Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το μουσείο Μπενάκη γέμισε "λουλούδια"!

Υπέροχη έκθεση....

22 Μαΐου 2019 14:56
Το μουσείο Μπενάκη γέμισε

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Nicholas και η Matti Egon στέκονται αρωγοί στο έργο του Μουσείου Μπενάκη. Την άνοιξη του 2007, στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «O Nicholas Egon στην Ελλάδα» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ο καλλιτέχνης προσέφερε προς πώληση κάποια από τα έργα της έκθεσης, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τους σκοπούς του Μουσείου. Το 2011 το ζεύγος Egon ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν άμεσα, με σημαντική οικονομική συμβολή, στην έκκληση του Άγγελου Δεληβορριά για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποδημία του Nicholas, η Matti προσφέρει στο Μουσείο Μπενάκη 22 έργα με την προϋπόθεση να πωληθούν προς όφελός του, αφήνοντας μάλιστα την επιλογή των έργων στο Μουσείο. Κατά συνέπεια, 22 από τα ωραιότερα και αρτιότερα τοπία με λουλούδια του Nicholas Egon εκτίθενται στην Πινακοθήκη Γκίκα και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει και πάλι την εξαιρετική του τεχνική και την ιδιαιτερότητα με την οποία προσεγγίζει τo ελληνικό τοπίο.

Ο Nicholas Egon (1921-2017), μοναχοπαίδι Ούγγρων και Τσέχων αριστοκρατών, τo έσκασε από τον οικογενειακό πύργο σε ηλικία 15 ετών, αναζητώντας περιπέτειες. Εργάστηκε στη νότιο Γαλλία και αργότερα σπούδασε στο Λονδίνο Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Ψυχολογία· κατατάχθηκε στην Τσέχικη Στρατιά ως πολεμικός σχεδιαστής και υπηρέτησε στην Αραβία. Μετά τον πόλεμο δίδαξε στο Λονδίνο ζωγραφική και θεωρία της τέχνης στη National Gallery και στο City School of Art.

Σταθερό σημείο αναφοράς στον πολυκύμαντο βίο του υπήρξε η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, ενώ η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, το 1949, έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν η συγκέντρωση ελληνικών θεμάτων, προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση «Υπέρ των Ελλήνων Προσφύγων» που διοργανώθηκε την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο. Τα πορτραίτα των Ελλήνων που σχεδίασε κατά την πολύμηνη παραμονή του στη χώρα μας, απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και αποτέλεσαν την αφετηρία μιας εξαιρετικά, πετυχημένης καριέρας ως προσωπογράφου.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την τοπιογραφία, δεδομένου ότι τον ορίζοντα των θεματικών του επιλογών διαμόρφωναν διαρκώς η ευρυμάθειά του και οι ποικίλες ταξιδιωτικές και πολιτισμικές του εμπειρίες. Καλλιτέχνης με σπάνια καλλιέργεια, κοσμοπολίτης, μέλος ενός ευρύτατου πολιτιστικού περίγυρου, ο Egon διατήρησε ανέκαθεν ένα πνευματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο γάμος του με την Ματρώνα (Matti) Ξυλά το 1980, οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στη χώρα μας και η εγκατάστασή τους στο Κατακάλι Κορινθίας, του έδωσαν την ευκαιρία να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση του ελληνικού τοπίου. Τα έργα της έκθεσης, φιλοτεχνημένα τα περισσότερα την δεκαετία του 2000, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της συνεπούς ενασχόλησής του με αυτό.

Όλα τα έργα της έκθεσης διατίθενται προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου, με σκοπό την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη.

22 Άνθη για το Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

Εγκαίνια: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, ώρα 19:00

Διάρκεια: 22/5/2019 – 20/7/2019

Έκθεση για το Νικόλα Άσιμο στο Bios

Ο Νικόλας Άσιμος τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Μάρτη 1988, “έφυγε” για μια ατελείωτη βόλτα, κι όσο κι αν ζήτησε (στα τελευταία σημειώματά του) από μας,…λέει χαρακτηριστικά: ‘’παρακαλώ τους δημοσιογράφους κι άλλους έξυπνους να μην ασχοληθούν μαζί μου γιατί δεν ξέρουν’’, πολλοί πια, αφιερώνουμε χρόνο και μελάνι, γι αυτόν.

