Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έξοδος Αθήνα: Που να πάτε σήμερα (31/01) στην πρωτεύουσα!

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

31 Ιανουαρίου 2020 15:25
Έξοδος Αθήνα: Που να πάτε σήμερα (31/01) στην πρωτεύουσα!

Έξοδος στην Αθήνα: Δείτε στο Athensmagazine.gr που να βγείτε σήμερα (31/01) στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσετε!

Το Athensmagazine.gr σας βρίσκει κάθε μέρα τα μέρη που είναι ιδανικά για ποτό και καφέ στην πόλη! Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε!

«Και τώρα: ο κόσμος! ή Αυτό που αποκαλείτε Έξω, εμένα δεν μου λέει τίποτα» της Σιμπίλε Μπεργκ

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ανατρεπτικό κείμενο της Σιμπίλε Μπεργκ, στο Θέατρο Rex Σκηνή- Κατίνα Παξινού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Ένας πολυφωνικός μονόλογος για τις γυναίκες και το «τίποτα» του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου.
Χαρακτηρισμένη ως «το πιο βίαιο eye-liner της Γερμανίας», η Σιμπίλε Μπεργκ, που ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη, θεωρείται η πιο ζωντανή φωνή στον σύγχρονο γερμανόφωνο κόσμο. Με το λογοτεχνικό και θεατρικό έργο της μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες, ρίχνει μια διαπεραστική ματιά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής σκιαγραφούν με σαρκασμό και χιούμορ την ποιότητα μιας κοινωνίας, που όπως λέει η συγγραφέας «φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους αδύναμους. Στους εαυτούς μας δηλαδή, οι οποίοι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον δρόμο αύριο λόγω κάποιας μακροχρόνιας αρρώστιας, τυχόν απόλυσης ή μιας άλλης κακοτυχίας. Σχεδόν παντού επικρατεί σήμερα η περίεργη πίστη στην επικράτηση του πιο εύρωστου. Και το μίσος για όλους όσοι έχουν εκπέσει, τους αδύναμους και τους ασθενείς, είναι για πολλούς η έκφραση του φόβου για τη δική τους κατάρρευση».

Νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις επιταγές της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας βρίσκονται σε αδιέξοδο: εγκλωβισμένες στην αυτοεικόνα τους, θεωρούν τη διαρκή κατανάλωση ως μονόδρομο, μιλάνε με δυσπιστία για τον ρόλο της οικογένειας, αδυνατούν να πιστέψουν ότι υπάρχει πραγματικός έρωτας και παρόλο που περιφρονούν την αγορά, ζούνε πουλώντας δικά τους φάρμακα στο διαδίκτυο. Νιώθοντας παγιδευμένες σε έναν κόσμο που προωθεί μονάχα πλασματικές ανάγκες και ψεύτικες επιλογές, έχουν χάσει κάθε κίνητρο και αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστούν. Επί σκηνής ένας δυναμικός χορός γυναικών, που, η καθεμία μόνη της και όλες μαζί, μιλούν με δυσπιστία για την έννοια του "εμείς", φωτίζοντας άλλοτε με τρυφερό και άλλοτε με σκληρό τρόπο, ένα οργισμένο "εγώ" εμποτισμένο από ματαίωση και απέραντη μοναξιά.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Gerhild Steinbuch
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Σκηνικά, φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη
Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Σχεδιασμός live video: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Διανομή ρόλων: Ελένη Ευθυμίου, Στέλλα Νούλη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Αναστασία Χατζάρα

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Μπουκαούρης, κρουστά

Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκ. Παξινού

Τετάρτη 21:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00
24 Ιανουαρίου 2020 - 1 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 13€

«Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» στο Θέατρο Βέμπο

Ο Πέτρος Ζούλιας υπηρετώντας σταθερά την αγάπη του για την ελληνική πεζογραφία μετά την Αστροφεγγιά και τον Παπαδιαμάντη, καταπιάνεται με τον Μυριβήλη, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια».

Στο επίκεντρο του συγγραφέα είναι μια απαγορευμένη ερωτική σχέση, με φόντο την κλειστή επαρχιακή ζωή στη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου. Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, Λεωνής Δρίβας (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), μετά την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής εκστρατείας, φτάνει στην πατρίδα του και συναντά τη νεαρή χήρα του αδελφικού του φίλου, Σαπφώ Βρανά (Λένα Παπαληγούρα). Μεταξύ των δύο πολύ ιδιαίτερων χαρακτήρων δημιουργείται ένα δυνατό πάθος, που έχει σαν εμπόδιο από τη μια την ενοχή απέναντι στον αδικοχαμένο νεκρό και από την άλλη τα ήθη της συντηρητικής κοινωνίας του νησιού.

Ο συγγραφέας ωθεί τους ήρωες του σε μια ακροβασία αισθημάτων, με βασικό μοχλό τη διαχρονική αντιπαράθεση της ανθρώπινης ύπαρξης ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει».

Συντελεστές:

Διασκευή-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμούς: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
Video design - προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης

Στον ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Μαζί τους: Αλμπέρτο Φάις, Ντίνος Σπυρόπουλος, Σταύρος Μερμήγκης, Πατρίκιος Κωστής, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Ζαχαριάδης, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Βασίλης Λέμπερος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Όλγα Σκιαδαρέση, Άννα Κωνσταντίνου, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Αντρέας Λόντου.

