Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

8+1: Οι ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου

Θα γίνουν το επόμενο στέκι σας

11 Ιουνίου 2023 11:02
8+1: Οι ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγο χύμα, πολύ παρεΐστικες, μονίμως κεφάτες, ανοιχτές μέρα-νύχτα, για καφεδάκια και ξενύχτια. Οι αυλές του Μεταξουργείου είναι από τις ωραιότερες στην πόλη. Μας σερβίρουν, δε, με την ίδια άνεση καφεδάκια, ουζάκι με μεζέ και «κανονικά» ποτά, σε ωραιότατες ανεξαιρέτως τιμές. Ωστόσο το Athensmagazine.gr εκτός από τις ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείο σας παρουσιάζει και τις καλύτερες ταράτσες της Αθήνας.

Sabir

Μια εντελώς νησιώτικη, πλακόστρωτη αυλίτσα με ψηλά δέντρα να της παρέχουν άφθονη σκιά, χρωματιστά γεράνια και καρεκλίτσες καφενείου (τις παλιές, με την ψάθα) να ταιριάζουν γάντι στην όλη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια, παγωμένη ρακή ψημένη με την αυθεντική συνταγή από την Αμοργό, ψαγμένες βαρελίσιες μπύρες και άλλα τέτοια όμορφα σε πολύ καλές τιμές (υπολογίστε κάτω από 10€ το άτομο για αλκοόλ και χορταστικό τσιμπολόγημα). Θα τη βρείτε ανοιχτή από τις 15.00 το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Info: Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276

Η Μεταξού

Ακροβατεί στα όρια μεταξύ Μεταξουργείου και Κολωνού, και αποτελεί κομμάτι ενός γλυκύτατου παλιού σπιτιού. Από Τετάρτη ως Σάββατο, κάθε βράδυ, και τα μεσημέρια της Κυριακής έχει ζωντανή μουσική – χωρίς πρίζες και ενισχυτές, αλλά με άφθονη… γλεντζέδικη διάθεση – ενώ στα τραπέζια καταφθάνουν κλασικοί μεζέδες, από κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα. Μαζί με νησιώτικο κρασί ή ρακές, υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο.

Info: Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5229290



Πυρολίκι

Σε αυτήν την υπέροχη αυλίτσα, που διανύει επίσης τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, με τους πέτρινους τοίχους, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και τα αναρριχώμενα λουλούδια θα ακούσετε παλιά ρεμπέτικα και θα δοκιμάσετε σπιτικούς μεζέδες - ντάκους, φάβα, πατατοσαλάτες, μπριζολάκια και πάει λέγοντας - αλλά και «πειραγμένες» γεύσεις με έμπνευση και αγάπη από την Κρήτη, όπως τα σιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και κρέμα ούζου. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με ωραίο κρασάκι ή ούζο, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο. Μαγεία.

Info: Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293

Καμπεθόν

Κάπου ανάμεσα στο Μεταξουργείο και το Γκάζι, μια ανάσα από την Ιερά Οδό, κρύβεται μια από τις πιο όμορφες αυλές της πόλης: Στρωμένη με χαλικάκι, περιτριγυρισμένη από ψηλούς πέτρινους τοίχους και στολισμένη από ψηλά δέντρα για έξτρα δόσεις καλοκαιρινής δροσιάς.

Το απόλυτα παρεΐστικο Καμπεθόν κινείται στη λογική του νέο-καφενείου, σερβίροντας μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε πολύ καλές τιμές (περί τα 10-12€ για να φάτε και να πιείτε). Έχει όμως και «κανονικά» ποτά, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 5€.

Info: Κεραμεικού 110, Κεραμεικός

Κεραμείο

Μια από τις πιο δημοφιλείς αυλές του Μεταξουργείου είναι ίσως και η παλαιότερη (σας την συστήσαμε για πρώτη φορά το 2011, μαζί με άλλες που δεν υπάρχουν πια). Έχει χτιστά καναπεδάκια, τραπέζια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων, φυλλωσιές και περίεργα industrial φωτιστικά, και αποτελεί κομμάτι ενός παλιού εργαστηρίου κεραμοποιίας, από τα πολλά που έδωσαν το όνομά τους στη γειτονιά.

Έχει φανατικό κοινό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να στριμωχτείτε λίγο σε ώρες και νύχτες αιχμής, αλλά χαλάλι της. Η μέρα εδώ ξεκινά με καφέ (1,50-2,50€), συνεχίζει με ρακόμελο ή κρασί (από 3€) και καταλήγει με ποτά ή κοκτέιλ (6 και 7€ αντίστοιχα), συνδυασμένα με τζαζ και ροκ μουσικές. Τι άλλο να θέλει κανείς;

Info: Πλαταιών 27, τηλ.: 210 3464221

Τσουλήθρα

«Κρυμμένη» στο πίσω μέρος της Τσουλήθρας, υπάρχει μια κουκλίστικη αυλή, με μωσαϊκό-σκακιέρα στο πάτωμα και καρεκλίτσες παραδοσιακού καφενείου να σετάρονται με τα παραδοσιακά στρογγυλά τραπεζάκια. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Νοστιμότατα κεμπαπάκια με δροσερή σος γιουρτιού, πανσετάκια, εξαιρετικό ψητό μανούρι και πολύ ωραίο λουκάνικο. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασί ή μερικές μπύρες.

Info: Σαλαμίνος 64, τηλ.: 211 4035686

Φάμπρικα

Δεν είναι κρυμμένη –πράγμα σπάνιο για το Μεταξουργείο– είναι ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Φάμπρικας, και είναι πανέμορφη: Στρωμένη με χαλικάκι και φωτισμένη από κρεμαστά φαναράκια. Μας φτιάχνει την ημέρα με καφεδάκι από νωρίς και μπύρες από μικροζυθοποιίες αλλά και με κοκτέιλ που κοστίζουν 8€, σαν το Amadeo Modigliani, με ρούμι, passion fruit, ανανά και λάιμ. Αν πεινάσεις, έχει τέλεια πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο.

Info: Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός

Φάμπρικα Μεταξουργείο

Cachou

Μπορεί να το θυμάσαι ως «Μια Ζωή την Έχουμε» και η αλήθεια είναι πως αν είχες δει έστω μια φορά την απίστευτη αυλή του, με τα ψηλά δέντρα, τις υπέροχες πολυθρόνες, τα πολύχρωμα τραπεζάκια, τις αιώρες και το χαλικάκι, σίγουρα την θυμάσαι.

Ε τώρα θα σας πούμε όμως για το Cachou όπου έχει όλα αυτά (χωρίς τις αιώρες) και έχει και ωραίο φαγητό. Δοκίμασε τα ρεβύθια με γάλα καρύδας και πιπεριές, τις τηγανιτές πατάτες με κιμά, την ψητή φέτα με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τα κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός με μπύρα ή κρασί, στα 15€ το άτομο.

Info: Σφακτηρίας 20

Cachou Μεταξουργείο

Latraac

Από τις πιο ιδιαίτερες αυλές του Μεταξουργείου, αυτή με τη μεγάλη ράμπα για σκέιτ (το οποίο προς το παρόν απαγορεύεται, μαζί με τη μουσική) μας σερβίρει καθημερινά από τις 17.00 ως τα Μεσάνυχτα καφεδάκια, μπύρες (από 3€) και ποτά (στα 6,50€) μαζί με σούπερ κουλάτα vibes και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Info: Λεωνίδου 63-65

Latraac Μεταξουργείο

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share