Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

10 χρόνια ζωής για το TEDxAthens!

Θα τα γιορτάσει με έναν μοναδικό τρόπο!

30 Μαΐου 2019 18:21
10 χρόνια ζωής για το TEDxAthens!

Δέκα χρόνια «ζωής» κλείνει φέτος το TEDxAthens και στην επετειακή του διοργάνωση προσκαλεί το κοινό το ερχόμενο Σάββατο, 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος για να ακούσει τις ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο σκηνοθέτης Ούνταγιαν Πρασάντ και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός, Κρίστοφερ Κινγκ.

Το φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι «The state of X» («Η κατάσταση του Χ») και θέτει ως επίκεντρο το «Χ», τη μεταβλητή των άπειρων δυνατοτήτων, το γράμμα που έχει συνδεθεί με πλήθος επιστημών, από την άλγεβρα και τη γενετική ως τον αθλητισμό, τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα.

«Από τη μια πλευρά ο τίτλος αποτελεί μια αναφορά στα δέκα μας χρόνια και στο λατινικό δέκα, όπως και στο Χ που είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Από την άλλη κρύβονται από πίσω ομιλίες, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν και να επικεντρωθούν στο πώς άλλαξε ο κόσμος τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουμε να πούμε πράγματα πάνω σε αυτό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Πολλά πράγματα από αυτά που έγιναν την τελευταία δεκαετία δεν τα είχαμε προβλέψει, οπότε υπάρχει τροφή για σκέψη και προφανώς επειδή ο κόσμος περιμένει από το TEDxAthens να ακούσει πράγματα που ρίχνουν κλεφτές ματιές στο μέλλον, θα επικεντρωθούμε στα επόμενα δέκα χρόνια με “ όπλο” την τεχνολογία, στη λογική ότι η τεχνολογία είναι πλέον πολύ πιο ορατή και μέσα στις ζωές μας», συνεχίζει ο ίδιος.

Ποιος όμως εκτιμά ότι θα είναι ο ρόλος της τεχνολογίας την επόμενη δεκαετία, τον ρωτάμε. «Τα επόμενα δέκα χρόνια νομίζω ότι η τεχνολογία θα πάψει να θεωρείται ένα ανεξάρτητο domain από μόνη της και θα προσαρμοστεί και θα αφομοιωθεί ως οριζόντια κατηγορία ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους σε όλες τις εκφάνσεις του. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα βλέπουμε την τεχνολογία γύρω μας, στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είτε είναι drones που θα φέρνουν στην πόρτα μας αυτό που έχουμε παραγγείλει, είτε είναι το επόμενο μεγάλο θέμα συζήτησης που έχει να κάνει με το human machine interface, δηλαδή το κατά πόσο ο άνθρωπος και η μηχανή θα έρθουν κοντά και με ποιο τρόπο, για να δουλέψουν μαζί και να ενισχύσουν τα καλά και των δύο. Προφανώς αυτό το κομμάτι θέτει και πολλά σοβαρά ηθικά ζητήματα, γύρω από θέματα προσωπικών δεδομένων, εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας χωρίς να επικαλύπτει την ανθρώπινη φύση και την ελευθερία της έκφρασης, οπότε θα συζητήσουμε αυτό τον προβληματισμό που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι υπάρχει στο δημόσιο διάλογο, κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη».

Οι ομιλίες του TEDxAthens θα φιλοξενηθούν σε τρεις χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την κεντρική σκηνή, την εναλλακτική σκηνή και το εργαστήρι. Οι τρεις χώροι θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περίπου 2.200 θεατές, αριθμός 20πλάσιος από την πρώτη διοργάνωση, το 2009. Ο ιδρυτής του TEDxAthens παραδέχεται ότι δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε η διοργάνωση. «Όταν κάναμε το πρώτο event τον Οκτώβριο του 2019 δεν είχαμε καθόλου εικόνα εάν αυτό το φορμάτ και αυτό το πλαίσιο εκδηλώσεων είναι κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό. Το 2009 ήταν ένα μικρό event, ήταν όμως μια πρωτόγνωρη εμπειρία και διαδικασία, το πώς από τα 100 άτομα της πρώτης διοργάνωσης πήγαμε το 2010 στα 800, το 2011 στα 1.300 και αντίστοιχα πώς από την πρώτη χρονιά που δεν είχαμε live streaming φτάσαμε το 2012 να είμαστε παγκόσμιο trending topic στο twitter. Είχαν γραφτεί γύρω στα 37.000 tweets σε μια εποχή που το twitter είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική και στη χώρα μας και στον κόσμο».

