικής.

Ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας.

Η έκταση της λίμνης με το νερό στο ύψος του υπερχειλιστή είναι 2,45 τετρ.χιλιόμετρα (2450 στρέμματα) και το μέγιστο βάθος της είναι 54 μέτρα. Η λίμνη συγκεντρώνει νερά από μία περιοχή, που ονομάζεται λεκάνη απορροής, εκτάσεως 118 τετρ. χιλιομέτρων, με μέση απόδοση 14.400.000 m³ ανά έτος, με μέση ετήσια βροχόπτωση της τάξης των 580 χιλιοστών. Ο μέσος όγκος της λίμνης είναι 12.000.000 m³, ενώ ο μέγιστος όγκος (χωρητικότητα) είναι 41.000.000 m³ (από τα οποία μπορούν να αντληθούν τα 34.000.000).

Η κορυφή του φράγματος βρίσκεται σε υψόμετρο 227 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο πους (βάση) του σε υψόμετρο 173 μέτρα. Ο υπερχειλιστής, όμως, βρίσκεται σε υψόμετρο 223 μέτρων και αυτό είναι το μέγιστο υψόμετρο της επιφάνειας της λίμνης πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η παροχή του υπερχειλιστή ανέρχεται σε 520 m³/sec. Το φράγμα κατασκευάσθηκε από την αμερικανική εταιρεία ULEN (η οποία διατήρησε, βάσει του συμβολαίου, την ιδιοκτησία της εταιρείας υδρεύσεως της πρωτεύουσας μέχρι το 1974). Η κατασκευή του φράγματος διήρκεσε από το 1926 μέχρι το 1929.

Μην ξεχάσεις να δεις

Μικρός Μαρμάρινος Ναϊσκος

Αν βρεθείς στην περιοχή μην ξεχάσεις να δεις τον μικρό μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναΐσκο, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του φράγματος. Είναι το πιο θαυμαστό αξιοθέατο. Πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων. Του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς, σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα. Ο ναΐσκος όμως της λίμνης φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας.

Εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ - Μουσείο Λίμνης Μαραθώνα

Παράλληλα, μην παραλείψεις να βρεθείς στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και στο Μουσείο Λίμνης Μαραθώνα, που ακόμα και αν δεν μπεις μέσα θα δεις ενδιαφέροντα πράγματα στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται, ότι το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Clio Muse Tours, δημιούργησε τη ψηφιακή-ακουστική ξενάγηση «Φράγμα Μαραθώνα: Η ζωή στον οικισμό», σχεδιάζοντας μία διαδρομή 17 σημείων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ιστορίες από τη ζωή στον οικισμό από την εποχή κατασκευής του αλλά και μετέπειτα.

Ενώ, το μουσείο περιέχει εκθέματα από την περίοδο κατασκευής του φράγματος, το οποίο χτίστηκε το 1927 και ορθώνεται συνολικά 227 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας

Το εξωκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Λίμνης Μαραθώνα είναι ένα όμορφο εκκλησάκι με θέα τη λίμνη του Μαραθώνα. Είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κατάλοιπο της υπάρχουσας εκεί Ιεράς Μονής και ανήκει στην Ενορία του Αγίου Στεφάνου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού.

Η Αγία Τριάδα ονομάζεται το σύνολο των προσώπων Του Θεού, στο Χριστιανισμό: Ο Πατήρ, Ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα τα οποία είναι αδιαίρετα και ομοούσια κατά τη θεότητα, έχουν την ίδια δύναμη και κοινή Θεία ουσία. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας γίνεται μέσα από έναν δύσκολο χωματόδρομο, παρόλα αυτά το εκκλησάκι δεχόταν πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές, για να ανάψουν το κεράκι τους, να προσευχηθούν και να χαρούν την πολύ όμορφη θέα.

Παραλίμνιο Δάσος

Τρεχούμενο νερό και πουλιά που κελαηδούν... μία υπέροχη διαδρομή, σε ένα σημείο που οργανώνονται συχνά πεζοπορίες.

Για καφέ στο Φράγμα Καφέ

Δίπλα στη λίμνη υπάρχει ένα εστιατόριο-καφε, το Φράγμα, ιδανική επιλογή για να ρεμβάσεις, να λιαστείς και να πιεις το αγαπημένο σου ρόφημα, με την καλύτερη θέα.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share