Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απόψε στην Αθήνα ο θρυλικός μαέστρος Ρικάρντο Μούτι!

Στο Φεστιβάλ Αθηνών!

9 Ιουλίου 2019 18:03
Απόψε στην Αθήνα ο θρυλικός μαέστρος Ρικάρντο Μούτι!

O διεθνούς φήμης μαέστρος Ρικάρντο Μούτι επιστρέφει στην Αθήνα και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μετά από 11 χρόνια, με τους Δρόμους της φιλίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Το ετήσιο μουσικό προσκύνημα που διοργανώνει από το 1997 το Φεστιβάλ της Ραβένας έχει οδηγήσει τον Μούτι, μαζί με ένα σύνολο ιταλών μουσικών, σε αρχαίες και σύγχρονες ιστορικές πόλεις, όπου παίζουν μαζί με ντόπιους μουσικούς.

Προηγείται κάθε φορά μία συναυλία στη Ραβέννα, που αναδεικνύει την οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας. Μετά από συναυλίες σε ιδιαίτερες πόλεις, όπως το Σαράγιεβο, η Βηρυτός, η Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και η Τεχεράνη, οι Δρόμοι της φιλίας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, που συνδέεται με τη Ραβέννα χάρη στη Μεσόγειο αλλά και σε κοινές βυζαντινές αναφορές.

Ο Μούτι, από τους σπουδαιότερους μαέστρους στον κόσμο, έχει κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία και διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ανάμεσα στις οποίες οι φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, ενώ έχει μακροχρόνια και στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Υπό την μπαγκέτα του Μούτι, ιταλοί και έλληνες μουσικοί και χορωδοί θα παρουσιάσουν μαζί τη δημοφιλέστατη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αναδεικνύοντας την έκκληση για αδελφοσύνη που χαρακτηρίζει την «Ωδή στη χαρά».

ΗΡΩΔΕΙΟ Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, 210 3235582

Ώρα: 21:00

Εισιτήριο: 30 ευρώ

Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (09/07) στην πρωτεύουσα!

Τρίτη σήμερα και το Athensmagazine.gr, σας παρουσιάζει τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες για 09 Ιουλίου στην πρωτεύουσα! Δείτε που μπορείτε να πάτε!

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά παρακάτω, ώστε να αποφασίσετε τη σημερινή έξοδό σας! Ποια άλμπουμ σαρώνουν στις πωλήσεις το 2019;

O Γιώργος Νταλάρας «unplugged» στο Μαρούσι

Στην παράσταση αυτή ο Γιώργος Νταλάρας παρέα με πέντε σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τα αγαπημένα του τραγούδια μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο μέσα από τον οποίο βγαίνει πραγματικά (όπως έλεγε κι ο Μάνος Χατζιδάκις), το ελληνικό πρόσωπο του.
Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2019.
Αίθριο Θέατρο Αμαρουσίου
Λεωφόρος Κηφισίας 219 Τηλέφωνο: 210 8020938, 210 8024022

9 Ιουλίου 2019
21:00
Εισιτήρια
10€

Ο Γιάννης Πάριος στο Βεάκειο Θέατρο

O Γιάννης Πάριος παρουσιάζει τη δουλειά του με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα…».Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Το «φαινόμενο Πάριος», με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του. Έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

«Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ στην Ηλιούπολη

Τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο έγραψε στα 1982 ο Μποστ. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας - για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η δια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Μόλις κυκλοφόρησε! Η Μουλάν "ζωντανεύει" στη νέα live action ταινία της Disney!

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα:
Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια... Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!.

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα "σε ζωντανή σύνδεση" σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ - σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος - κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος,
Χορογραφίες - Κινησιολογία: Βρισηίς Σολωμού
Παραγωγή: 5η Εποχή

Διανομή:

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Aχιλλέας Σκεύης, Απόστολος Καμιτσάκης.

Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής)

Γαρδίκη και Σμόλικα Τηλέφωνο: 210 9923840

9 Ιουλίου 2019

21:30

Εισιτήρια

Τιμή εισιτηρίου: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι & άνω των 65 ετών)
Προαγορά εισιτηρίου: 12€ (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων).

Moυσείο της Ακρόπολης: Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά!

Romeo Castellucci «La Vita Nuova» (Η νέα ζωή) στη Πειραιώς 260

Η νέα δημιουργία του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού Romeo Castellucci πρωτοπαρουσιάστηκε στον παλιό εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων της Σιτροέν στις Βρυξέλλες και αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία του Ερνστ Μπλοχ Το πνεύμα της ουτοπίας.

