Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ένας... άλλος Λυκαβηττός: 442 στρέμματα αλλάζουν στην καρδιά της Αθήνας

Ένας τόπος αναψυχής στο κέντρο της πόλης - Η ανάλυση του σχεδίου

23 Ιουλίου 2021 13:09
Ένας... άλλος Λυκαβηττός: 442 στρέμματα αλλάζουν στην καρδιά της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας διαφορετικός Λυκαβηττός θα είναι αυτός, που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Αθήνας, με το Δήμο να έχει σκοπό να μετατρέψει 442.8 στρέμματα αστικού δάσους σε τόπο αναψυχής και θερινών συναυλιών, που θα προσφέρει στους επισκέπτες διεξόδους με οικολογικό ενδιαφέρον, πεζοπορικές διαδρομές κι ένα μοναδικό σημείο αναγνώρισης και απόλαυσης της πανοραμικής θέας της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος της Αθήνας «μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, ο Λυκαβηττός ξαναγεννιέται, με προσοχή στο πολύτιμο οικοσύστημα, σεβασμό στη χλωρίδα και στην πανίδα και την ελάχιστη δυνατή όχληση, λαμβάνοντας υπόψη τον πυκνό αστικό ιστό, με το κέντρο επίσης να αλλάζει στην πλατεία Συντάγματος.

Με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο, που θα καθορίζει την αναζωογόνηση την προστασία και λειτουργία του λόφου και στόχο τον προσδιορισμό και την σταδιακή απόδοση μιας σύγχρονης ταυτότητας».

Το πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καμίνη, με τον συντονισμό της Αρχιτέκτων Μαρίας Καλτσά και με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Λυκαβηττός ανάπλαση

Πριν από λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε η υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βασίλη Αξιώτη. Το έργο προϋπολογισμού ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και περιλαμβάνει:

Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.

Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.

Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του Λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο Περίπτερο.
«Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημά ενός αστικού δάσους που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την επίσκεψη του στον Λυκαβηττό.

Οι πολυτελείς κατοικίες που πωλούνται στα «πόδια» του βουνού

Ακίνητα: Με τιμές από 600.000 ευρώ έως 6.600.000 ευρώ βγαίνουν προς πώληση πολυτελείς κατοικίες στο Κολωνάκι, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. H γνωστή μεσιτική εταιρεία Engel & Völkers έχει αναλάβει αποκλειστικά την πώληση των ιδιοκτησιών στο πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα υπερπολυτελών διαμερισμάτων και lofts, «One Athens», στην «καρδιά» της Αθήνας.

Ο νέος ιδιοκτήτης 16 ιδιοκτησιών στο συγκρότημα κτιρίων, Sodia Capital Management, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησής τους, με την Engel & Völkers να έχει αναλάβει το εγχείρημα. Ποντάροντας ενδεχομένως σε αναστροφή του κλίματος στην αγορά κατοικιών, ιδίως εφόσον όλα προχωρήσουν με θετικό τρόπο στον τομέα διαχείρισης της πανδημίας και στους αγοραστές/επενδυτές που αναζητούν ανέσεις, «σε ένα από τα καλύτερα ακίνητα, που τίθενται αυτήν τη στιγμή προς πώληση στην Αθήνα, σε ένα μοναδικό σχέδιο ανέγερσης κατοικιών, που ολοκληρώθηκε το 2017 και το οποίο θέτει τον πήχη ψηλά αναφορικά με τον εξοπλισμό και το σχεδιασμό των κατοικιών, αλλά και την πλεονεκτική του τοποθεσία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η E&V. Το ακίνητο που αποτελείται από τέσσερα κτίρια 8 ορόφων αποτελεί μετεξέλιξη του κτηρίου που κατασκευάστηκε τις χρονιές 1957-1958 για να στεγάσει τα γραφεία του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

One Athens

Η τοποθεσία επιλέχθηκε για την πανοραμική θέα της πρωτεύουσας. Όλες οι κατοικίες του συγκροτήματος, από την βεράντα του τελευταίου ορόφου μέχρι τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και των ρετιρέ, έχουν υπέροχη θέα της πόλης, της Ακρόπολης και του κόλπου του Σαρωνικού.

Στο One Athens πωλούνται 10 ευρύχωρα διαμερίσματα με έκταση μεταξύ 77 τ.μ. και 236 τ.μ., πολλά από’ τα οποία διαθέτουν το δικό τους μπαλκόνι και φέρουν διαφορετικό εξοπλισμό και στυλ διαρρύθμισης. Για την αγορά ενός διαμερίσματος στο συγκρότημα οι τιμές κυμαίνονται από 600.000 μέχρι 1.850.000 ευρώ. Το ρετιρέ έχει έκταση 530 τ.μ., ενώ η τιμή του ανέρχεται στα 6.600.000 ευρώ. Στον εξοπλισμό του ρετιρέ ανήκει μια ιδιωτική βεράντα, με ασυναγώνιστη θέα της πόλης, καθώς και θερμαινόμενη πισίνα, σημειώνει η Engel & Völkers.

Οι επίσης ευρύχωρες μεζονέτες, τέσσερις στον αριθμό, με έκταση από 245 τ.μ. μέχρι 477 τ.μ. θεωρούνται κατά την E&V ιδανικές για οικογένειες, που χρειάζονται πολύ ελεύθερο χώρο για τις δραστηριότητές τους. Τα ακίνητα έχουν άμεση πρόσβαση στο δρόμο ή τον Λυκαβηττό και είναι κατάλληλα για όσους επιθυμούν μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Οι τιμές πώλησης των μεζονέτων κυμαίνονται από 1.650.000 μέχρι 3.400.000 ευρώ. Το διαμέρισμα τύπου loft, που χαρακτηρίζεται από την ψηλή οροφή, με διαρρυθμισμένο ευρύχωρο καθιστικό και τρεις άνετες κρεβατοκάμαρες, πωλείται πλήρως επιπλωμένο και διακοσμημένο διαμέρισμα στην τιμή των 2.400.000 ευρώ.

Προς πώληση πολυτελείς κατοικίες από 600.000 έως 6.600.00 ευρώ

Όλα τα καταλύματα απολαμβάνουν τη χρήση των ακόλουθων κοινόχρηστων ανέσεων: Βεράντα στον τελευταίο όροφο με θέα στη θάλασσα, στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, εσωτερική πισίνα, τζακούζι, σάουνα και χαμάμ, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με αποδυτήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας με προβολέα, σαλόνι, χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ. Χαρακτηριστικά και Υποδομές: Υπόγειος χώρος στάθμευσης, Υπόγειος αποθηκευτικός χώρος, Λειτουργίες έξυπνου σπιτιού, 24ωρη ασφάλεια κ.α.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share