Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια, το Σάββατο 18 Μαϊου στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

17 Μαΐου 2019 13:07
Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια, το Σάββατο 18 Μαϊου στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Ευκαιρία για βραδινή εξόρμηση στα μουσεία δίνει η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου και αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το Ιδρυμα Ευγενίδου σχεδιάζει να φέρει τα άστρα λίγο πιο κοντά μας. Το ίδρυμα θα ανοίξει τις πύλες του στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο και στο νέο Πλανητάριο θα προβάλει την ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο σύμπαν», ενώ το παλαιό θα φιλοξενήσει την έκθεση εικαστικών «Clouds: τέχνη και τεχνολογία».

Ανοιχτή θα είναι και η έκθεση σύγχρονης τεχνολογίας και θετικών επιστημών στον νέο χώρο του ιδρύματος, το κέντρο επιστήμης «Athena», όπου παρουσιάζονται με βιωματικό τρόπο και μέσω πειραμάτων οι βασικές μαθηματικές έννοιες, οι νόμοι της φυσικής, χημείας, η λειτουργία ρομποτικών μηχανημάτων και οι εξελίξεις της πληροφορικής. Μην τρομάξετε εάν δείτε φωτιές ή αν ακούσετε μικρές εκρήξεις στον δεύτερο όροφο του κέντρου επιστήμης, καθώς εκεί βρίσκεται η ειδική αίθουσα πειραμάτων. Για τους μικρούς φίλους της επιστήμης (Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) θα γίνουν αναγνώσεις βιβλίων για τους αστερισμούς, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο για το Mathematica, ένα σύγχρονο εργαλείο υπολογιστικής τεχνολογίας. Για όλους, όμως, θα υπάρχει ένα τηλεσκόπιο στην είσοδο, για να δουν με τα μάτια τους τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού.

Ιδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387.

Μουσικό καλοκαίρι στο κήπο του Μεγάρου: Δείτε όλο το πρόγραμμα!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική μας περιμένει και φέτος στο κήπου του Μεγάρου μουσικής. Τουλάχιστον 9 διαφορετικά είδη μουσικής θα παρουσιαστούν φέτος και έτσι ο καθένας μπορεί να επιλέξει ό,τι του αρέσει.

Τον φετινό Ιούνιο και Ιούλιο, ο Κήπος του Μεγάρου φιλοδοξεί να προσελκύσει ακροατές κάθε ηλικίας με χαλαρή διάθεση και αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή πορεία. Φέτος, ακόμα και ο «Elvis» θα έρθει στην πιο μουσική γωνιά της πόλης. Εκτός όμως από κλασικό rock ’n’ roll, φέτος στον Κήπο θα ακουστούν του κόσμου οι μουσικές: «Κλασική», τζαζ με ινδικό, αφρικανικό και ασιατικό touch, μουσική με τσιγγάνικες επιρροές (manouche), βραζιλιάνικη μποσανόβα, αμερικάνικα μπλουζ, πορτογαλικά fados, ελληνικά τραγούδια –έντεχνα, παραδοσιακά, λαϊκά και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα
Η αυλαία ανοίγει στις 5/6 με την Όλια Λαζαρίδου και τη Μελίνα Τανάγρη να παρουσιάζουν τη βραδιά «Ποίηση και μουσική στον Κήπο του Μεγάρου», ενώ τις 7/6 ο Leon of Athens και η Irene Skylakaki (Ειρήνη Σκυλακάκη), που έχουν ανοίξει τα φτερά τους στο εξωτερικό, επιστρέφουν στην Αθήνα με λαμπερά hits. Στις 13/6, ακούγονται στον Κήπο σιτάρ, κιθάρα, μπουζούκι από την Nana Simopoulos και την μπάντα της, πάντα με ταξιδιάρικη world jazzy διάθεση. Και, όπως κάθε χρόνο, χορωδιακά και ορχηστρικά σύνολα αλλά και σολίστ δίνουν το δικό τους «παρών» στη Γιορτή της Μουσικής (21/6), στην οποία συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, οι πιανίστες Χρήστος Μαράντος και Harald Ossberger, η χορωδία Polyphonica και οι Μottet με guests τους τραγουδιστές Ξένια Γαργάλη και Σταύρο Σαλαμπασόπουλο. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «προλογίζει» τη βραδιά με απογευματινά εργαστήρια και συναυλίες για μικρούς και μεγάλους (ελεύθερη είσοδος, 5:00 μ.μ.–8:00 μ.μ.).

