Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η Αιτία Τέχνης Διθύραμβος θα παρουσιάσει την «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου

18 Ιουλίου 2019 16:22
Η Αιτία Τέχνης Διθύραμβος θα παρουσιάσει την «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου

Η Αιτία Τέχνης Διθύραμβος, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσιάζοντας την Τρίτη 30 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, την «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου

Η «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου, είναι μια περιπέτεια και ένα ξεφάντωμα του λόγου. Οι δύο ηρωίδες του, Κλυταιμνήστρα και Ηλέκτρα, επιστρέφουν για να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς. Ένας νεκρός πατέρας, ένας ωραίος εραστής, ένας αρχαίος φόνος, μια μεγαλειώδης εκδίκηση, μια ασίγαστη ζήλια. Δύο πλανόδιες θεατρίνες, απομεινάρια ενός θιάσου που χάθηκε μέσα στο χρόνο, αστείες, σπαρακτικές και αμετανόητες, αυτοσχεδιάζουν ασταμάτητα πάνω στο ίδιο θέμα αναζητώντας τις τραγικές ηρωίδες. Με πρόσχημα τον αρχετυπικό μύθο, αρθρώνουν τον δικό τους περιπετειώδη λόγο, δυναμιτίζοντας την αλήθεια, υποσκάπτοντας το ψέμα, χτίζοντας τους ρόλους τους ενώ ταυτόχρονα τους γκρεμίζουν, και δημιουργώντας συνεχώς κορυφώσεις και φινάλε, για να τα ανατρέψουν όλα αυτοστιγμεί ώστε να ξεκινήσουν, πάλι από την αρχή.
Κι όταν η μία από τις δύο λυγίζει, η άλλη σαν καλός συμπολεμιστής/συμπαίχτης θα την στηρίξει, θα την στήσει στα πόδια της, για να τελειώσουν αυτό το «θέατρο εν θεάτρω» με μία ακόμη ανατροπή. Αρχίζοντας πάλι από την αρχή.

Ο Ανδρέας Στάικος ένας από τους πιο ενδιαφέροντες έλληνες δραματουργούς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoirre National d’ Art Dramatique στο Παρίσι, όπου έζησε από το 1967 έως το 1981. Έγραψε κυρίως θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συνήθως γράφει θέατρο με τη σύμπραξη ομάδας ηθοποιών, κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Εξαιτίας αυτής της ιδιομορφίας σκηνοθετεί ο ίδιος τα περισσότερα έργα του, στην πρώτη παρουσίασή τους. Έγραψε δύο πεζογραφήματα, από τα οποία Οι επικίνδυνες μαγειρικές μεταφράστηκαν και εξακολουθούν να μεταφράζονται σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και στα ιαπωνικά. Μετέφρασε από τα Γαλλικά έργα των Λακλός (Επικίνδυνες σχέσεις) Μολιέρου, Μαριβώ, Λεσάζ, Λαμπίς, Κλοντέρ. Κατά καιρούς έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την τελευταία δεκαετία διευθύνει ένα Εργαστήριο Θεατρικής Μετάφρασης στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Σκηνοθεσία: Έφη Νιχωρίτη

Σκηνικά / κοστούμια: Φαίη Μιχαήλ

Φωτογραφίες / Art work: Αθανασία Ζήση

Ερμηνεύουν: Κλυταιμνήστρα η Έφη Νιχωρίτη και

Ηλέκτρα η Κατερίνα Μάντζιου

ΠΟΤΕ:

Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9μμ.

ΠΟΥ:

Θέατρο της Ρεματιάς (πεζόδρομος προφήτη Ηλία)

Τηλ. 2106855898 – 210 6106897 - 6977357799

Διάρκεια παράστασης 70’

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share