Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος μετά από 80 χρόνια το "Zonars"!

Έχει πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο!

24 Απριλίου 2019 12:42
Τέλος μετά από 80 χρόνια το

Η δυναμική παρουσία του θρυλικού μαγαζιού Zonars εδώ και 80 χρόνια έχει αφήσει μια ανεξίτηλη ιστορία στον χρόνο! Η στιγμή όμως για αλλαγή ήρθε και το θρυλικό "Zonars" άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια!

Σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά, το ιστορικό καφέ, που φιλοξένησε πολλές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Σοφία Λόρεν, τον Άντονι Κουίν και πολλούς άλλους, αναγκάζεται να αλλάξει όνομα και να γίνει Athénée.

Η ιστορία του Zonars ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1940, όταν εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το ζαχαροπλαστείο που ο Δημήτρης Ψαθάς είχε χαρακτηρίσει «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης». Ιδρυτής του πρωτότυπου για την εποχή χώρου εστίασης ήταν ο Έλληνας μετανάστης από τις ΗΠΑ Κάρολος Ζωναράς. Ο Ζωναράς είχε ιδρύσει στο Ντέιτον του Οχάιο μια πολύ επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα θέλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην Αθήνα. Έτσι, έδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαγγελματικά τον χώρο, όπου στεγαζόταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Θεωρούσε το ακίνητο ως επένδυση, διότι βρισκόταν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ονόμασε τη νέα του επιχείρηση «Ζόναρς» (Zonar’s), από το επώνυμό του και η αισθητική του χώρου ήταν αυτή που το έκανε ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή και το καθιέρωσε στην ιστορία ως αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Ο θάνατος του Ζωναρά και τα έπιπλα του Βαράγκη

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά το 1968, το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες. Σημειωτέον ότι το μαγαζί προμηθεύτηκε τα έπιπλά του από τον «Βαράγκη», ξακουστό επιπλοποιείο της εποχής στο κέντρο της πόλης.

Το Ζόναρς διέθετε ακριβά σερβίτσια και λινά τραπεζομάντηλα, ενώ ήταν διακοσμημένο με κρύσταλλα, καθρέφτες και πολυελαίους, ενώ δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι η περίφημη Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική. Στο Ζόναρς οι Αθηναίοι γεύθηκαν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο».

Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.

Στις 26 Μαρτίου του 2001 η ιστορική καφετέρια έκλεισε τις πύλες της με μια λιτή ανακοίνωση:

«Σε λίγες ημέρες κλείνει και το τελευταίο παραδοσιακό και τουριστικό κατάστημα «Ζόναρς». Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την αξιότιμη πελατεία που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της 61 χρόνια» ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση. Τότε, ξεκίνησε η ανάπλαση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την εταιρεία Picar ΑΕΕ που την είχε αναλάβει, όπως και την εκμετάλλευση του κτιρίου για 25 χρόνια.

Η επάνοδος το 2007

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζόναρς, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά Αρ Ντεκό στοιχεία του. Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στην Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του. Ωστόσο χθες μάθαμε ότι μια δικαστική διαμάχη οδήγησε τελεσίδικα στην αφαίρεση του ονόματος Zonars από την ιδρυτική και παραδοσιακή του έδρα, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη. Δυστυχώς για την ιστορία της αστικής Αθήνας, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού.

Το νέο όνομα Έτσι, 80 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του 1939, το Αθηναϊκό τοπόσημο στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée. Η παλιά ταμπέλα ξηλώθηκε ήδη. Το όνομα Ζόναρς δεν υπάρχει πουθενά.

Φιλομήλα: Το μαγαζί που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι από τις πίτες του!

Σε ένα στενό των Εξαρχείων, στην οδό Ανδρέα Mεταξά βρίσκεται ένα μικρό, χαριτωμένο μαγαζί, που θα μπορούσε άνετα να είναι το σαλόνι σας.

Εκεί, μια τρομερή μαγείρισσα, η Ευσταθία, που θα σας κερδίσει με το χιούμορ της και τη θετική της διάθεση, σερβίρει τις πιο όμορφες πίτες που έχετε φάει.

Λίγα τραπεζάκια, vintage αντικείμενα, μια κουζίνα εντελώς σαν αυτή που έχετε κι εσείς στο σπίτι- και πάνω από όλα ο πίνακας της Φιλομήλας, δημιουργούν το τέλειο μέρος για ένα μικρό διάλειμμα για να τσιμπήσετε, να πιείτε τον καφέ σας- μόνο ελληνικό, αν θέλετε κάτι άλλο παραγγέλνετε από την απέναντι καφετέρια και μπορείτε να το φέρετε μαζί σας- και φυσικά κουβέντα με την Ευσταθία με το χαρακτηριστικό της μαντήλι στα μαλλιά, που σας πει όλα τα νέα της μέρας με τον δικό της μοναδικό τρόπο, θα ακούσει τα προβλήματα σας και με χαμόγελο θα σας πει μια ιστορία που θα σας κάνει να δείτε τη ζωή αλλιώς.

