Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ο Μπακογιάννης τον θεωρεί επιτυχημένο και ρίχνει βολές

Στην αντεπίθεση ο Δήμαρχος

25 Σεπτεμβρίου 2020 17:02
Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ο Μπακογιάννης τον θεωρεί επιτυχημένο και ρίχνει βολές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Κώστας Μπακογιάννης, παρότι εσχάτως είπε πως ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας «και πέτυχε και δεν πέτυχε», τώρα αναφέρει πως είναι επιτυχημένος, ενώ τονίζει πως πρέπει να σταματήσουν τα ψέμματα, καθώς όπως ανέφερε στον «Αθήνα 9.84», το έργο αυτό δεν αφορά μονάχα την Πανεπιστημίου.

Σχετικά με σχόλια που έγιναν για πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Αρκετά με τα ψέματα. Δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες», επισημαίνοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι πιλοτικό.

Είναι, ανέφερε, η «σύγχρονη μεθοδολογία η οποία λέει το εξής πάρα πολύ απλό: Πριν βάλεις μέσα τις μπουλντόζες, πριν αρχίσεις δηλαδή να δημιουργείς μόνιμα έργα, πας δοκιμαστικά». Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε πως «θέλουμε να υλοποιήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, [έργο το οποίο] πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Αντώνη Τρίτση το ’82- ’83, όπως το συνέχισε μετά η Μελίνα Μερκούρη και τόσοι άλλοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι μία πολύ γενναία παρέμβαση, η οποία πέρα από το ότι εξασφαλίζει 50.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, πέρα από το ότι δημιουργεί μία μοναδική διαδρομή 7 χιλιομέτρων περιπατητική και ποδηλατική, είναι μία παρέμβαση η οποία μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία της πόλης».

Το σχόλιο για την πιλοτική περίοδο

Η πιλοτική περίοδος, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, «έχει πετύχει γιατί αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Και όπου υπάρχουν αδυναμίες, διορθώνονται. Είχαμε μία μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Αθήνα επιτέλους απέκτησε μία ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη. Αυτήν ακολουθήσαμε». Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ουσιαστική διαβούλευση, η οποία δεν θα είναι μόνο τυπική, θα είναι ουσιαστική διαβούλευση. Σε ό,τι αφορά το κόστος της πιλοτικής φάσης ο Κώστας Μπακογιάννης επανέλαβε ότι ο αστικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί μετά τη σημερινή πιλοτική εφαρμογή στις 129 γειτονιές της πόλης.

«Τι λέμε; Λέμε ότι η Αθήνα, οι γειτονιές της, χρειάζονται πράσινο. Χρειάζεται αυτό τον αστικό εξοπλισμό. Και αυτός ο αστικός εξοπλισμός είναι η προίκα της πόλης από τον Μεγάλο Περίπατο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα της Πλατείας Βικτωρίας και γενικότερα για το μεταναστευτικό στην Αθήνα, ανάφερε ότι σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο «μία νέα δομή θα γίνει στον Ελαιώνα, δίπλα στην υφιστάμενη δομή, που θα λειτουργήσει ως transit center». Δομή, που, όπως είπε, θα φιλοξενεί πρόσφυγες από τα νησιά «για ένα σύντομο αλλά ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να δρομολογηθεί η ένταξή τους, αν θέλετε, ή γενικότερα να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματά της».

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share