Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (19/02) στην πρωτεύουσα!

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

19 Φεβρουαρίου 2020 12:20
Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (19/02) στην πρωτεύουσα!

Έξοδος στην Αθήνα: Δείτε στο Athensmagazine.gr που να βγείτε σήμερα (19/02) στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσετε!

Το Athensmagazine.gr σας βρίσκει κάθε μέρα τα μέρη που είναι ιδανικά για ποτό και καφέ στην πόλη! Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε!

«Edmond» του David Mamet στο Θέατρο Τέχνης

Ο Έντμοντ είναι ο «everyman», ο μέσος άνδρας της δυτικής κοινωνίας: λευκός, ετεροφυλόφιλος, μεσοαστός, συντηρητικός, λίγο πριν τα σαράντα.

Αδυνατώντας να βρει νόημα στην ασφυκτικά τακτοποιημένη ζωή του, εγκαταλείπει τη σύζυγό του για να αναζητήσει την ανταμοιβή που θεωρεί ότι του οφείλει η κοινωνία που πιστά έχει υπηρετήσει ως σκληρά εργαζόμενος και υπεύθυνος πολίτης: την υπόσχεση μιας απροσδιόριστης ευτυχίας. Ή έστω ηδονής.

Θα την αναζητήσει σε μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα, που θα συναντήσει στην "άλλη", τη σκοτεινή πλευρά της πόλης, εκεί όπου απροκάλυπτα κυριαρχεί το κυνήγι του σεξ και του χρήματος, της αποπλάνησης και της παραπλάνησης. Εκεί όπου η βία είναι ο απόλυτος νόμος.

Σε αυτή την αστική ζούγκλα όπου τα πάντα ορίζονται από την εμπορική τους αξία και όπου δεν απαιτείται πλέον ευγένεια, ούτε πολιτική ορθότητα, ο αφελής αλλά καθόλου αθώος Έντμοντ, αφού βιώσει την εξαπάτηση, την ταπείνωση και την απόρριψη, θα απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη οργή, την αλαζονεία, τα άγρια ένστικτα και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του: το μισογυνισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία.

Συντελεστές:

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική: Nalyssa Green
Χορογραφία: Βάλια Παπαχρήστου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Αριέτα Θεοδώρου

Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας (Έντμοντ), Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο

Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:15
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 20:00
6 Φεβρουαρίου 2020 - 26 Απριλίου 2020
Εισιτήρια
Τετάρτη και Παρασκευή: γενική είσοδος 16€, μειωμένο 12€, ανεργίας 10€
Κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος 12€
Σάββατο - Κυριακή: γενική είσοδος 18€, μειωμένο 14€, ανεργίας 12€
Ατέλειες: 3€

«Μάμα Ρόζα» του Andre Roussin στο Θέατρο Αλίκη

Η σπαρταριστή φάρσα του Andre Roussin «Μάμα Ρόζα» παρουσιάζεται στο θέατρο Αλίκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου.

Ο γάμος και η φήμη του Αντόνιο Μανιάνο, του σούπερ γόη γιου της αγαπητής Τσιτσιλιάνας Μάμα Ρόζα, γνωστού καρδιοκατακτητή Ρώμης και περιχώρων βρίσκονται σε κίνδυνο. Αιτία... μία πρόσκαιρη σεξουαλική «δυσκολία» κοντά δύο χρόνια (!) που θέτει σε κίνδυνο το δοξασμένο, στην ερωτική αρένα, όνομα της περήφανης οικογένειας Μανιάνο και την υπόληψη του ωραίου Αντόνιο.