31 χρόνια μετά κι ο Νικόλας υπάρχει, μέσα από τα τραγούδια του, τη δυναμική των στίχων του, και πολλές ιστορίες γύρω απ τη ζωή του. 31 χρόνια μετά, και για πρώτη φορά , θα εκτεθεί στο κοινό το αρχείο του Νικόλα. Μακριά από ιστορίες και φήμες, παρά μόνο το ίδιο το χειρόγραφο υλικό, θα “μιλήσει” για τον Άσιμο.
Από τις 3 έως τις 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ η προαναγγελθείσα έκθεση.

Με αφορμή το αρχείο, 15 εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν και εκθέσουν έργα, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, με τα οποία πραγματεύονται κοινωνικούς προβληματισμούς του τότε σε σχέση με το σήμερα, ενώνουν τη εποχή του με τη δική μας, και εν τέλει μας καλούν σε μια βόλτα.

Μια βόλτα που θα συμπεριλάβει συναυλίες τις 2 πρώτες μέρες της έκθεσης, και θα ολοκληρωθεί την τελευταία ,την 15η Μάη με μια ακόμη μεγάλη συναυλία.Το αρχείο περιλαμβάνει: χειρόγραφα του Νικόλα, γνωστά του τραγούδια-την ώρα που τα φτιάχνει, με διορθώσεις, λάθη, διαφορετικοί στίχοι, ΑΝΕΚΔΟΤΑ τραγούδια και στίχους, χειρόγραφες σκέψεις του σε πολλά θέματα, καταγγελίες, αφίσες συναυλιών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό τα τελευταία του σημειώματα και πολλά άλλα.

Το αρχείο μου έχει παραχωρήσει για τις ανάγκες της έκθεσης, η οικογένεια Ασημόπουλου, με τη σύμφωνη γνώμη της κόρης του Νικόλα

"Σας προσκαλώ λοιπόν, ελάτε μαζί μας μια βόλτα." Φώτης Καραγεωργίου Εικαστικός καλλιτέχνης - διοργανωτής της έκθεσης
INFO
Διευθυντής Διοργάνωσης: Φώτης Καραγεωργίου

Υπεύθυνος Συναυλιών: Λουκάς Δημητρέλος- Beton 7 ArtradioΥπεύθυνη Επικοινωνίας/ Βοηθός Παραγωγής: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Entertain.gr

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Διάρκεια Έκθεσης:
Παρασκευή 3 Μαΐου – Τετάρτη 15 Μαΐου
Παρασκευή 3 Μαΐου: Εγκαίνια Έκθεσης – στις 18:00 (Είσοδος Δωρεάν)

Πρόγραμμα Συναυλιών

Παρασκευή 3 Μαΐου στις 20.30

• Mανώλης Κουτσονάνος ( Από την παράδοση στη jazz)
• Γιώργος Μπίλιος
• Adedeji Adetayo & Monique Kabasele
• Mode Plagal

Σάββατο 4 Μαΐου στις 20.30

• Δημήτρης Πουλικάκος & Νίκος Σπυρόπουλος
• Ανδρέας Γκομόζιας & Δημήτρης Πολύτιμος
• Vasilis Giaslakiotis-Dretta
• GUEST : Χαίνης Δημήτρης Αποστολάκης
• GUEST : Φοίβος Δεληβοριάς


Τετάρτη 15 Μαΐου στις 20.30

• Αγγελική Τουμπανάκη
• One Nation Underground
• The Interchange Jazz Trio
• GUEST : Γιάννης Χαρούλης

Απόδοση Κειμένων Νικόλα Άσιμου: Άγγελος Πέτροβας

Τιμή Εισιτηρίου συναυλιών: 7€ (γενική είσοδος)
Η Είσοδος στην έκθεση του Αρχείου και των εικαστικών είναι ΔΩΡΕΑΝ
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης, καθημερινά 17.00 έως 22.00

ROMANTSO , Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Τηλ. +30.2167003325

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Zoo Athens International Jazz Day

PHOTON: Το διάσημο show ηλεκτρονικού ήχου και φωτός έρχεται στο ADD festival!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις Athens Guide στο Athensmagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share