Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μια γειτονιά τις Αθήνας ανάμεσα στις 50 πιο όμορφες του κόσμου!

Δεν φαντάζεστε ποια είναι!

14 Οκτωβρίου 2019 07:20
Μια γειτονιά τις Αθήνας ανάμεσα στις 50 πιο όμορφες του κόσμου!

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, διεθνή Μέσα συμπεριλαμβάνουν σε ταξιδωτικά αφιερώματά τους περιοχές της Αθήνας που σταδιακά φαίνεται ότι αποκτούν κάτι από την παλιά τους αίγλη κι αναβαθμίζονται αισθητικά, εμπορικά και όχι μόνο.

Δείτε επίσης:La Perla: Η κακόφημη περιοχή που γυρίστηκε το Despacito είναι τώρα ο πιο "in" προορισμός!

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Κυψέλη, η οποία συγκαταλέγεται στις 50 πιο... κουλ γειτονιές του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Time Out.

Αυτή η περιοχή της Αθήνας, με την υπέροχη δημοτική αγορά και τον πολυπολιτισμικό πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη κατέλαβε τη 16η θέση στη λίστα με τις 50 πιο «κουλ» γειτονιές της Αθήνας, σε μια ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και συνεργάτες του περιοδικού αλλά και 27.000 αναγνώστες του σε όλο τον κόσμο.

Το περιοδικό εξαίρει την αισθητική της περιοχής, κάνοντας λόγο για μίξη αρχιτεκτονικών στυλ, ενώ επισημαίνει πως όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες μετακομίζουν στην Κυψέλη χάρη στην εγγύτητα της περιοχής στο κέντρο της πόλης αλλά και στα ενοίκια που διατηρούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Ακροπόλ: Ένα αυθεντικό στέκι όπως θα έπρεπε να είναι στην πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας!

Μπορεί να κράτησε το όνομα του προκατόχου του, όμως το ολοκαίνουριο στέκι στο Θησείο φέρει έναν άκρως ανανεωμένο αέρα παρά την vintage style διακόσμησή του που μάλιστα παραπέμπει σε παλιό Αθηναϊκό σπίτι!

Σε αντίθεση με τα τουριστικά μαγαζιά της περιοχής (αν και οφείλω να παραδεχτώ ότι έχουν μειωθεί σε σχέση με παλιά και το επίπεδο των επιχειρήσεων έχει ανέβει αισθητά), το Ακροπόλ vintage cafe διατηρεί τη γοητεία ενός αυθεντικού καφε-μεζεδοπωλείου όπου μπορεί κανείς να έρθει από το πρωί για καφέ, χυμούς, ροφήματα, ενώ το μεσημέρι προσεγμένοι μεζέδες συνοδεύουν άριστα το κρασί ή το ουζάκι μας!

Τip: Τα τραπεζάκια έξω χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης τις ηλιόλουστες μέρες!

Η πιο επαναστατική γειτονιά της Αθήνας έχει τα στέκια που θα λατρέψετε!

Στην... παραµεθόριο του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, χωρίς τον ίδιο κοµφορµιστικό χαρακτήρα, η συνοικία των Εξαρχείων εκτείνεται γύρω από την οµώνυµη πλατεία.

Κατ' εξοχήν... επαναστατική, µε έντονο ταµπεραµέντο, γεµάτη γκαλερί, τυπογραφεία, κέντρα τέχνης και πολιτισµού, µια πόλη µέσα στην πόλη που διέπεται από την κουλτούρα της ανεξαρτησίας, ολοζώντανη, πολύχρωµη, θορυβώδης, µποέµ, είναι µια από τις πιο cult γειτονιές της Αθήνας - µε την έννοια της κουλτούρας και όχι του γραφικού... Εξερευνώντας τα, ανακαλύπτουµε γραφικά στενά, πεζόδροµους, ψαγµένα µικροσκοπικά µπαράκια, ρακάδικα, underground µουσικές σκηνές, εναλλακτικά εστιατόρια, ταβέρνες και κουτούκια, αλλά και... µεταµοντέρνα στέκια, µαγαζιά µε συλλεκτικές εκδόσεις, παλιά βιβλία, βινύλια...

Πού να πρωτοπερπατήσουµε και πού να πρωτοθαυµάσουµε... τη χαοτική οµορφιά της αρχιτεκτονικής τους. Αυτή η θρυλική συνοικία, κατά παράδοση ένας χώρος πειραµατισµού, τα τελευταία 20 χρόνια δοκιµάστηκε πολύ, ωστόσο έχει ξεφύγει πλέον από τη συνήθη δαιµονοποίηση... Το «ατίθασο παιδί» της πόλης αποτινάσσει τη ρετσινιά της... υπαίθριας γιάφκας, αναδεικνύοντας απενοχοποιηµένα τη χαλαρή διάθεση, τα intellectual στέκια και την ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρά του, υποστηρίζοντας ότι ήταν και είναι ένα ολοζώντανο και παλλόµενο εκκολαπτήριο ιδεών, µια γειτονιά που δεν καλουπώνεται, λαϊκή αλλά και πολυπολιτισµική, ανοιχτή σε επισκέπτες, τουρίστες και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Floral
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 80, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3800070