Σε αυτά τα δέκα χρόνια από τη σκηνή του TEDxAthens πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, οι ομιλίες των οποίων έχουν γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης. Από τον Άγγλο διαφημιστή, Ρόρι Σάδερλαντ, το 2011, η παρουσίαση του οποίου είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα TED Talks με δυόμισι εκατομμύρια views μέχρι την ομιλία του Έλληνα επιχειρηματία στο χώρο των ψηφιακών μέσων στην Αμερική, Τάσου Φραντζολά, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ήχος της βροχής σε ταινίες του Χόλιγουντ παράγεται από τσιγαριστό μπέικον! Στη σκηνή βρέθηκαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα, όπως ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Ευγένιος Τριβιζάς το 2014 και η Άλκη Ζέη το 2016.

Φέτος, εκτός από τον εγγονό του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, στο TEDxAthens θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος και δημιουργός της καμπάνιας κατά των fake news #iamhere, Μίνα Ντένερτ, ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Λάλας, ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στη Βρετανία, Κρις Σκίνερ, και η επιχειρηματίας Λίζα Λανγκ που έχει συνδέσει την τεχνολογία με το χώρο της μόδας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

To Gaston είναι ο λόγος να πας μέχρι τη Νέα Σμύρνη!

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Σε έναν άνετο και φιλόξενο χώρο με αστικό design, πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Gaston εδώ και 6 χρόνια μας... συντονίζει στη συχνότητα του! Το cool all day στέκι στη δημοφιλή πιάτσα, έχει μετατραπεί στον top all day προορισμό για τους απανταχού Νεοσμυρνιώτες και όχι μόνο.. Χαλαρή ατμόσφαιρα, ευχάριστο περιβάλλον, cool διάθεση, σε έναν όμορφο χώρο, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Εξάλλου, διαθέτει ό,τι τραβά η όρεξή σου..., μεταφορικά και κυριολεκτικά. Από νωρίς θα απολαύσετε εξαιρετικό καφέ από premium ποικιλίες, εκλεκτά, πλούσια πρωινά και snacks με διαλεχτά υλικά που ετοιμάζονται καθημερινά εδώ - δοκιμάστε σίγουρα τα pancakes-.

Περνώντας η ώρα, θα σας ανοίξει η όρεξη και το απολαυστικό menu θα σας καλύψει κάθε προσδοκία. Μια easy going κάρτα για γεύμα και δείπνο με comfort γευστικές επιλογές μεσογειακής κυρίως κουζίνας χωρίς να λείπουν οι fusion πινελιές. Best sellers τα ριζότο, τα φρέσκα ζυμαρικά ενώ περιζήτητα είναι και τα ζουμερά burgers.

Από την άλλη εξίσου "δυναμικό" είναι το κομμάτι του bar με την ενημερωμένη κάβα αλλά και τις πολλές ετικέτες κυρίως σε gin, vodka, tequila και rum, καθώς όσο βραδιάζει το Gaston γίνεται ιδανικό καταφύγιο για after office ή shopping cocktails ή και… απλώς η καλύτερη "μπαρίστικη" έξοδος.

« Ένα δυναμικό meeting point, με παρεϊστικη και socializing ατμόσφαιρα, Djs καθημερινά που ανεβάζουν τη διάθεση με happy ήχους από όλο το φάσμα της μουσικής και περιποιημένα όπως ποτέ άλλοτε… ευφάνταστα cocktails!»

Και μιας και αναφέραμε τα cocktails... Πρόκειται για ένα προσεγμένο σύνολο δημιουργικών και γευστικών συνδυασμών που καταλήγει σε μια εποχική signature cocktail list- σήμα κατατεθέν του Gaston. Tip: Στον ανανεωμένο κατάλογο του, αναζητήστε, το "Kraken Mojito", την παραλλαγή του γνωστού "Pornstar", to Gin Tree και το "Los Muertos" με τεκίλα Jose Cuervo.

Highlight, τα events που διοργανώνει. Stay tuned!

Καθημερινά από τις 09:00

25ης Μαρτίου 15, Νέα Σμύρνη, Τ. 210 9319454,

www.gastonanthens.com,

Find us on:

Facebook: Gaston

Instagram gaston_nea_smyrni

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share