Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (06/03) στην πρωτεύουσα!

Το Athensmagazine προτείνει...

6 Μαρτίου 2020 15:50
Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (06/03) στην πρωτεύουσα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έξοδος στην Αθήνα: Δείτε στο Athensmagazine.gr που να βγείτε σήμερα (06/03) στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσετε!

Το Athensmagazine.gr σας βρίσκει κάθε μέρα τα μέρη που είναι ιδανικά για ποτό και καφέ στην πόλη! Δείτε εδώ την πατροπαράδοτη ταβέρνα που μυρίζει θάλασσα. Μην χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε!

Οι Έτερονήμισυ στη μουσική σκηνή «House of Art»

Οι Έτερονήμισυ, μετά τις πετυχημένες τους εμφανίσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, παίζουν εκ νέου για όλες τις Παρασκευές του Μαρτίου, στη νέα μουσική σκηνή «House of Art», στον Κεραμεικό (Κωνσταντινουπόλεως 70).

Οι Έτερονήμισυ μας προσκαλούν σε τέσσερις ακόμη μουσικές βραδιές έχοντας σε κάθε μία και από έναν ξεχωριστό καλεσμένο, ξεκινώντας την πρώτη Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον Haig Yazdjian!

Η μπάντα που περιπλανείται στο πλαίσιο της "world music", χρησιμοποιεί παραδοσιακά όργανα όπως η λύρα, η γκάιντα και το κανονάκι για να συνθέσει έναν προσωπικό ήχο πρωτότυπο, σύγχρονο και ταυτόχρονα οικείο. Μεταξύ διασκευών σε αγαπημένα τραγούδια και παραδοσιακών ακουσμάτων, θα παρουσιάσουν και υλικό από τον δίσκο που ετοιμάζουν παρέα με τον Νίκο Ζούδιαρη.

Η σύνθεση των «Έτερονήμισυ» είναι:

Μυρτώ Καμβυσίδη: τραγούδι
Φωκάς Μουρτζάκης: λύρα, τραγούδι
Γιώργος Γεροντής: λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι
Γιώργος Νίκας: γκάιντα
Ανετάκης Κώστας: κιθάρα
Σπύρος Μέντης: λαούτο, τραγούδι
Χρήστος Τζελεπόπουλος: μπάσο, τραγούδι
Βασίλης Γιασλακιώτης: τύμπανα

House of Art

6 Μαρτίου 2020 Παρασκευή 22:00

13 Μαρτίου 2020 Παρασκευή 22:00

20 Μαρτίου 2020 Παρασκευή 22:00

27 Μαρτίου 2020 Παρασκευή 22:00

6 Μαρτίου 2020 - 27 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια

Αξία θεάματος: 8€

«Europeras 1 & 2» του Τζων Κέιτζ

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την ημέρα της επετείου, στις 5 Μαρτίου 2020, την εμβληματική μετα-όπερα «Europeras 1 & 2» του πάπα της αβανγκάρντ Τζων Κέιτζ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα καταιγιστικό παιχνίδι μνήμης, ένα καλειδοσκοπικό οπερατικό κολάζ από 105 άριες, 5 ντουέτα, 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 14 τραγουδιστές, 12 βοηθούς σκηνής, 26 μουσικούς, 127 κοστούμια, 72 εικόνες αρχείου, 121 σκηνικά αντικείμενα, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων, 112 σκηνές.

Η διάρκεια του θεάματος ανέρχεται στα 135 λεπτά.

Το έργο «Europeras 1 & 2», που συνυπογράφουν η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρεις παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2020.
Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Γραμμένο την περίοδο 1985-1987, μετά από παραγγελία της Όπερας της Φρανκφούρτης με την επισήμανση να γραφτεί μια όπερα που θα αναιρεί την παράδοσης της όπερας ως είδους, το έργο συνιστά μια δοξαστική όσο και βιτριολική ματιά στο ρεπερτόριο της όπερας του 18ου και 19ου αιώνα.

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιεί αποσπασματικά και με τυχαία σειρά ο συνθέτης ανασύρονται από το ιστορικό απόθεμα των ογδόντα χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: ιστορικά κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό φωτογραφιών παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε οπερατικό έργο ενός συνθέτη.

