Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μοναστηράκι: Η ιστορία που κρύβει η συνοικία και 9 απίθανα στέκια για ψαγμένους

Εσύ ξέρεις την ιστορία;

30 Μαΐου 2022 07:27
Μοναστηράκι: Η ιστορία που κρύβει η συνοικία και 9 απίθανα στέκια για ψαγμένους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μοναστηράκι έχει τη δική του ιστορία και ελάχιστοι είναι εκείνοι που την γνωρίζουν. Στη καρδιά της Αθήνας, μια περιοχή με πολλά ιστορικά μνημεία και μαγαζιά.

Η ονομασία «Μοναστηράκι» επικράτησε την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, δείτε τα 9 υπέροχα μέρη της Αθήνας που μπορείτε να πάτε βόλτα.

Από πού πήρε το όνομα του;

Το Μοναστηράκι βράδυ

Tο Μοναστήρι της Παντάνασσας

Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι που χτίστηκε στην περιοχή από τον 10ο αιώνα. Πριν επικρατήσει η συγκεκριμένη ονομασία, η περιοχή είχε πολλά παρατσούκλια όπως «Αμπατζήδικα», «Τζιερτζίδικα», «Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας». Οι λόγοι ήταν πολλοί, αλλά τελικά επικράτησε το «Μοναστηράκι».

Στην περιοχή από το 1759, υπήρχε το Τζαμί Τζισταράκη το οποίο πήρε το όνομά του από τον Οθωμανό Βοεβόδα της πόλης, Μουσταφά Αγά Τζισταράκη. Ήταν επίσης γνωστό και ως το Τζαμί του Κάτω Συντριβανίου, από ένα σιντριβάνι που υπήρχε κοντά και τροφοδοτούσε ο ποταμός Ηριδανός. Λέγεται πως ο Αγάς για να κτίσει το τζαμί χρησιμοποίησε κίονες από τον ναό του Ολυμπίου Διός. Αυτό θεωρήθηκε ιεροσυλία και πολλοί ήταν εκείνοι που το συνέδεσαν με την επιδημία πανούκλας που έπληξε την πόλη τον επόμενο χρόνο. Το Τζαμί επισκευάστηκε για πρώτη φορά το 1915 και από το 1975 στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή κεραμικής από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Οθωμανική και τη νεώτερη Τουρκία.

Την εποχή των Οθωμανικών χρόνων στην περιοχή υπήρχε μια υπαίθρια αγορά σιτηρών, κρεάτων και οπωρολαχανικών, με το «Μοναστηράκι» να έχει μέχρι σήμερα μια εμπορική σημασία. Κάποτε ονομάστηκε και Γιουσουρούμ, λόγω του διάσημου παζαριού της οδού Ηφαίστου. Αυτή η ονομασία έχει επιζήσει μέχρι και σήμερα. Η περιοχή των παλαιοπωλείων πήρε το όνομά της από τον Εβραίο έμπορο, Ηλία Γιουσουρούμ, πρώτου ιδιοκτήτη παλαιοπωλείου σε όλη την Αθήνα και πρόεδρο του σωματείου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πλατεία Αβησσυνιάς

Η πλατεία Αβησσυνιάς πάλι, φέρεται να πήρε το όνομα της από την ανθρωπιστική βοήθεια που κατέφτασε από την σημερινή Αιθιοπία, για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ο σιδηρόδρομος, που η παρουσία του δεσπόζει στην περιοχή (σήμερα υπάρχει και μετρό), έφτασε στο Μοναστηράκι τον Μάιο του 1895, ως έργο για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ιστορία του Μοναστηρακίου είναι τόσο πλούσια που θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο. Είναι πάντα μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της Αθήνας, σημείο συνάντησης πολιτισμών για περισσότερο από μια χιλιετία και ένας τόπος για να φανταστείς με μεγαλύτερη ακρίβεια, το παρελθόν της πρωτεύουσας.

Πλατεία Αβυσσινίας

9 μαγαζιά που αξίζει να επισκεφθούμε

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Δεν γίνεται να πας στου Ψυρρή και να περάσεις από το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ για γλυκάκι. Δεκάδες γλυκές συνταγές που εμπνέονται από την πολίτικη καταγωγή της οικοδέσποινας αλλά και προτάσεις που προκύπτουν από τους συνεχείς πειραματισμούς με τα υλικά.