Μία μέρα μετά (22/6), στη σκηνή του Κήπου συναντιούνται για πρώτη φορά η Ελένη Πέτα και ο Γιάννης Μαθές, ενώ στη συνέχεια (27/6) δύο κορυφαίες ερμηνεύτριες, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, μας ταξιδεύουν σε τραγούδια-σταθμούς του ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Ιούνιος κλείνει με το μεγάλο πάρτι για τα 10 χρόνια των Gadjo Dilο (28/6), του συγκροτήματος που έφερε τη μουσική manouche στο ευρύ κοινό.

Ο Ιούλιος περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες και αρχίζει με την Angelika Dusk και τον Ίαν Στρατή (2/7), οι οποίοι αναζητούν τους δικούς τους μουσικούς ήρωες μέσα από επιτυχίες που άφησαν εποχή. Ακολουθούν στις 5/7 η Μαρία Παπαγεωργίου με τη δική της προσωπική συλλογή αγαπημένων τραγουδιών και στις 9/7 η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θοδωρής Οικονόμου, μια φωνή κι ένα πιάνο, που υπόσχονται στους φίλους του Κήπου ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων θα πέσει με ένα rock ’n’ roll πάρτι στις 12/7 και το Δώρο Δημοσθένους σε ρόλο Elvis Presley να μας θυμίζει αθάνατες επιτυχίες του θρυλικού «Βασιλιά».

Τετάρτη 5 Ιουνίου, 21:00

Όλια Λαζαρίδου – Μελίνα Τανάγρη

Ποίηση και μουσική στον Κήπο του Μεγάρου

«Αφιερωμένο»

Για τον Βίκο

Είσοδος ελεύθερη

Μια βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στη μνήμη του Βίκου Ναχμία, φίλου της Όλιας Λαζαρίδου και της Μελίνας Τανάγρη. Θα ακουστούν στίχοι του πέρση ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμί και του λογοτέχνη Ράινερ Μαρία Ρίλκε σε μετάφραση του Ναχμία καθώς και αγαπημένα τραγούδια του τελευταίου. Στην κιθάρα, ο Δημήτρης Παπαλάμπρου.

Παρασκευή 7 Ιουνίου, 21:00

Leon of Athens & Irene Skylakaki: «Summer Opening»

Δύο έλληνες καλλιτέχνες με έδρα το Λονδίνο επιστρέφουν στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους αγαπημένες indie pop και new folk μελωδίες, τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους αλλά και νέες συνθέσεις που θα ακουστούν στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά στη συναυλία τους στον Κήπο. Ο Leon κατέκτησε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού «Unsigned Only» (6.000 υποψήφιοι, 95 χώρες) και έκανε την τέταρτη περιοδεία του στις ΗΠΑ, ενώ το κομμάτι «Better Love», το οποίο έγραψε μαζί με την Κατερίνα Ντούσκα, βρέθηκε στην 1η θέση των ελληνικών charts και του YouTube. Η Ειρήνη Σκυλακάκη έχει στο ενεργητικό της πετυχημένα singles, αγγλόφωνα άλμπουμ και πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Ο δεύτερος δίσκος της («Before Dawn») επελέγη το 2014 από την Athens Voice ως δίσκος της χρονιάς.