Ειδικά για την παρουσίαση του «Europeras 1 & 2» θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι θέσεις των θεατών. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση από τους δύο εξώστες της Εναλλακτικής Σκηνής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, οι θεατές θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους εξώστες, περιμετρικά της σκηνής και να παρακολουθούν τη δράση από διαφορετικές γωνιές, βιώνοντας έτσι μια σπάνια οπερατική εμπειρία. Ο καθένας θα δει τη δική του εκδοχή των «Europeras 1 & 2» ή Your Operas, όπως ονόμασε την όπερά του ο Τζων Κέιτζ.

Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Εικαστική επιμέλεια χώρου, σκηνικών και ιστορικών κοστουμιών της ΕΛΣ: Πέτρος Τουλούδης
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Video mapping: Παντελής Μάκκας
Επιλογή ιστορικών φωτογραφιών και ηχογραφήσεων από το αρχείο της ΕΛΣ: Γιάννης Σβώλος
Ανάπτυξη λογισμικού και επιμέλεια ηλεκτροακουστικού ήχου: Γιώργος Μιζήθρας
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας». Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Γουγούση, Βασίλειος Γκουνέλας, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Δροσιέλλα Καλούδη, Ανδρέας Καραούλης, Μαξίμ Κλονόφσκι, Λιάνα Κοκόση, Ζωή Λιάπη, Κατερίνα Μήρτσιου, Κατερίνα Μποτώνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ιουλία Σπανού, Παρασκευή Συκιώτη, Μαρίνος Ταρνανάς

Βοηθοί σκηνής: Πάνος Αργυρόπουλος, Δάφνη Δούλη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιάννης Εγγλέζος, Δροσιέλλα Καλούδη, Δημήτρης Καραμάνος, Ζωή Λιάπη, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπότη, Άντα Πουράνη, Στέλλα Τριπολιτάκη, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

Συμμετέχει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ)

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

6 Μαρτίου 2020 Παρασκευή 20:30

7 Μαρτίου 2020 Σάββατο 20:30

5 Μαρτίου 2020 - 7 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

«Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ στο Θέατρο Άττις

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν, σε συνεργασία με την Ανέζα Παπαδοπούλου, συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, Σάμουελ Μπέκετ, παρουσιάζοντας τις «Ευτυχισμένες Μέρες».

Η Γουίνι καθηλωμένη σε έναν καμμένο λόφο, κάτω από φλογισμένο φως, δεν εγκαταλείπει, δεν αφήνει την απόγνωση να την καταβάλλει. Από κάθε της χειρονομία, από κάθε της σκέψη και λέξη, από κάθε της ανάσα και ήχο αναβλύζει το πάθος για ζωή. Το βίωμα της καταστροφής και του θανάτου, το βίωμα της απώλειας του αγαπημένου προσώπου συντελούν στην καθήλωση της. Ωστόσο, το αίτημα για ανθρώπινη επαφή, για συνύπαρξη, τρυφερότητα και ζεστασιά, είναι αγωνιώδες και διαρκές. Περνά από όλο το φάσμα των ανθρώπινων καταστάσεων: ο φόβος και η αγωνία, η ελπίδα και η πίστη, το πάθος και το πένθος, η ηδονή και η οδύνη, τη συντροφεύουν ως την έρημο του "εγώ", ως τη σπαραχτική και απόλυτη μοναξιά της.

Με υλικά της τη μνήμη του έρωτα και την επίγνωση του θανάτου, η Γουίνι επιμένει, συνδέεται με τη σπίθα της ζωής, προσπερνά τους φραγμούς της οδύνης, αποκαλύπτοντας την όψη του αγωνιζόμενου ανθρώπου στην εσχατιά του κόσμου. Ακόμα και στο σημείο αυτό η ζωή εξακολουθεί να έχει νόημα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης
Σκηνοθεσία – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Σάββας Στρούμπος
Μουσική επί σκηνής: Έλλη Ιγγλίζ
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κατασκευή σκηνικού χώρου: Απόστολος Ζερδεβάς
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ηθοποιοί: Ανέζα Παπαδοπούλου, Έλλη Ιγγλίζ.

Νέος Χώρος Θεάτρου Άττις - Λεωνίδου 12

Τετάρτη 21:00

Πέμπτη 21:00

Παρασκευή 21:00

26 Φεβρουαρίου 2020 - 10 Απριλίου 2020

Εισιτήρια

Από 9€

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share