Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021

Ανάσα στον Κηφισό: Ο νέος κόμβος στην Ιερά Οδό που βελτιώνει την κυκλοφορία

Ποια η χρησιμότητά του σε αυτό το σημείο;

9 Ιουλίου 2021 19:52
Ανάσα στον Κηφισό: Ο νέος κόμβος στην Ιερά Οδό που βελτιώνει την κυκλοφορία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανάσα δίνει στη Λεωφόρο Κηφισού ένα νέο έργο, με έναν νέο κόμβο αναστροφής στο ύψος της Ιεράς Οδού να είναι σίγουρο, ότι θα θα διευκολύνει λίγο περισσότερο την κυκλοφορία.

Πρόκειται γα την πρώτη κυκλοφοριακή παρέμβαση στην πιο πολυσύχναστη κεντρική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας η οποία θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση της καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας διέρχονται καθημερινά πάνω από 27.000 οχήματα.

Επιπλέον, θα εξυπηρετεί και τα οχήματα οδικής ασφάλειας τύπου (βαν) τα οποία συνεισφέρουν εδώ και ένα εξάμηνο, στην οδική ασφάλεια αποτρέποντας ατυχήματα ή παρεμβαίνοντας, μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις τροχαίων στον Κηφισό, με τις σκηνές χάους να είναι καθημερινές.

Κηφισός κόμβος

Γιατί θα βοηθήσει στην κυκλοφορία ο νέος κόμβος;

Με αφορμή την ενεργοποίηση του κόμβου ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Στην Περιφέρεια Αττικής επενδύουμε στην οδική ασφάλεια και συμβάλλουμε στην επίλυση καθημερινών κυκλοφοριακών προβλημάτων».

«Σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία κόμβος αναστροφής ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή με απόλυτη ασφάλεια, ενώ συγχρόνως επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των οχημάτων που κατευθύνονται προς Αθήνα από τον Κηφισό».

«Η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα σε έναν από τους πλέον κεντρικούς οδικούς άξονες της, 24 ώρες το 24ωρο με τη λειτουργία και των ειδικών οχημάτων ασφαλείας τύπου βαν τα οποία παρεμβαίνουν όποτε είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των οδηγών. Η συνεργασία μας με την τροχαία είναι καθημερινή και συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ταλαιπωρίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών».

Ο κόμβος δόθηκε στην κυκλοφορία με την επίβλεψη στελεχών της τροχαίας. Όπως επισήμανε η αστυφύλακας Α. Παπαγεωργίου «η ενεργοποίηση του κόμβου διευκολύνει σημαντικά την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον Κηφισό και συνεπώς μειώνει και τα τροχαία ατυχήματα τα οποία αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στη χώρα μας».

Το σχέδιο για μια νέα Ελλάδα που εγκρίθηκε από την ΕΕ

Με φόντο το χώρο της Αρχαίας Αγοράς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επισήμως το “πράσινο φως” για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο στο πλαίσιο και του Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρει στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα την έγκριση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για την τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία, αλλά και την πρώτη μιας νέας εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid 19.

“Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της” τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τη σχετική πρόταση είχαν κάνει ο ίδιος και οκτώ ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Ενώ το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ελλάδα 2.0: Πράσινο φως από Κομισιόν

“Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δις, ώστε σε ορίζοντα 7ετίας να δημιουργήσουμε 220.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7%”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας εντός του 2021 θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και την ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο

Η κα. Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδεσμευθούν τον Ιούλιο. Σημείωσε δε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι τη δύσκολη ώρα της πανδημίας έδρασαν με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο “πακέτο” επενδύσεων στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ. Χαρακτήρισε δε το ελληνικό σχέδιο φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο και τόνισε όπως η ελληνική επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Μάλιστα η κα. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για να έρθει στην Ελλάδα και θυμήθηκε πως ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτός που της ανέφερε πρώτη φορά τη σχετική ιδέα τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “εφκαρίστο” στα ελληνικά.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ και 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ακολούθησε συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα:

 • Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
 • Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
 • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
 • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
 • Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
 • Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Πιερρακάκης: "Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους"

Το πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Πιερρακάκης:

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη. «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για οικοδόμηση γεφυρών με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Τα 170 έργα που θα γίνουν με τα χρήματα της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

H ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Απριλίου.

Το σχέδιο, όμως, που θα χρηματοδοτηθεί με τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια για να κινητοποιήσει συνολικά 57,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μία λίστα 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε πλήθος αναγκών της ελληνικής οικονομίας, φιλοδοξώντας να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού της προτύπου. Μεταξύ άλλων, έργα που περνούν την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή, όπως τα δίκτυα 5G σε αυτοκινητοδρόμους και η ψηφιακή διασύνδεση των νησιών, αλλά και αστικές αναπλάσεις, όπως στον Ελαιώνα και στο Τατόι, ή έργα που χρονίζουν, όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, εξασφάλισαν την πολύτιμη χρηματοδότηση. Οι οδικοί άξονες έμειναν εκτός, με εξαίρεση τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και τον Ε65.