Συμπαραγωγή MINOS EMI και ΜΜΑ

Πέμπτη 13 Ιουνίου, 21:00

Νana Simopoulos World Jazz

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια της world jazz Νάνα Σιμόπουλος και οι συνεργάτες της μεταμορφώνουν τη μουσική σε όχημα που μας ταξιδεύει στην Ινδία, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και φυσικά στην Ελλάδα. Η μουσική της φημισμένης ελληνίδας μουσικού (φωνή, σιτάρ, κιθάρα, μπουζούκι), συνθέτριας και μαέστρου που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της world fusion, συνδυάζει ήχους και υφές από όλο τον κόσμο δημιουργώντας ένα μοναδικό χαρμάνι με επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες του πλανήτη αλλά και από την ελληνική καταγωγή της Σιμόπουλος. Στη συναυλία στον Κήπο εμφανίζεται πλαισιωμένη από το σχήμα της, το World Jazz Music of Nana, το οποίο απαρτίζεται από τους Caryn Heilman (φωνή, πλήκτρα), Sam Marlieri (σαξόφωνα), Manos Loutas (μπάσο), Solis Barkis (κρουστά) και Ronen Itzik (ντραμς).

Παρασκευή 21 Ιουνίου, 20:00

Η Γιορτή της Μουσικής

Είσοδος ελεύθερη

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, που διαδόθηκε σε όλες τις ηπείρους και σήμερα ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου. Το Μέγαρο συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από την «κλασική» μέχρι την ethnic.

H βραδιά ανοίγει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον νεαρό αρχιμουσικό Κωνσταντίνο Δημηνάκη, η οποία επέλεξε για αυτή την εορταστική συναυλία της στον Κήπο έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου σε… χορευτικό ύφος, και συνεχίζεται με τους πιανίστες Χρήστο Μαράντο και Harald Ossberger σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις για τέσσερα χέρια καθώς και με τη Χορωδία Polyphonica. Η Γιορτή κλείνει με το σχήμα Mottet των Σωτήρη Καστάνη (κιθάρα, programming) και Δημήτρη Κουζή (βιολί). Ο ήχος των εγχόρδων συνδυάζεται με τη φωνή του ακορντεόν του Γιώργου Σχοινά, σε ένα κοσμοπολίτικο ταξίδι από το ρομαντικό Παρίσι ως την «αιώνια πόλη», τη Ρώμη, και από τα ατμοσφαιρικά μπαρ της Νέας Υόρκης ως τα παθιασμένα τάνγκο στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες. Special guests, η τραγουδίστρια Ξένια Γαργάλη και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος.

Για δεύτερη χρονιά, με αφορμή τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, διοργανώνει πριν την έναρξη του επίσημου προγράμματος (20:00) σειρά απογευματινών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους (17:00–19:45). Στις 17:00 παρουσιάζεται στη Βιβλιοθήκη και στο MusicXLab, τον νέο της χώρο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής και τεχνολογίας Touch the sound! που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7–12 ετών (είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και προεγγραφή σε ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης στις 10/6). Στις 18:00, στον Πολυχώρο, η Ορχήστρα Δωματίου «Έκτωρ Πανάρας» του Μουσικού Σχολείου Ιλίου ερμηνεύει συνθέσεις Καρλ Τζένκινς, Μπέλα Μπάρτοκ, Μωρίς Ραβέλ και Γκούσταβ Μάλερ. Μία ώρα αργότερα, στον ίδιο χώρο, οι Cinema Paradiso Project διασκευάζουν τις νότες που έντυσαν τα κινηματογραφικά μας όνειρα και μεταφέρουν το ταξίδι από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή. Μια cine-περιπλάνηση στον φανταστικό κόσμο του σινεμά μέσα από αγαπημένα και διαχρονικά soundtracks του διεθνούς και ελληνικού κινηματογράφου. Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανέμονται στις 17:00.

