Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ολονυχτία ανάγνωσης στην Αθήνα αφού είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Στους τοίχους του Δημαρχείου θα προβάλλονται στίχοι!

21 Μαρτίου 2019 15:32
Ολονυχτία ανάγνωσης στην Αθήνα αφού είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Μπήκε η Άνοιξη και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης! Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια ανάγνωση και στο Δημαρχείο θα προβάλλονται απάνω στους τοίχους στίχοι από ποιήματα! Ποιητές διαβάζουν στίχους τους, το κοινό παρουσιάζει τα δικά του ποιήματα, αλλά και στίχοι θα προβάλλονται στους τοίχους του Δημαρχείου της Αθήνας απόψε το βράδυ!

Σήμερα 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο IANOS διοργανώνουν ένα μεγάλο Αφιέρωμα-Ολονυχτία ποίησης.

Γνωστοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και μελετητές, επιλέγουν το ποίημα που αγαπάνε και το διαβάζουν στο βιβλιοπωλείο από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί επίσης να διαβάσει ποιήματα επιλογής του κάθε τελευταίο τέταρτο της ώρας μεταξύ 18.00 - 23.00 ανάμεσα στις προσωπικότητες που προαναφέρθηκαν, αλλά και στη συνέχεια από τις 23.00 έως τη 01.00.

Αφού θα είστε όλο το βράδυ έξω ξενυχτώντας και απολαμβάνοντας την Αθήνα αυτό είναι το μαγαζί για το καλύτερο σουβλάκι!

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νύχτα ποίησης στην Πλατεία Κοτζιά

Παράλληλα σήμερα από τις 19.00 ως τις 22.00, μια ποιητική έκπληξη περιμένει τους Αθηναίους που θα περάσουν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά!

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, οργανώνει νυχτερινή ποιητική δράση με προβολή ποιημάτων στο κτήριο του Δημαρχείου.
Γνωστά ή λιγότερο γνωστά ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών αποσπούν τα ανύποπτα βλέμματα των περαστικών της οδού Αθηνάς, αιφνιδιάζοντας και πυροδοτώντας σκέψεις, αισθήματα, εικόνες στο επιβαρυμένο αστικό τοπίο του κέντρου. Οι εναλλασσόμενες στον τοίχο εικόνες προκαλούν το ενδιαφέρον, γίνονται αντικείμενο περισυλλογής, ανοίγουν τη φαντασία στον ονειρισμό και, γιατί όχι, στην έμπνευση!

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου η Εταιρία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου». Η Εταιρεία, που με την πρότασή της έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη διεθνή καθιέρωση της Ημέρας αυτής, διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 19:30, μια εκδήλωση με μουσική, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος διαβάζουν στίχους του Ομήρου και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Οι συντελεστές της εκδήλωσης περιλαμβάνουν τον συγγραφέα και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη, που θα μιλήσει και θα συντονίσει την εκδήλωση, και τους συγγραφείς και επίσης μέλη της Εταιρείας Αχιλλέα Κυριακίδη και Ζυράννα Ζατέλη, που θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα δύο έπη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ελληνική έμπνευση η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (21/3) στην πρωτεύουσα!

Πέμπτη σήμερα και το Athensmagazine.gr, σας παρουσιάζει τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες για σήμερα, 21 Μάρτη στην πρωτεύουσα!

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά παρακάτω, ώστε να αποφασίσετε τη σημερινή έξοδό σας!

Νόρα: Η νέα παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Θέατρο Άττις

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Άττις το πασίγνωστο έργο του Ίψεν, Νόρα – Το Κουκλόσπιτο, με πρωταγωνιστές τους σταθερούς συνοδοιπόρους του Σοφία Χιλλ, Τάσο Δήμα και Αντώνη Μυριαγκό.

«Η Νόρα παίζει το θέατρο της ζωής στην εντέλεια. Το οδηγεί μαζοχιστικά στα άκρα μέχρι που να εκραγεί, να διασπασθεί και να απελευθερώσει τον ναρκωμένο πυρήνα του Εγώ. Η Νόρα συμβολίζει τον αγώνα του θεάτρου να πάει πέρα, ή μάλλον πίσω, από τον θεατρικό εαυτό του και να γίνει ζωή. Να αυτοπυρποληθεί, να αγγίξει το αθέατο, το Τίποτα. Αυτό το άλλο θέατρο, το θέατρο πίσω από την σκηνή, είναι εκείνο που δεν μπορεί να είναι "θέατρο". Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν είναι, τελικά, μια μελέτη πάνω στο "είναι" του θεάτρου.