Το Floral, στο ισόγειο της γνωστής 5ώροφης «µπλε πολυκατοικίας» του 1933, στην καρδιά των Εξαρχείων, στη γωνία Αραχώβης και Θεµιστοκλέους, είναι ένας πολυχώρος που, εκτός της κλασικής Bauhaus αισθητικής του, έχει τα «ίχνη» από το ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο του 1935. Με προσωπικότητα που διαµορφώθηκε από το ίδιο το καφέ, την ιστορικότητα του κτηρίου αλλά και την πλατεία, µε όλο το «µετερίζι» της γνώσης, του θεάτρου, της διανόησης, των γραµµάτων και της Τέχνης να έχει δώσει το παρών,... κλείνει πλέον τον έκτο χρόνο του και γράφει ήδη τη δική του ιστορία: Πάνω από χίλιες διαφορετικές εκδηλώσεις και βραδιές - παρουσιάσεις βιβλίων, κύκλοι ανάγνωσης, µουσικά lives και ειδικά Dj sets, διαγωνισµοί ποίησης, εικαστικές εκθέσεις, µόνο κάποιες από αυτές... Πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επισκέπτες έκλεισαν το ραντεβού τους εδώ... Στον µεγάλο, φιλόξενο, ευέλικτο χώρο χαρακτηριστικής αισθητικής, σαν τα παλιά λογοτεχνικά πατάρια αλλά προσαρµοσµένο στη σύγχρονη πραγµατικότητα, µας υποδέχεται για συναντήσεις και συζητήσεις, παρέα µε καφέ, ποτό, τις εξαιρετικές ελαφριές γευστικές προτάσεις του, µουσική και ανάγνωση! Στο βάθος του Floral βρίσκεται το βιβλιοπωλείο, που περιµένει τους επισκέπτες µε δεκάδες τίτλους βιβλίων και µια ειδική γωνιά, µε την κουλτούρα που έχει διαµορφώσει η... ταραγµένη γενιά της πλατείας. Highlight: Μείνετε συντονισµένοι για τα πολλά και ξεχωριστά events! Καθηµερινά, 09:00-02:00 (ωράριο βιβλιοπωλείου: καθηµερινά 10.00-20.00, Σάβ. 12.00-18.00).

Μαύρος Γάτος

ΚΩΛΕΤΤΗ 40-42, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3800518
Η επιλογή του ονόµατος κάθε άλλο παρά τη... γνωστή λαϊκή προκατάληψη έφερε σε αυτό το ατµοσφαιρικό street bar! Σε λίγο καιρό συµπληρώνει 5 χρόνια ζωής και ισάριθµα επιτυχίας, διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και το χαρακτήρα του,... σε µια από τις πιο ιστορικές και ζωντανές περιοχές του κέντρου. Αν και είναι ανοιχτά από το πρωί για ποιοτικό καφέ, το δυνατό του χαρτί είναι η βραδινή διασκέδαση, ακόµα και τις «δύσκολες» καθηµερινές. Με ξεκάθαρες τις αµερικάνικες επιρροές, τόσο στο χώρο όσο και στη µουσική, έχει αποκτήσει πιστό κοινό και αποτελεί σταθερό meeting point. Με ιδιαίτερες µουσικές, κυρίως... παλιάς κοπής, επιλογές ψαγµένων Djs από κλασικό ροκ, blues, jazz, '80s και '90s, ενηµερωµένη κάβα µε πολύ τίµια ποτά αλλά και cocktails, σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον, µε µεγάλες τζαµαρίες ολόγυρα και µια τεράστια φωτεινή φωτογραφία του Σικάγο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπωσιάζει! Το επίσης επιβλητικό, 12 µέτρων µπαρ από µαόνι, µε τον τεράστιο καθρέφτη στο φόντο, κάτω από κρεµαστά φωτιστικά, που θυµίζει εποχή της ποτοαπαγόρευσης, µας προδιαθέτει να... ξενυχτήσουµε! Highlight: Τα υπέροχα θεµατικά µουσικά events, µε προγραµµατισµένα αυτά κάθε Τετάρτη. Καθηµερινά, 10:00-όσο πάει.

Βυσσινόκηπος

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 27, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3801691

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια από την αγάπη για το θέατρο δύο φίλων και ηθοποιών, της Ελένης και της Δώρας (φωτό). Εµπνευσµένες από το αριστούργηµα του Τσέχωφ, έφτιαξαν τον δικό τους... Βυσσινόκηπο, πού αλλού... στην κατ' εξοχήν καλλιτεχνική περιοχή του κέντρου, τα Εξάρχεια, σε ένα ήσυχο σηµείο απέναντι από το παρκάκι της Ναυαρίνου. Ζεστός και ατµοσφαιρικός χώρος µε βυσσινί πινελιές, cozy τραπεζάκια στο πεζοδρόµιο µε χρωµατιστές λεπτοµέρειες και κεράκια, διάχυτη φιλική διάθεση, στο θεατρόφιλο αυτό café bar, που καθιερώθηκε αµέσως ως καλλιτεχνικό στέκι. Θαµώνες mix & match ηλικιακά, φιλότεχνοι, άνθρωποι του θεάτρου, λάτρεις του κέντρου, συγκεντρώνονται καθηµερινά για συζητήσεις συνοδεία καφέ, ξεχωριστών cocktails, σπιτικών γλυκών, χειροποίητων σνακ ή και finger food, απολαµβάνοντας κάθε βράδυ ένα ευρύ φάσµα ψαγµένων funky, jazz, blues, indie αλλά και µπιτάτων ήχων. Καθηµερινά 10:30-όσο πάει.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share