Θέατρο Βέμπο

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 18:00

Εισιτήρια
Από 18€

«Χάρολντ και Μοντ»

Το ανατρεπτικό και συγκινητικό αριστούργημα του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και Μοντ», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη & πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Δέλτα, με τον Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του απελπισμένου νεαρού Χάρολντ και την Τάνια Τσανακλίδου στον ρόλο της γεμάτης ζωή και αισιοδοξία ηλικιωμένης Μοντ, παρουσιάζει ο «ολοκαίνουργιος» ΝΕΟΣ Ακάδημος.

Tο έργο αναφέρεται στην τρυφερή και παράλληλα συγκινητική σχέση που συνδέει τον αυτοκαταστροφικό και εύπορο νεαρό Χάρολντ και την ογδοντάχρονη «αναρχική» απελευθερωμένη Μοντ, που τελικά τον συμφιλιώνει με τη ζωή. Το κορμί του Χάρολντ κρύβει την ψυχή ενός γερασμένου ανθρώπου, ενώ, πίσω από τα γερασμένα χαρακτηριστικά της Μοντ, χαμογελά ένα ζωηρό κοριτσάκι.

Αυτή η γέφυρα επικοινωνίας δύο μακρινών μεταξύ τους γενεών γίνεται ένας ύμνος για τη ζωή που σφύζει από αγάπη, αυθορμητισμό και ζωντάνια. Η Μοντ καταφέρνει να μεταδώσει αισιοδοξία και πίστη σ' ένα νέο παιδί που αδυνατεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. Ο Χάρολντ μαθαίνει να γελάει, να τραγουδάει, να χορεύει, να σκέφτεται αυθόρμητα, να αποδέχεται και να γνωρίζει τον εαυτό του.

Καθένας από τους δυο τους, έχει κάνει τον μισό δρόμο που τον χωρίζει από τον άλλο. Οι δυο τους, όταν είναι μαζί, αποτελούν ένα πλήρες ον.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Κόλιν Χίγγινς
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μιχάλης Δέλτα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Καραγιώτη

Παίζουν: Τάνια Τσανακλίδου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Ελένη Βαΐτσου, Αλέξανδρος Χούντας, Αθηνά Καραγιώτη, Διονύσης Στραβοράβδης.

Θέατρο Ακάδημος

Τετάρτη 18:15
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:30
Εισιτήρια
Ζώνη Α: 22€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη Γ: 18€
Άνεργοι, Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, Συνοδοί ΑΜΕΑ, +65 ετών, Φοιτητές: 15€
Ομαδικά Εισιτήρια άνω των 20 ατόμων: 13€

Tom in Greece (Tom à la ferme), του Michel Marc Bouchard στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μας παρασέρνει σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας με φόντο την Ελλάδα του σήμερα, παρουσιάζοντας το «Tom in Greece (Tom à la ferme)», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Tom in Greece: Πώς είναι να χάνεις τον συνεργάτη, συνάδελφο και σύντροφό σου; Πώς αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου, όταν περνά χρόνο με την οικογένεια του αποθανόντα συντρόφου του; Πώς διαχειρίζεται κανείς το πένθος, την απώλεια, τα πάθη που πρέπει να κρατηθούν μυστικά σε μια κλειστή κοινωνία; Και τελικά, πόσα μυστικά μπορεί κανείς να κρατήσει στο όνομα της αγάπης; Ο ανήσυχος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μεταφέρει το επιτυχημένο έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, Tom à la ferme (2011), σε μια διασκευή εμπνευσμένη και από την ελληνική πραγματικότητα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από 12 έως 29 Δεκεμβρίου.

«Ο ομοφυλόφιλος, πριν γνωρίσει τον έρωτα, γνωρίζει το ψέμα.» – Michel Marc Bouchard

Ο Ζερβουλάκος, που το 2012 ψηφίστηκε από τους Γερμανούς κριτικούς θεάτρου του περιοδικού Theater Heute ως ο καλύτερος ανερχόμενος καλλιτέχνης, επιστρατεύει μια ομάδα νέων και καθιερωμένων ηθοποιών (Ρένια Λουιζίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Eva Maria Sommersberg), οι οποίοι, υπό τους ήχους των Amateurboyz, μας συστήνουν ένα ψυχολογικό θρίλερ, σπουδή στο πένθος και, παράλληλα, ανατομία μιας κλειστής κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο θεατρικό έργο, που έγινε και ταινία από το τρομερό παιδί του καναδικού κινηματογράφου, Xavier Dolan, διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Τομ, κοσμοπολίτης, πετυχημένος και γκέι, ταξιδεύει στην ελληνική επαρχία για να παραστεί στην κηδεία του εραστή του. Συντετριμμένος από το πένθος του, γνωρίζει για πρώτη φορά την οικογένεια του εκλιπόντα: τη μητέρα του, που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Τομ και τι έχει ζήσει με τον γιο της, καθώς και τον πανομοιότυπο αδερφό του, που θέλει να κρύψει την αλήθεια με κάθε κόστος. Παρά το τοξικό περιβάλλον, ο Τομ μοιάζει να αδυνατεί να φύγει, ενώ παθολογικές δυναμικές αναπτύσσονται μεταξύ των προσώπων που ταλανίζονται από παιχνίδια εξουσίας και καταπιεσμένες ορμές. Σταδιακά, τα όρια μεταξύ βίας, φόβου και λαγνείας θολώνουν, οδηγώντας σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Αμαλία Κοντογιάννη
Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
Σκηνικά & Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Amateurboyz
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ράπτη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Lisiane Durand
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη
Μια ιδέα της Eteria Filon
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ερμηνεύουν:

Τομ: Αντώνης Πριμηκύρης
Αγαθή: Ρένια Λουιζίδου
Φράγκος: Λευτέρης Πολυχρόνης
Σάρα: Eva Maria Sommersberg

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share