Η Μπάρμπαρα Πουλίζι, η κούκλα σύζυγός του, μοιάζει ακόμη τόσο ανέγγιχτη χώρια που δεν έχει καταφέρει να μείνει έγκυος και ο πεθερός λάβρος απειλεί να διαλύσει τον γάμο και να γίνει σκάνδαλο! Δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση. Ψέματα χρόνων ξεσκεπάζονται, οι αποκαλύψεις σοκαριστικές, η Μάμα Ρόζα δεν πιστεύει στ' αφτιά της, αλλά πρέπει να δράσει γρήγορα για να σώσει την κατάσταση, τον γάμο του γιου της και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Επιστρατεύει εξυπνάδα και καπατσοσύνη και μαζί με τον άλλο της τον γιο τον Άλντο και τον αδελφό της τον Τζίλντο συνωμοτούν και βάζουν μπρος ένα πανέξυπνο σχέδιο!

Οι ανατροπές είναι συνεχείς, τα συναισθήματα έντονα και η τύχη παίζει ως συνήθως το δικό της απρόβλεπτο πρωταγωνιστικό ρόλο! Θα καταφέρει άραγε η Μάμα Ρόζα να σηκώσει ψηλά και πάλι τη φήμη του Αντόνιο και την τιμή της οικογένειάς της;

Συντελεστές:
Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Φιλίππου, Σωκράτης Πατσίκας, Μαρίνος Κόνσολος, Κωνσταντίνα Κομμάτα, Γιάννης Ρούσσος, Στράτος Χρήστου, Δανάη Καλαχώρα, Κατερίνα Μαούτσου, Αλέξανδρος Ζουγανέλης.

Θέατρο Αλίκη

Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

Εισιτήρια

Από 16€

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του εμβληματικού «9:05», σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, του έργου των 270 παραστάσεων, των 130.000 θεατών και της ενθουσιώδους υποδοχής από κοινό και κριτικούς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Οδυσσέας Ιωάννου επιστρέφουν στο Θέατρο Διάνα και συναντιούνται πάλι επί σκηνής.

Αυτήν τη φορά με την επιμέλεια της Ελένης Ράντου, που υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία στο θέατρο, και με συνοδοιπόρους τους ηθοποιούς Σοφία Πανάγου και Μιχάλη Τιτόπουλο, το καινούριο ταξίδι αναζητεί τα χαμένα μας όνειρα, τις ματαιωμένες προσδοκίες μας και προτείνει "να αρχίσουμε ξανά να λέμε πιο όμορφα πράγματα", προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την "Κοινή ησυχία".

Στην πρώτη του θεατρική συνάντηση με την Ελένη Ράντου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει 30 σπουδαία τραγούδια, κάποια από το προσωπικό του ρεπερτόριο και άλλα από την ακριβή κληρονομιά του ελληνικού τραγουδιού, προκαλώντας το ρίγος που τόσα χρόνια παραμένει αμείωτο ακούγοντάς τον.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ελένη Ράντου
Κείμενο: Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Μπίτος, Λυσιέν Κλήμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

Επί σκηνής: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Οδυσσέας Ιωάννου, Σοφία Πανάγου, Μιχάλης Τιτόπουλος

Μουσικοί:

Ανδρέας Αποστόλου: Πιάνο-ενορχηστρώσεις
Μαίρη Μπρόζη: Βιολί-μαντολίνο-τραγούδι
Βαγγέλης Πατεράκης: Μπάσο
Στέφανος Δημητρίου: Κρουστά
Γιάννης Αυγέρης: Κιθάρες- πνευστά

Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο θέατρο Άλμα

Ο Θέμης Μουμουλίδης παρουσιάζει στο θέατρο Άλμα, το αριστούργημα του Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ίψεν, «Έντα Γκάμπλερ, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

Για την παράσταση σημειώνει:

