Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

To Black Duck προτείνει: «Η Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας!

Στο Μουσείο του Νοσοκομείου Σωτηρία!

16 Μαΐου 2019 14:20
To Black Duck προτείνει: «Η Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας!

Το ιδιότυπο ελληνικό fin de siecle άρχισε με το ξύπνημα μιας πρώτης αστικής συνείδησης ανάμεσα στους λιγοστούς ευπόρους των Αθηνών. Γύρω, αθλιότητα και αγραμματοσύνη. Ανάμεσα στις αμεσότερες απειλές της χώρας, η επιδημία της φθίσης που περνούσε από τάξεις και γειτονιές χωρίς διακρίσεις.

Έτσι, ο αντιφυματικός αγώνας πήρε από νωρίς προτεραιότητα στις αστικές πρωτοβουλίες για μια καλύτερη οργάνωση της νεοελληνικής κοινωνίας. Μέσα στον κύκλο της πρώτης Ελληνίδας εκδότριας εφημερίδας Καλλιρρόης Παρρέν, μυήθηκε η Σοφία Σλήμαν στα ιδανικά της κοινωνικής δράσης. Εκεί συνέλαβε την ιδέα του πρώτου ελληνικού αστικού φθισιατρείου και με τη βοήθεια των κυριών της «Εφημερίδος» δημιούργησε και διοίκησε τη «Σωτηρία».

Μετά από έναν αιώνα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στις πρώτες εκείνες ανήσυχες γυναίκες που δεν εφησύχασαν στα σαλόνια τους αλλά ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο.
Με τον ευκαιρία του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, Κυριακή 19 Μαϊου 2019 και ώρα 19:30, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σωτηρία και το Μουσείο Σωτηρία, φιλοξενούν την παράσταση «Η Εφημερίς των Κυριών», της Ευσταθίας.

Ένα θρυλικό έντυπο μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αι , συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο άρθρων της εφημερίδας, πλαισιωμένο με σύγχρονα κείμενα, με τραγούδια και μουσικές από το παρελθόν ως το σήμερα, φτιάχνοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο «τότε» και το «τώρα», δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να αφουγκραστεί κομμάτια της «μικρής ιστορίας» του τόπου μας και της αναπόφευκτης συνέχειάς της.

«Η Εφημερίς των Κυριών», εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Έρευνα, Σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική : Ευσταθία
Σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Πιάνο : Χάρης Μπότσης
Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης
Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.
Παραγωγή: Black Duck, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σωτηρία
Είσοδος Ελεύθερη

TAGS
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share