«Είναι ένας θεμελιώδης οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός», υποστηρίζει η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν 180.000 θέσεις εργασίας έως το 2026, θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά τουλάχιστον 20%.

Το σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 άξονες, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαïκής Επιτροπής. Μερικές από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του (επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις) είναι οι εξής:

1. Αξονας 1 – πράσινη μετάβαση (6 δισ. ευρώ).

 • Εξοικονομώ κατ’ οίκον (1,081 δισ. ευρώ) Περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων και διπλά τζάμια, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, έξυπνα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.τ.λ. Αλλα 450 εκατ. προβλέπονται για τη δράση «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 200 εκατ. για την αντίστοιχη δράση στο Δημόσιο.
 • Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (450 εκατ.).
 • Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών – Κυκλάδων (195 εκατ.).
 • Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, π.χ. Ελαιώνας, νότιο παραλιακό μέτωπο Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού (475 εκατ.).
 • Ανακαίνιση ΟΑΚΑ (43 εκατ.).
 • Πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα (250 εκατ.).
 • Ηλεκτροκίνηση συγκοινωνιών (220 εκατ.).
 • Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης (224 εκατ.).

2. Αξονας 2 – ψηφιακή μετάβαση (2,1 δισ. ευρώ).

 • Ασύρματα δίκτυα 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (130 εκατ. ευρώ). Θα αναπτυχθούν σε 6 αυτοκινητοδρόμους, καλύπτοντας 2.011 χλμ.
 • Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος (89 εκατ.).
 • Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (565 εκατ.). Θα αφορούν διάφορους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων (375 εκατ.). Αφορά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασία από απόσταση, ψηφιακό γραφείο, digital marketplace, κυβερνοασφάλεια κτλ.

3. Αξονας 3 – απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (5,2 δισ. ευρώ).

 • Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων (1,040 δισ. ευρώ). Προβλέπει τη συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζομένων με πιστοποίηση απόκτησης δεξιοτήτων από τρίτους.
 • Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (479 εκατ.). Θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και ειδικά προγράμματα για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), καθώς και αντίστοιχες με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.
 • Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια (471 εκατ.).
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης (364 εκατ.). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις.
 • Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα (317 εκατ.).
 • Ενίσχυση της παιδικής προστασίας, με δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών ή θέσεων σε σταθμούς, μεταρρύθμιση των προγραμμάτων τους, ενίσχυση των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες (184 εκατ.).

4. Αξονας 4 – ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (4,8 δισ.).

 • Ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη συλλογή των φόρων (174 εκατ.).
 • Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας (450 εκατ.).
 • Ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (ιαματικές πηγές), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα των παραλιών (260 εκατ. ευρώ).
 • Μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα (520 εκατ.).

Συνολικές επενδύσεις 31,8 δισ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα κινητοποιήσουν τα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δοθούν αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις, με κριτήρια αγοράς.

Ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι ότι τα δάνεια θα διοχετευθούν μέσω 3 καναλιών διανομής, ανάλογα με το είδος και το ύψος της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός Fund of Funds (FoF) για τη χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, τα κανάλια είναι τα εξής:

1. Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: Οπως επισημαίνεται, η πρακτική της αγοράς στην Ελλάδα είναι να χρηματοδοτείται έως και το 50% του συνολικού κόστους ενός έργου, υπό την προϋπόθεση ότι το τμήμα χρηματοδότησης του χρέους θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ (άρα το συνολικό κόστος του έργου να είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ).

2. Εμπορικές τράπεζες: Για τα έργα με συνολική επενδυτική αξία κάτω των 20 εκατ. ευρώ τα δάνεια θα διοχετεύονται μέσω των εμπορικών τραπεζών, αν και μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν έργα μεγαλύτερου ύψους.

3. Εquity Platform: Εδώ εντάσσεται η δημιουργία του FoF, το οποίο θα λειτουργεί υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι η χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου με επίκεντρο τις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα δάνεια του κράτους θα καλύπτουν το πολύ το 50% της αξίας του έργου, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι η κρατική συμμετοχή θα φτάνει στο 40%. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%.

Η χρηματοδότηση προβλέπεται να διαρκεί 8-12 χρόνια, ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2-3 χρόνια, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου. Επομένως, οι επιχειρήσεις που θα πάρουν φέτος δάνειο δεν θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν πριν από το 2023-2024.

Το αίτημα για τη χρηματοδότηση θα το υποβάλουν οι εμπορικές τράπεζες και οι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί (ΕΙΒ, EBRD, EIF) και θα συγχρηματοδοτούν τις επενδύσεις με ίσους όρους με το Δημόσιο (pari passu).

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του 4ου άξονα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι επιπλέον των δανείων και αφορούν κυρίως τη δημιουργία υποδομών, την άρση αντικινήτρων και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Εκεί προβλέπεται, χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, με 100 εκατ. ευρώ.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share