Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πάσχα 2019: Oι 9+1 πιο όμορφες εκκλησίες για Ανάσταση στην Αθήνα!

Oι πιο κατανυκτικές εκκλησίες της Αθήνας!

27 Απριλίου 2019 11:04
Πάσχα 2019: Oι 9+1 πιο όμορφες εκκλησίες για Ανάσταση στην Αθήνα!

Ακόμα κι αν μένεις στα προάστια της Αττικής, η Ανάσταση στο κέντρο της πόλης είναι μια εμπειρία!

Δείτε πιο όμορφα εκκλησάκια της Αθήνας που είτε λόγω τοποθεσίας, είτε λόγω πιο ιδιαίτερων εθίμων αξίζει να τα επισκεφτείς!

1. Ανάσταση στον Λυκαβηττό

Άγιος Γεώργιος Η πανέμορφη αυτή εκκλησία στην κορυφή του Λυκαβηττού. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ή, αν είστε πιο αθλητικοί τύποι, να ανεβείτε με τα πόδια, καθώς η κίνηση του περιφερειακού εκείνη τη βραδιά είναι εξίσου ιστορική με την εκκλησία. Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια μεγάλη πομπή.

2. Ανάσταση στην Πλάκα

Ναός τους Σωτήρος Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, στην οδό Κλεψύδρας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κομψό ναό, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Οι μικρές διαστάσεις του έδωσαν την προσωνυμία Σωτηράκης.

3. Ανάσταση στο κέντρο

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης Βρίσκεται κοντά στην Πνύκα και στο μνημείο του Φιλοπάππου, προς τον αυχένα του λόφου των Νυμφών (Αστεροσκοπείου). Πρόκειται για θολωτή μονόκλιτη βασιλική των χρόνων της Τουρκοκρατίας (κατ’ άλλους του 9ου αι.). Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, το όνομά της (Λουμπαρδιάρης ή Μπομπαρδιάρης) προέρχεται από ένα περιστατικό του 17ου αι., όταν ο Άγιος Δημήτριος προστάτευσε τους πιστούς από το μεγάλο κανόνι (Λουμπάρδα), που βρισκόταν εκεί.

4. Αγία Φωτεινή

Μια ήρεμη και μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η καλύτερη επιλογή. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι μια όαση μέσα στη καρδιά του κέντρου ενώ λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στον προαύλιο χώρο.

5.Άγιος Γεώργιος

Ο ιστορικός και πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, χτισμένος του 1849, παραμένει μία από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές των Αθηναίων για Ανάσταση, ενώ προσελκύει και αρκετές διασημότητες.

6. Μητρόπολη

Φυσικά και δεν θα έλειπε από την λίστα η Μητρόπολη για Ανάσταση το Πάσχα 2018.

7.Αγία Ειρήνη

Γνωστή και μη εξαιρετέα. Μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Αθηναίων, ενώ διαθέτει την πιο διάσημη ελληνική βυζαντινή χορωδία.

8.Άγιος Φίλιππος

Βρίσκεται στην Αδριανού, στο Μοναστηράκι. Χτίστηκε το 1886 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού, απέναντι από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς.

9. Άγιος Νικόλαος

Ένα εκκλησάκι που δεν θα το βρείτε εύκολα αν δεν σας πουν που βρίσκεται. Βρίσκεται στην Ρηγίλλης. Πίσω ακριβώς από το Ωδείο Αθηνών και απέναντι από την είσοδο των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα είναι πραγματικά μαγευτικό…και θυμίζει κάτι από ελληνική επαρχία.

10. Αγία Μαρίνα

Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό, που «στεφανώνεται» από έναν μεγάλο τρούλο και τέσσερις μικρότερους, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα με περίτεχνες τοιχογραφίες. Πιάστε θέση στην πλακόστρωτη πλατεία μπροστά της και απολαύστε την Ανάσταση το Πάσχα 2018!

Πότε και που θα φτάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Με τρία αεροσκάφη θα μεταφερθεί από την Aegean το Άγιο Φως του Πάσχα το Μεγάλο Σάββατο σε συνολικά 14 προορισμούς.

Τα αεροσκάφη τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα θα κατευθυνθούν σε τρεις γεωγραφικούς προορισμούς: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Σάμο, Μύκονο και Λάρισα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι από τις 20:00 έως και τις 22:00.

Το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, τα δρομολόγια των έκτακτων πτήσεων για την μεταφορά τουΑγίου Φωτός, θα πραγματοποιηθούν ως κάτωθι:

Δρομολόγιο Ώρα

Αθήνα – Ιωάννινα (ATH – ΙΟΑ) 19:00 – 20:00
Ιωάννινα - Κεφαλλονιά (ΙΟΑ – EFL) 20:10 – 20:45
Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος (EFL – ZTH) 20:55 – 21:15
Ζάκυνθος – Αθήνα (ZTH – ATH) 21:25 – 22:05
Αθήνα – Σάμος (ATH-SMI) 19:00 – 19:50
Σάμος – Μύκονος (SMI – JMK) 20:00 – 20:30
Μύκονος – Αθήνα (JMK – ATH ) 20:40 – 21:10
Αθήνα – Λάρισα (ATH-LRA) 19:00 – 19:50
Λάρισα – Αθήνα (LRA – ATH) 20:00 – 20:40
Παράλληλα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο, θα γίνει και με τις 8 προγραμματισμένες πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air προς Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Λήμνο και Χίο, ως κάτωθι:

OA 360 Αθήνα 19:45 Σαντορίνη 20:30
OA 254 Αθήνα 21:00 Μυτιλήνη 21:50
ΟΑ 126 Αθήνα 19:20 Θεσσαλονίκη 20:15
Α3 214 Αθήνα 19:05 Ρόδος 20:05
OA 146 Αθήνα 20:00 Αλεξανδρούπολη 21:00
ΟΑ 320 Αθήνα 19:20 Ηράκλειο 20:10
ΟΑ 266 Αθήνα 18:55 Λήμνος 19:45
ΟΑ 274 Αθήνα 19:20 Χίος 20:05

Όπως κάθε χρόνο, η AEGEAN προσφέρει και φέτος όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα (από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλο Σάββατο) νηστίσιμο μενού, τηρώντας τα έθιμα για 20η συνεχή χρονιά.

Σε όλες τις πτήσεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα, προσφέρονται μουστοκούλουρα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα προσφερθεί εορταστικό μενού, καθώς και πασχαλινό τσουρέκι στους επιβάτες όλων των πτήσεων του δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air.

Επιπροσθέτως, από Μεγάλη Τετάρτη έως και Κυριακή του Πάσχα, προσφέρονται σε όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 12 ετών, σοκολατένια λαγουδάκια.

Το Μεγάλο Σάββατο το πλήρωμα καμπίνας θα μοιράσει στους επιβάτες όλων των πτήσεων εξωτερικού προς Ελλάδα και όλων των πτήσεων του εσωτερικού δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air, πασχαλινές λαμπάδες.

Παράλληλα, το πλήρωμα καμπίνας στις πτήσεις προς Κέρκυρα, προσφέρει σε όλους τους επιβάτες από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πήλινα κανατάκια, προτρέποντάς τους να τηρήσουν το έθιμο των Μπότηδων και να τα σπάσουν κατά την διάρκεια της πρώτης Ανάστασης.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share