Πάνω από 40 γλυκά σε περιμένουν λαχταριστά στο Σερμπετόσπιτο με βάση τα ολόφρεσκα υλικά και τη φαντασία, που καταλήγει κάθε φορά σε μια ξεχωριστή δημιουργία. Στις τελευταίες εκπλήξεις έχουν προστεθεί το Μπεϊάζ, ένα υπέροχο τσιζκέικ ψημένο στον φούρνο με φρέσκα φρούτα, και το μιλφέιγ με χειροποίητη κρέμα πατισερί αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα τραγανά φύλλα που ψήνονται καθημερινά στην κουζίνα του Σερμπετόσπιτου.

Po'Boys

Po Boy's το γνήσιο μπέργκερ

Το πρώτο αυθεντικό BBQ joint της Αθήνας «έδεσε» το food truck του για να προσφέρει όλα τα ζουμερά, σιγοκαπνιστά του κρέατα (brisket, pulled pork, spare ribs, pork belly) κατευθείαν από το χειροποίητο καπνιστήριό του με ξύλα ελληνικής οξιάς, μετά από πολλές πολλές ώρες ψησίματος!

Ολόκληρο το μενού μαγειρεύεται από τον σεφ και pitmaster Βασίλη Σπόρο και την ομάδα του αποκλειστικά σε ξύλα και κάρβουνα!

Για όσους συμφωνούν με το ρητό ότι η μπίρα εφηύρε το ΒΒQ, οι 40 ετικέτες από τις καλύτερες ελληνικές μικροζυθοποιίες, μαζί με guest εμφανίσεις από Σουηδία, Σκωτία, Βέλγιο και ΗΠΑ, μάλλον το επιβεβαιώνουν.

Αστερίσκος

Ο Αστερίσκος στου Ψυρρή

Μια κρυμμένη έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1890 θα βρεις τον Αστερίσκο, που αποτελεί ίσως την πιο αναπάντεχη υποσημείωση της καθημερινής σου διασκέδασης.

Με τη γραφική κατάφυτη αυλή να ξεπροβάλλει σαν σε παραμύθι και να σε υποδέχεται με ρομαντική διάθεση αλλά και με έναν εσωτερικό ψηλοτάβανο χώρο που ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα, ο Αστερίσκος αποτελεί στέκι για επισκέπτες, καλλιτέχνες και φιλότεχνους, αφού στο δεύτερο επίπεδο φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις αλλά και πολιτιστικές δράσεις που ταιριάζουν στο ύφος του χώρου.

Collage

Στο Collage θα βρεις υπέροχο φαγητό

H Τέχνη αποτελεί μια καλή αφορμή για socializing και το Collage γνωρίζει πολύ καλά πώς να συνδυάζει αυτές τις δύο έννοιες σε έναν χώρο που από μόνος του εκφράζει μια διαφορετική άποψη για την καθημερινή βόλτα ή διασκέδαση.

Εδώ όλα ξεκινούν από νωρίς το πρωί με ένα πλούσιο πρωινό και brunch που περιλαμβάνει αυγά με σπανάκι και γραβιέρα Νάξου, βουτυράτα κρουασάν, αυγό ποσέ που ετοιμάζεται στους 63 βαθμούς(!) με ραγού μανιταριών και κρέμα πατάτας αρωματισμένη με τρούφα και βότανα, pancakes με μαρμελάδα μούρο και maple syrup, καθώς και πολλές ακόμα επιλογές που ετοιμάζονται με φαντασία και σερβίρονται αναλόγως.

Η ανάλογη λίστα κρασιών συνοδεύει κάθε γεύμα, ενώ στη βραδινή εκδοχή του το Collage παρουσιάζει πάρτι και events με special καλεσμένους.

Juan Rodriguez

Juan Rodriquez στου Ψυρρή

Ο χώρος αποτελεί ένα μυστηριώδες σκηνικό που γίνεται απρόσμενα οικείο με το που θα πατήσεις το πόδι σου, παραπέμποντας σε vintage lobby ξενοδοχείου.

