Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Στην γκαλερί Αργώ Νεοφύτου Δούκα 5 Κολωνάκι γίνεται η έκθεση ζωγραφικής της Μαριέττας Ρήγα-Πεπελάση

«Τοπία Μνήμης»/Ακρυλικά σε μουσαμά

9 Ιανουαρίου 2020 15:30
Στην γκαλερί Αργώ Νεοφύτου Δούκα 5 Κολωνάκι γίνεται η έκθεση ζωγραφικής της Μαριέττας Ρήγα-Πεπελάση

Η Μαριέττα Ρήγα – Πεπελάση είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια γεννημένη στην Αθήνα. ‘Εχει εκδώσει ποίηση και πεζογραφία με τους εκδοτικούς οίκους ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ & ΙΑΝΟΣ.

Ασχολείται με την μουσική. Κυκλοφόρησε το πρώτο της cd “Music Dialogues” το 2013. Η πρώτη ατομική έκθεση, «Ενδόμυχοι Τόποι» gallery MRΤ space 2013. Η δεύτερη ατομική έκθεση, «Τοπία Μνήμης» γίνεται στη gallery Αργώ 2020.

Λιμνοθάλασσα
«(...)Τα εναύσματα που αντλεί από την φύση και την ζωή, από την περιρρέουσα κάθε φορά ατμόσφαιρα, αλλά και από τα ύφαλα των καταστάσεων που βιώνει, τα επεξεργάζεται η Μαριέττα συνθετικά, σαν οργανικά ολοκληρώματα, διαμορφώνοντάς τα σε αυτόνομα έργα. Έργα, στα οποία είναι εμφανές το πηγαίο στοιχείο, η ελευθερία της έκφρασης, η αισθαντικότητα, ο εσωτερικός έλεγχος της δομής και η νηφαλιότητα μιας επιφάνειας που έχει ωστόσο απορροφήσει εντός της συγκρουσιακούς κραδασμούς, που διαφαίνονται στις εναρμονιζόμενές τους αντιθέσεις, χωρίς όμως αυτές να διασπούν το ύφος, την ατμόσφαιρα, το κλίμα και την μορφική κάθε φορά ιδιοσήμανση του συνόλου.(...)»

γκαλερί Αργώ

Αθηνά Σχινά
Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού,ΕΚΠΑ

“Τα νέα έργα της Μαριέττας Ρήγα -Πεπελάση είναι μια αποφασιστική στροφή στο έργο της ζωγράφου. Με μια πολύ ιδιωματική γραφή, οι χρωματικές κηλίδες που διαχέονται σε σφουμάτες αύρες ενεργοποιούν ένα ευρύ χρωματικό φάσμα. Συνθέσεις που κλείνουν στο πλαίσιο τους από την ενατένιση ως τη μεγεθυμένη εκ του σύνεγγυς της ύλης, εικόνες του κόσμου. Δείχνουν τον τόπο, την κορυφογραμμή στον ορίζοντα μέσα από το πανταχού παρόν νερό. Ο τόπος είναι η θάλασσα ή πέρα από την θάλασσα;

πίνακας ζωγραφικής

Με ελάχιστα σημάδια οριοθετούνται τα πλάνα στις αποστάσεις και με μια υπερβατική ευαισθησία αισθητοποιούνται σε χρωματικές διαθλάσεις τα μόρια στην ατμόσφαιρα που μεσολαβεί από τον θεατή τους.

πίνακας

Είναι μορφές που ανασύρονται από ένα συλλογικό υποσυνείδητο, σχηματίζοντας ένα déjà vu που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Με το εκστατικό το βλέμμα της δημιουργού τους ανακαλύπτουμε αυτά τα “πρωτόπλαστα” τοπία που στον ιλαρό φωτισμό τους, μοιάζουν σα να μην πέρασε φωτιά πολέμου από πάνω τους ή το νερό να έπλυνε κάθε σημάδι οδύνης και καταστροφής. Το νερό κυρίαρχο, ασίγαστο, συντελεί στην κάθαρση και συμμετέχει οργανικά στην υλοποίηση του έργου σαν αρχή και προϋπόθεση ζωής. Ας βρούνε αυτές οι εικόνες τις ρωγμές που θα περάσουν να ενωθούν με τα είδωλά τους στα μύχια κάτοπτρα του νου μας. Το αξίζουν.”,
Αλέξης Βερούκας
Ζωγράφος

Υπεύθυνη επικοινωνίας Ελίνα Γιούλη - Σαργκάνη.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share