Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πάει... περίπατο ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»: «Ξηλώνεται» η Πανεπιστημίου - «Καυστικά» σχόλια στο Twitter με τις δηλώσεις Μπακογιάννη

Ενός έργου που στοίχησε περίπου 2.000.000 ευρώ

23 Σεπτεμβρίου 2020 15:31
Πάει... περίπατο ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»: «Ξηλώνεται» η Πανεπιστημίου - «Καυστικά» σχόλια στο Twitter με τις δηλώσεις Μπακογιάννη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου στην Πανεπιστημίου- ενός έργου που στοίχησε περίπου 2 εκατ. ευρώ- ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι «βγήκε και δεν βγήκε» ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν νέα έργα για μία μόνιμη, μεγάλης κλίμακας, ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, σε όλο το μήκος της, μέχρι την Ομόνοια.

Σε σχετική ερώτηση για τις ζαρντινιέρες, ο κ. Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάζεις μια ζαρντινιέρα» και πρόσθεσε: «Έπρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις».

«Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε, πάμε για κάτι καινούριο», τόνισε στην συνέχεια, αναφερόμενος στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και για επόμενη φάση που θα περιλαμβάνει τα μόνιμα έργα.

Φυσικά, στο άκουσμα της είδησης, οι χρήστες στο Twitter ξεσάλωσαν με καυστικά σχόλια.

Διαβάστε μερικά σχετικά tweets:

Τόσο κόστισε ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας - Η έντονη κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη - Γλέντι στο Twitter

Πρώτο θέμα αποτελεί τις τελευταίες μέρες σε όλη την Αθήνα ο Μεγάλος Περίπατος, που οραματίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Μεγάλος Περίπατος και οι συζητήσεις γύρω από το έργο έχουν «φουντώσει» τις τελευταίες ώρες, μετά και την τοποθέτηση των ζαρντινιερών και των παγκακίων στο Σύνταγμα.

Οι χρήστες στο Twitter μιλούν πλέον για #Μεγάλο_Περίγελο, βάζοντας στο «στόχαστρό» τους τη συνολική εικόνα – σε σχέση με τις μακέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την έναρξη των παρεμβάσεων – το κυκλοφοριακό χάος, το κόστος των κατασκευών (κυρίως ζαρντινιέρες και παγκάκια) και το κόστος για την αγορά των φυτών / δέντρων.

Οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» ξεκίνησαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν με τη Πανεπιστημίου να στενεύει κατά το ήμισυ από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου έως το ύψος της οδού Αιόλου και τη πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας. Η υλοποίηση αυτών ακριβώς των παρεμβάσεων δημιούργησε κυκλοφοριακό χάος, το οποίο λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο καθώς δεν είχε προβλεφθεί ενημέρωση των οδηγών για την υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα τα εισερχόμενα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας να βρεθούν για αρκετή ώρα σχεδόν ακινητοποιημένα.

Αναμενόμενο ήταν επίσης γιατί δεν είχε προβλεφθεί ισχυροποίηση του δικτύου των Μέσων Μαζικών Μεταφορών, προϋπόθεση βασική για την σωστή υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» κι όλων των αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ

1.108.165,80 ευρώ για «Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19» και 897.689,32 ευρώ για «Προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου, για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19».

Οι τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκαν από την απόλυτη πλειοψηφία του κόσμου ως ιδιαιτέρως υψηλές, ειδικά σε ό,τι αφορά στις κατασκευές ζαρντινιερών και παγκακίων. Κι αν ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει την υψηλότερη τιμή για κάθε κατασκευή, στο τέλος παρατηρούμε ότι η διαφορά ήταν μικρή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές του προϋπολογισμού για τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια και τις τιμές που τελικά αγοράστηκαν:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ
570 ζαρντινιέρες (150Χ50Χ50) 550 ευρώ 506,55 ευρώ
22 ζαρντινιέρες (300Χ300Χ100) 5.000 ευρώ 4.605,00 ευρώ
3 ζαρντινιέρες (Φ3500) 4.000 ευρώ 3.684,00 ευρώ
2 ζαρντινιέρες (Φ2500) 3.700 ευρώ 3.407,70 ευρώ
41 ζαρντινιέρες (Φ1500) 1.600 ευρώ 1.473,60 ευρώ
5 παγκάκια με ζαρντινιέρα 5.700 ευρώ 5.249,70 ευρώ
50 ποδηλατοστάτες inox σπιράλ 390 ευρώ 359,19 ευρώ
100 παγκάκια με φωτισμό 990 ευρώ 911,79 ευρώ

Η ΠΕΕΓΕΠ καταγγέλει «φωτογραφικό» διαγωνισμό

Ο Δήμος Αθηναίων προκήρυξε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό το βράδυ της Τετάρτης (27/5) και συγκεκριμένα στις 22:44 (21:30 αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων), με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ ΟΥ COVID – 19’’».

Το περίεργο του διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 11:00, δηλαδή 2 εργάσιμες μέρες μετά τη σχετική πρόσκληση, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένες κι αυστηρές προδιαγραφές και για τις διαστάσεις και για το υλικό των κατασκευών.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στο υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία καταγγέλλει τον διαγωνισμό για τους όρους του, τονίζει πως υπήρχε εξ αρχής «προεπιλεγμένος διάδοχος» και ζητά «την ακύρωσή του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».

Χαμός στο Twitter

Ο «Μεγάλος Περίπατος» μετατράπηκε σήμερα από τους χρήστες στο Twitter σε #Μεγάλο_Περίγελο, σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας σχετικό hashtag στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των trends.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share