Σάββατο 22 Ιουνίου, 21:00

Ελένη Πέτα, Γιάννης Μαθές

«Syggένεια πρόject»

Η Ελένη Πέτα, μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, και ο ταλαντούχος ερμηνευτής-συνθέτης Γιάννης Μαθές συναντιούνται για πρώτη φορά σε μια ιδιαίτερη μουσική περιπλάνηση στον Κήπο του Μεγάρου. Ένας συνεχής διάλογος επί σκηνής, όπου μια ξενόγλωσση μποσανόβα μπλέκεται με μια ελληνική, ένα πορτογαλικό fado με ένα ηπειρώτικο τραγούδι, μια ταραντέλα με έναν θρακιώτικο σκοπό, ενώ οι ρυθμικές μελωδίες του Piazzola συνυπάρχουν με την ατμοσφαιρική γοητεία του Χατζιδάκι.

Μαζί τους, εξαμελής μπάντα (Γιάννης Καφετζόπουλος-πιάνο, πλήκτρα • Κώστας Σμόνος-κιθάρες • Γιώργος Παππάς-ούτι, λαούτο, μαντολίνο • Βασίλης Παναγιωτόπουλος-τρομπόνι • Γιάννης Πλαγιαννάκος-κοντραμπάσο • Κώστας Λιόλιος-τύμπανα). Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Γιώργος Παππάς και ο Γιάννης Μαθές, ο οποίος έχει και την επιμέλεια του προγράμματος μαζί με τον Μάνο Σαγκρή. Στον ήχο (stage), ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

Συμπαραγωγή ΑΚΑΝΘΟΣ και ΜΜΑ

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 21:00

Γλυκερία – Μελίνα Ασλανίδου


«Όπου με πας, σε πάω…»

Μια κορυφαία μουσική συνάντηση δύο χαρισματικών ερμηνευτριών. Αυτό το καλοκαίρι, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, πλαισιωμένες από πολυμελή ορχήστρα, ενώνουν τις φωνές τους για να χαρίσουν στο κοινό μια ανεπανάληπτη βραδιά. Θα παρουσιάσουν ένα αυθεντικό πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους αλλά με και τραγούδια-σταθμούς μεγάλων ελλήνων δημιουργών που όλοι αγαπήσαμε. Η Γλυκερία θεωρείται η πιο γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια της γενιάς της και έχει κερδίσει επάξια, εντός και εκτός συνόρων, τον χαρακτηρισμό «η φωνή της Ελλάδας», ενώ η Μελίνα Ασλανίδου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο γνωστές καλλιτέχνιδες του λαϊκού και έντεχνου ρεπερτορίου, έχοντας ερμηνεύσει μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της εποχής μας.

Συμπαραγωγή Γέφυρα Πολιτισμού 440 και ΜΜΑ

Παρασκευή 28 Iουνίου, 21:00

Gypsody

10 χρόνια Gadjo Dilo

Φέτος οι Gadjo Dilo, το συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια και σύστησε τη manouche μουσική στο ευρύ κοινό, έχουν επέτειο και τη γιορτάζουν μαζί μας! Ύστερα από δύο studio album με ιδιαίτερα επιτυχημένες διασκευές, αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και αξιόλογες συνεργασίες, οι Gadjo Dilo εμφανίζονται στον Κήπο, όπου θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, κομμάτια από το τρίτο τους album που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι και αποτελείται κυρίως από πρωτότυπες συνθέσεις τους.

Συμπαραγωγή In Art και ΜΜΑ

Tρίτη 2 Ιουλίου, 21:00

Angelika Dusk & Ίαν Στρατής

«Ι Νeed a Hero»

Το κορίτσι με τη σαγηνευτική σκηνική παρουσία και τον edgy, sexy, rock ήχο προσκαλεί τον πολυτάλαντο τραγουδιστή και performer Ίαν Στρατή σε ένα ανατρεπτικό live με τίτλο «Ι Νeed a Hero». Για τη συναυλία τους στον Κήπο, οι δύο καλλιτέχνες επιλέγουν τραγούδια από τους δικούς τους μουσικούς «ήρωες», τους Toto και τον Phil Collins, τον Bruce Springsteen και τους Bon Jovi αλλά και τους Πυξ Λαξ και τις Τρύπες, ενώνοντας δεξιοτεχνικά τη rock με τα blues και την pop, και το ελληνικό ρεπερτόριο με κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία. Τους πλαισιώνει εξαμελής μπάντα (μπάσο, κιθάρα, τύμπανα, βιολί, πλήκτρα και φωνητικά).