O φωτισμός, οι μουσικές και η ατμόσφαιρα συνδυάζονται απόλυτα, ενώ οι DJs εναλλάσσονται καθημερινά για να αφηγηθούν ο καθένας τη δική του εκδοχή της ιστορίας του Juan Rodriguez. Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι μουσικές ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα, δημιουργώντας αυθόρμητα πάρτι χωρίς μουσικές εμμονές.

15inn

15inn all day

Ξεκινώντας καθημερινά από τις 8 το πρωί με πρωινό (στην πιο core μορφή του), το οποίο σερβίρεται μέχρι τις 11, το 15inn συνεχίζει με μια σειρά από πιάτα brunch γεμάτα original φαντασία και φρέσκα υλικά που καταφθάνουν καθημερινά στην κουζίνα. Εκεί ετοιμάζονται επιτόπου όλες οι συνταγές, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις μέχρι αργά το απόγευμα.

Δοκίμασε οπωσδήπoτε το chicken burger, όπου στη θέση του ψωμιού θα βρεις αφράτη βάφλα (έκπληξη!), αλλά και το croque pancake με αυγό που ενώνει πολύ πετυχημένα δύο κλασικές γεύσεις πρωινού.

Οι δροσερές σαλάτες αλλά και οι vegan επιλογές έχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στο μενού. Στα γλυκά αξίζει να δοκιμάσεις το Red Velvet με κρέμα cheesecake και φρούτα του δάσους, αλλά και το κολασμένο full chocolate με πραλίνα, λευκή και bitter σοκολάτα, που σε στέλνει στον παράδεισο με την πρώτη μπουκιά.

City Zen

City Zen με θέα

Η Αθήνα από ψηλά είναι μια θέα που σε χαλαρώνει, κυρίως όταν απέναντί σου ξεπροβάλλει η Ακρόπολη σαν μια εικόνα που ξεπερνά κάθε καρτ ποστάλ.

Η ταράτσα του City Zen είναι ακριβώς αυτό, ένας τρόπος να δεις αλλιώς την καθημερινότητα, ζώντας στιγμές που ο καφές, το ποτό ή το φαγητό σου συνδυάζονται με μια θέα εκπληκτική που σε κάνει να αναθεωρείς τη ζωή σε αυτή την πόλη.

Couleur Locale

Couleur athens

Ένας all day χώρος που φιλοξενεί κάθε σου στιγμή, ξεκινώντας από το πρωί με καφέ και πλoύσιο brunch.

Στα πιάτα του μενού θα βρεις αυγά σε διάφορες εκδοχές (μην παραλείψεις τα αυγά σε scones πατάτας με κρούστα παρμεζάνας, μπέικον και πατάτα), pancakes, κρουασάν αλλά και χορταστικά sandwiches (το egg burger θα σε ενθουσιάσει) ή χειροποίητη πίτσα σε διάφορες εκδοχές.

Οι δροσερές σαλάτες και τα γλυκά υπακούν στην ποιότητα που έχει θέσει εδώ και χρόνια το Couleur Locale, ώστε να δίνει το χρώμα της περιοχής στην καλύτερη βερσιόν του.

Όσο για το βραδινό ποτό, είτε επιλέξεις τον κλειστό χώρο είτε την ταράτσα, η θέα θα σε παρασύρει σε μια ατμόσφαιρα που συμπληρώνεται από freestyle μουσικές και χαλαρή διάθεση, δημιουργώντας μια εμπειρία που πρέπει να ανακαλύψεις.

Zuccherino

Zuccerio για παγωτάκι
Zuccerio για παγωτάκι

Το παγωτό είναι μια γεύση που σε ταξιδεύει σίγουρα στα παιδικά σου χρόνια και τα Zuccherino γίνονται κομμάτι αυτής της εμπερίας, αφού αποτελούν το απόλυτο gelato spot της πόλης. Όποια γεύση και αν φαντάζεσαι βρίσκεται εδώ, πίσω από τις βιτρίνες τους, και σε κάνει να νιώσεις και πάλι παιδί που θέλει να τα δοκιμάσει όλα.

Το καϊμάκι, το φιστίκι, η σοκολάτα και η φράουλα σε ταξιδεύουν στα χρόνια της αθωότητας, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσεις το Cookies, το Death by Chocolate, το Caprice και το Bueno, εμπνευσμένα από τα αγαπημένα σνακ που σε έχουν σημαδέψει γευστικά!

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share