Πέντε άντρες (τους ερμηνεύουν ερασιτέχνες ηθοποιοί αφρικανικής καταγωγής) συναντιούνται σ’ ένα μεγάλο, σκονισμένο πάρκινγκ. Είναι αδέλφια. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή. Νιώθουν αποκομμένοι από τον κόσμο, τις δουλειές τους, την πολιτική και την τέχνη. Δεν πιστεύουν πλέον στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η πραγματικότητα φαντάζει φτωχή και αδιάφορη. Δεν υπάρχει περιθώριο να ανακαλυφθεί εκ νέου μια Εδέμ. Eξεγείρονται απέναντι στη δικτατορία των συνηθειών, τον κορεσμό των εμπειριών, την ασφυξία και την απώλεια των αισθήσεων. Δεν κυνηγούν ούτε το κενό ούτε την πληρότητα. Αντιπαθούν τους καλλιτέχνες, γιατί μιλούν ακατάπαυστα αντί να πράττουν. Τι πρέπει να γίνει; Τα αδέλφια προτείνουν την "τέχνη του ζην" στη θέση του "ζην με τέχνη". Μια αίσθηση ότι κάτι φρέσκο γεννιέται πλανάται στον αέρα. Στέκονται ακίνητοι και αφουγκράζονται τη βιολογική πορεία των πραγμάτων αντί να στέκονται σε ουρές για να δουν εκθέσεις τέχνης. Και καταφεύγουν σε ό,τι υλικό έχουν εύκαιρο: στο εδώ και τώρα, στο πάρκινγκ με τα αμάξια και τη σκόνη. Τα σιωπηλά, ακίνητα αυτοκίνητα είναι ο σπόρος της υπόσχεσης για το μέλλον που τα αδέλφια, ως προφήτες μια νέας ζωής, καλούνται να φυτέψουν.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci
Κείμενο: Claudia Castellucci
Μουσική: Scott Gibbons
Βοηθός σκηνοθέτη: Filippo Ferraresi
Γλυπτά - Αυτόματα: Istvan Zimmermann, Giovanna Amoroso - Plastikart studio
Κατασκευή κοστουμιών: Grazia Bagnaresi
Τεχνική διεύθυνση: Paola Villani
Τεχνικός σκηνής: Andrei Benchea
Τεχνικός φωτισμών: Andrea Sanson
Ήχος: Nicola Ratti
Τεχνική παραγωγοί: Eugenio Resta με τους Carmen Castellucci, Daniele Magnani
Επίβλεψη παραγωγής: Benedetta Briglia, Giulia Colla
Βοηθός παραγωγής: Caterina Soranzo
Παραγωγή - Διανομή: Gilda Biasini
Φωτογραφίες: Stefan Glagla
Βίντεο: Luca Mattei
Εκτέλεση παραγωγής: Socìetas
Συμπαραγωγή: Bozar, Center For Fine Arts (Βρυξέλλες), Kanal Centre Pompidou (Βρυξέλλες), La Villette (Παρίσι)

Ερμηνεύουν: Sedrick Amisi Matala, Abdoulay Djire, Siegfried Eyidi Dikongo, Olivier Kalambayi Mutshita, Mbaye Thiongane

Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού, Emilia Romagna Department, City council of Cesena.

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Δύο παραστάσεις στις 9 Ιουλίου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019.

Πειραιώς 260 - Κτήριο Α

9 Ιουλίου 2019 Τρίτη 21:00 23:00

6 Ιουλίου 2019 - 9 Ιουλίου 2019

«Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» του Αρκά στο Γαλάτσι

Η «Ζωή Μετά», ο «Ισοβίτης», οι «Χαμηλές Πτήσεις», ο «Καστράτο», το «Μαλλί με Μαλλί» πρωταγωνιστούν στην ξεκαρδιστική παράσταση «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» που υπόσχεται να φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς


Kοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:

Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής, μαζί με τους: Δημήτρη Αγορά και Αλέξη Βιδαλάκη.

Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου 2019 "Παρέα με τ' αστέρια".
Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς Τηλέφωνο: 2102143317

9 Ιουλίου 2019
21:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Sold out σε μία ώρα η Florence + Τhe Machine - Ανακοινώθηκε 2η ημερομηνία!

Έρχεται στην Αθήνα ο Goran Bregovic!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις Athens Guide στο Athensmagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share