Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Νέο «πάρκο τσέπης» στα Σεπόλια

Πράσινη ανάσα στην πόλη

9 Ιουλίου 2021 14:07
Νέο «πάρκο τσέπης» στα Σεπόλια

Το νέο «πάρκο τσέπης» που δημιουργήθηκε στα Σεπόλια, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», είναι ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του pocket park των Σεπολίων, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο.

Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων.

πάρκο τσέπης Σεπόλια

Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι, ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου και θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.

Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί.

Αλλάζει όψη η Γλυφάδα: Ξεκίνησε η ανάπλαση του: Έτοιμα μέσα στο καλοκαίρι τα πρώτα 700 μέτρα

Γλυφάδα αλλάζει πρόσωπο. Έργα μικρά και μεγάλα πραγματοποιούνται καθημερινά αλλά εκείνο που θα δώσει άλλη εικόνα στην πόλη είναι η ανάπλαση των τεσσάρων χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου.

Το συγκεκριμένο έργο όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Γλυφάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα 700 μέτρα και του χρόνου τέτοια εποχή υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του.

«Το… χώμα είναι προσωρινό, το νέο παραλιακό μας μέτωπο θα είναι μόνιμo! Οι χωματουργικές εργασίες που βλέπετε είναι ένα μόνο κομμάτι από το μεγάλο έργο ανάπλασης της παραλίας της Γλυφάδας, που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, θα παραδώσουμε εντός του καλοκαιριού το πρώτο τμήμα του ολοκαίνουργιου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, από τον ΑΝΟΓ μέχρι τα Αστέρια Γλυφάδας. Διαμορφώνουμε όλη τη διαδρομή, απομακρύνουμε εμπόδια και παλιά υλικά και τις επόμενες μέρες ξεκινάει η κατασκευή των δαπέδων και όλη η συνοδευτική υποδομή» επισημαίνει ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

«Πολύ σύντομα θα επανέλθω με αναλυτικές λεπτομέρειες για το έργο αυτό, που θα αλλάξει πλήρως την όψη του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Η ζωή μας στη Γλυφάδα συνεχίζει να αλλάζει με έργα» προσθέτει.

 Αλλάζει όψη η Γλυφάδα

 Αλλάζει όψη η Γλυφάδα Αλλάζει όψη η Γλυφάδα

 Αλλάζει όψη η Γλυφάδα

Παραλιακό μέτωπο: Αλλάζει όψη σε μήκος 70χλμ. - Ποδηλατόδρομος 22 χιλιομέτρων από Πειραιά μέχρι Βουλιαγμένη (photo-video)

Το σύνθημα της έναρξης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την ανάπλαση 70 χιλιομέτρων παραλιακού μετώπο, η οποία θα περιλαμβάνει και ποδηλατόδρομο, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γλυφάδα. Παράλληλα, ένα τεράστιο πακέτο στήριξης, το οποίο φτάνει έως και τα 420 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανότητα για 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενοποιείται η παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο - Ποδηλατόδρομος 22 χιλιομέτρων από Πειραιά ως Βουλιαγμένη

Το φιλόδοξο εγχείρημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας προβλέπει την ενοποίηση 70 χιλιομέτρων της παραλιακής ζώνης από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο.

Το αστικό κομμάτι, από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη θα περιλαμβάνει ενιαίο ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους σε μια ακτίνα 22 χλμ . Στο υπόλοιπο τμήμα από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ, θα γίνει ενιαία ανάπλαση.

Το σημαντικό είναι ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου καθώς είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Με αφορμή μάλιστα τη σημερινή παγκόσμια μέρα ποδηλάτου ανακοινώνεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων μήκους 100 χιλιομέτρων σε ολόκληρη της Αττική.

«Το σχέδιο αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την Νέα Ελλάδα» αναμένεται είπε ο πρωθυπουργός.

«Για 22 χλμ. θα μπορεί κάποιος απρόσκοπτα να περπατήσει, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, μιλώντας για τη σημερινή εκδήλωση στη Γλυφάδα, και για την ομιλία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίζουμε να παρουσιάζουμε σταδιακά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το “Ελλάδα 2.0″». Σχέδιο που ονομάστηκε έτσι, όπως επιχειρηματολόγησε ο Α. Σκέρτσος, γιατί «θεωρούμε ότι περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα, καλύτερη εκδοχή της χώρας μας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων μας».

Ένα από τα έργα αυτά είναι «η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου στην Αττική, από το Φάληρο, το ΣΕΦ, έως και τη Βουλιαγμένη με ένα ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Για 22 χιλιόμετρα θα μπορεί κάποιος απρόσκοπτα να περπατήσει, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», σημείωσε με έμφαση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share