Μου κινεί την περιέργεια το όνομα που επέλεξε για το μαγαζί.

Γιατί όχι Ευσταθία; «Ήθελα ένα καθαρά ελληνικό όνομα, γυναικείο, όχι το δικό μου όμως. Ξέρεις εγώ αγαπώ πολύ την Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου, που στα χέρια της κρατάει μήλα. Έτσι ένα βράδυ, που ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μου ήρθε αυτό το όνομα ξαφνικά. Το θεώρησα σημαδιακό και το κράτησα », μου εξηγεί.

Η Ευσταθία έχει δουλέψει πολλά χρόνια ως σεφ, όμως τελικά η προσωπική της ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία την οδήγησαν να φτιάξει τον δικό της χώρο.

Εδώ θα βρείτε καθημερινά πίτες χορτοφαγικές σε απίθανους συνδυασμούς, που σκαρφίζεται μόνη της από τα καλύτερα υλικά.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα κομμάτι, που κοστίζει 2.50, ή και ολόκληρο το ταψί αλλά κατόπιν παραγγελίας (στα είκοσι ευρώ).

Οι τιμές της πραγματικά είναι πολύ καλές αν σκεφτείτε την ποιότητα που προσφέρει σε σχέση με τα συνηθισμένα κατεψυγμένα σφολιατοειδή που καταναλώνουμε και οι μερίδες της πολύ χορταστικές.

Αν τώρα θέλετε και κάτι επιπλέον – ζαμπόν, γαλοπούλα ή κοτόπουλο ας πούμε- μπορείτε να της ζητήσετε μια ημέρα πριν κι αν σας συμπαθήσει σίγουρα θα σας το φτιάξει με χαρά.

Οι πίτες φτιάχνονται από ζύμη, με φύλλο που εννοείται πως ανοίγει μόνη της, ενώ θα βρείτε και τάρτες.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι η Ευσταθία συνδυάζει με φαντασία διαφορετικά υλικά μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, γιατί δεν θέλει να κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Χρησιμοποιεί υλικά της εποχής και αυτοσχεδιάζει, με αγάπη και μεράκι, έτσι ώστε το κάθε της έδεσμα να είναι μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Αν πάντως πετύχετε πίτα με καραμελωμένο κρεμμύδι ή σύκο, να την επιλέξετε γιατί είναι αριστούργημα.

Επίσης, καθημερινά φτιάχνει κι ένα γλυκό- τη συγκεκριμένη μέρα που πήγα εγώ είχε κέικ σοκολάτα που είχε φτιάξει μια φίλη της-.

Γιατί ξέχασα να σας πω, ότι η Ευσταθία δεν αρκείται μόνο στο ανταλλάσσει ιστορίες, αλλά απλόχερα μοιράζεται συνταγές και μυστικά της κουζίνας.

Έτσι «εκπαιδεύει» όλες τις φίλες της που μπορούν με τη σειρά τους να εκθέσουν στην βιτρίνα τις δικές του δημιουργίες.

Πέρα από τις πίτες καθημερινά ετοιμάζει και δυο σούπες, μια λαχανικών και μια μανιταρόσουπα που τώρα με το κρύο είναι ό,τι πρέπει, αλλά και μερικά ιδιαίτερα πιάτα με βάση ζυμαρικά ή ρύζι που συνοδεύονται από σάλτσες δικής της επινόησης, ενώ συχνά θα βρείτε και όσπρια.

Κανένα πιάτο δεν ξεπερνάει τα 4.50 ευρώ και όλα είναι φρέσκα και εποχικά.

Τα φαγητά που περισσεύουν η Ευσταθία τα μοιράζει σε κόσμο που έχει ανάγκη, οπότε ό,τι κι αν επιλέξετε να ξέρετε πως είναι της ημέρας.

Το σίγουρο πάντως είναι πως στη Φιλομήλα δεν θα απολαύσετε μόνο ένα λαχταριστό πιάτο, αλλά θα έχετε την αίσθηση μιας γειτονιάς κυρίως θα θυμηθείτε τι σημαίνει επικοινωνία μέσω του φαγητού, γιατί η Ευσταθία δεν θεωρεί πως το φαγητό είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια αλχημεία που μπορεί να μας μεταμορφώσει.

Ανδρέα Μεταξά 13-15 , Εξάρχεια, 21 1409 9422

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share