Συμπαραγωγή Snowcage και ΜΜΑ

Θυμηθείτε την περσινή εμφάνιση:

Παρασκευή 5 Ιουλίου, 21:00

Μαρία Παπαγεωργίου

«Αυτό που βλέπουν τα πουλιά»

Η Μαρία Παπαγεωργίου, καθισμένη μπροστά μας, σε απόσταση αναπνοής, με την κιθάρα αγκαλιά, μας περιμένει στον Κήπο του Μεγάρου και μας καλεί να δούμε μαζί της «Αυτό που βλέπουν τα πουλιά», παρουσιάζοντάς μας τη δική της, απολύτως προσωπική συλλογή αγαπημένων τραγουδιών. Ο Μίκης Θεοδωράκης ταξιδεύει παρέα με την Tracy Chapman, τον Νίκο Παπαζογλου και τους Portishead, ενώ οι παραδοσιακοί ρυθμοί της Λέσβου και του Πόντου συνδυάζονται με δισκογραφημένα τραγούδια της Μαρίας αλλά και με καινούργια ακυκλοφόρητα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σταύρος Ρουμελιώτης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και Κωσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο). Στην ηχοληψία, ο Ευτύχης Γιαννακούρας.

Συμπαραγωγή MINOS EMI και ΜΜΑ

Τρίτη 9 Ιουλίου, 21:00

Ρίτα Αντωνοπούλου–Θοδωρής Οικονόμου

«Χωρίς τίτλο»

Μια φωνή κι ένα πιάνο. Ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν ωκεανό μουσικής και μελωδιών μέσα από την πνοή της Ρίτας Αντωνοπούλου και τα πλήκτρα του πιάνου του Θοδωρή Οικονόμου.
Εύθραυστες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι εναλλάσσονται με ροκ μπαλάντες των Αγγελάκα και Παυλίδη, ερμηνευμένες από τους δύο καλλιτέχνες με εσωτερική δύναμη που καθηλώνει. Ο κόσμος του Θάνου Μικρούτσικου ενώνεται με το σύμπαν του Leonard Cohen, τα τραγούδια της Édith Piaf συναντούν τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου και οι μεγάλες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη συνυπάρχουν με τις οικείες μελωδίες του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και με τραγούδια νέων δημιουργών (Θοδωρή Οικονόμου, Σταύρου Σιόλα).

Συμπαραγωγή Γέφυρα Πολιτισμού 440 και ΜΜΑ

Παρασκευή 12 Ιουλίου, 21:00

Δώρος Δημοσθένους

Ο «Elvis» στον Κήπο

Ο Δώρος Δημοσθένους σε ρόλο Elvis Presley φέρνει στο Μέγαρο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το πιο κεφάτο rock ’n’ roll πάρτι! Συντροφιά με την επταμελή μπάντα του, δίνει νέα πνοή στις πιο γνωστές χορευτικές επιτυχίες του βασιλιά της rock αλλά και στις ατμοσφαιρικές ερωτικές μπαλάντες του, μεταμορφώνοντας –πάντα με παρεΐστικη διάθεση– τον πιο μουσικό Κήπο της πόλης σε μια απέραντη καλοκαιρινή παραλία γεμάτη χρώματα και ρυθμό.

Συμπαραγωγή ΑΚΑΝΘΟΣ και ΜΜΑ

Info
Τιμές εισιτηρίων

10 € (προπώληση), 12 € (αγορά την ημέρα της συναυλίας)

Η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις έχει ήδη αρχίσει

Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr

Πληροφορίες: 210 72 82 333

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share