Σκοτεινή και μυστηριώδης, βασανισμένη και ανελέητη, διψασμένη για ζωή και ελευθερία αλλά παγιδευμένη σε μια μοίρα που φαντάζει προδιαγεγραμμένη, η Έντα Γκάμπλερ είναι ένα πρόσωπο απόν από τη ζωή του, απόν από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλωστε, ως Έντα Γκάμπλερ δεν υφίσταται πλέον. «Έντα Τέσμαν» -με το όνομα του συζύγου της- την αναφέρει ο δημιουργός της στα πρόσωπα του έργου. Παρούσα/απούσα η Έντα Γκάμπλερ υπάρχει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Και αποδρά ελάχιστες στιγμές παίζοντας άλλοτε στο πιάνο κι άλλοτε με τα πιστόλια της. Ηρωίδα της σιωπής, με την ενέργεια πυρηνικού αντιδραστήρα. Η σκηνική μας ανάγνωση παρακολουθεί την πορεία αυτής της ηρωίδας, αυτού του προσώπου που συρρικνώνεται και ασφυκτιά, αυτού του «ατόμου» που συμπιέζεται μέχρι να εκραγεί, πυρπολώντας και αυτοπυρπολούμενο. Η Έντα Γκάμπλερ είναι σαν να έρχεται από το μέλλον για να μας βάλει το πιστόλι της στον κρόταφο ψιθυρίζοντας «αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…» – Θέμης Μουμουλίδης

Το έργο

Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Henrik Ibsen. Από την πρώτη του παρουσίαση το 1891 στη Γερμανία, μέχρι σήμερα, το πρόσωπο της ηρωίδας του δεν έπαψε να απασχολεί τους μελετητές του θεάτρου, και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους δραματικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει υλική άνεση και μια έντονη κοινωνική ζωή, η Έντα -η υπερήφανη, απαιτητική και αναμφίβολα γοητευτική μοναχοκόρη του στρατηγού Γκάμπλερ- βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ έναν συμβατικό γάμο με τον σχολαστικό & απλοϊκό μικροαστό -πλην επίδοξο ακαδημαϊκό- Γέργκεν Τέσμαν. Ασφυκτιώντας μέσα σε μια καθημερινότητα που δεν της προκαλεί παρά αδιαφορία και περιφρόνηση, βουλιάζει στην ανία.

Η Έντα φλέγεται να ζήσει, αλλά δεν τολμάει. Παγιδευμένη ανάμεσα στη δίψα της για ελευθερία και στην αυστηρή συμμόρφωση στις κοινωνικές συμβάσεις, αρνούμενη να υποταχθεί στη μοίρα της ως γυναίκας, αλλά και δέσμια της δημόσιας εικόνας της, η Έντα δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί παρά μόνο αρνητικά: καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Έτσι, όταν ο παλιός της φίλος Έιλερτ Λέβμποργκ -που αποτελεί για εκείνη την ενσάρκωση του ρομαντικού της ιδεώδους, του ελεύθερου και παθιασμένου για ζωή ήρωα- επανεμφανίζεται στον μοναχικό της δρόμο, η Έντα καταλαμβάνεται από την άγρια επιθυμία να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τη δύναμή της πάνω του. Αφού δεν μπορεί να εξουσιάσει τη δική της ζωή, μπορεί τουλάχιστον να εξουσιάσει τη ζωή ενός άλλου, να την σημαδέψει για πάντα. Επιδίδεται έτσι σ’ ένα δαιμόνιο παιχνίδι χειραγώγησης και σε πράξεις συγκλονιστικής σκληρότητας, στήνοντας μια παγίδα στην οποία τελικά, αφού δει όλες τις προσδοκίες της να διαψεύδονται, θα πιαστεί και η ίδια.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Επεξεργασία κειμένου: Θέμης Νουμουλίδης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικό: Θέμης Νουμουλίδης, Κώστας Πάντος
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκοβέ
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου

Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Μαρίνος, Κατερινα Μισιχρόνη, Νίκος Γκέλια, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.
Θέατρο Άλμα
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00

Εισιτήρια

Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή: 18€, 15 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Σάββατο: 20€, 15€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Πέμπτη Λαϊκή Βραδινή: 14€ Γενική είσοδος, 12€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Εξώστης: 14€

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share