Γιατί το παιχνίδι στο Κουκλόσπιτο παίζεται μεταξύ του φοβισμένου, κατασκευασμένου Εγώ και του καταχωνιασμένου αληθινού εαυτού που αγωνίζεται να πάρει ανάσα. Την στιγμή που παίρνει ανάσα, όμως, αντιμετωπίζει ένα κενό. Αυτό είναι το τίμημα της αυτογνωσίας. Και αυτό είναι το κίνητρο του θεάτρου. Δηλαδή της ζωής. Μ’ αυτό το τίποτα μας αφήνει η Νόρα κλείνοντας την πόρτα του θεάτρου πίσω της και μπαίνοντας στον χώρο και τον χρόνο του αθέατου».

Σκηνοθεσία-Σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Διανομή:

Νόρα: Σοφία Χιλλ
Κρόγκσταντ: Τάσος Δήμας
Χέλμερ: Αντώνης Μυριαγκός

Θέατρο Άττις

Τετάρτη

21:00

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:00

Εισιτήρια

15€ (γενική είσοδος)/ 12€ (φοιτητικό/ ανεργίας)

«Ιβάνωφ» του Άντον Τσέχωφ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου παρουσιάζει τον «Ιβάνωφ» του Άντον Τσέχωφ.

Ο Τσέχωφ, σε ένα από τα πρώτα του θεατρικά έργα, προβλέπει το εκρηκτικό, επαναστατικό, περιρρέον κλίμα της Ρωσίας στο γύρισμα του αιώνα. Γραμμένος στα τέλη του 1880 ο "Ιβάνωφ" αποτελεί μια θαυμάσια προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου Άμλετ. Ο Ιβάνωφ, κινητήρια δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάποτε πρωτοπόρος των επιστημονικών γεωργικών μεθόδων και της εκπαίδευσης για τους αγρότες, τώρα πνίγεται στην γραφειοκρατία και τα χρέη. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο απογοητευμένος, πικραμένος ιδεαλιστής και ματαιωμένος μεταρρυθμιστής, που στα 35 του αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη της άρρωστης συζύγου του για αγάπη και βρίσκεται παγιδευμένος σε μια επαρχιακή κοινωνία που δεν επιδοκιμάζει τα αισθήματά του; Η πλήξη έρχεται με μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων στον "Ιβάνωφ", αυτή την πρώιμη μελέτη του Τσέχωφ για τις ανεκπλήρωτες ζωές στις επαρχίες.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά - Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Μουσική: Nalyssa Green
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Βοηθοί σκηνοθέτη: Τίνα Τζάθα, Γιώργος Ανδριώτης
Φωτογραφίες: Άντζελα Μπρούσκου, Ελπίδα Μουμουλίδου, Μαρία Κατσικαδάκου (Maria Cyber).
Συμπαραγωγή: Θέατρο Δωματίου και Constantly Productions

Ηθοποιοί:

Ανδρέας Κωνσταντίνου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Τσιμάρας Τζανάτος, Κρις Ραντάνοφ, Ιλία Αλγκάερ, Βάλια Παπαχρήστου, Άντζελα Μπρούσκου, Αλέξανδρος Μαράκης, Αντώνης Τσίλερ

Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:30

9 Μαρτίου 2019 - 21 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

15€ (κανονικό)
10€ (ανέργων, φοιτητικό και ΑμΕΑ)
Προπώληση από 10€

«Με μία αναπνοή»

Ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη, με την Όλια Λαζαρίδου και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ένας μοναδικός συνδυασμός Λόγου και Μουσικής, μια ξεχωριστή παράσταση μέσα από την οποία ζωντανεύουν, με τις αφηγήσεις και την ερμηνεία δύο μεγάλων καλλιτεχνών, το έργο του εθνικού μας ποιητή. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο Λάµπρος του Διονυσίου Σολωμού, μια από τις πιο αινιγματικές μορφές του έργου του. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος θα μας αφηγηθούν τη σκοτεινή του ιστορία του σαν ένα λαϊκό τραγούδι. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει, σαν έναν εσωτερικό μονόλογο, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

H διάρκεια της παράστασης είναι 55 λεπτά.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

20 Μαρτίου 2019

Τετάρτη

21:00

21 Μαρτίου 2019

Πέμπτη

21:00

22 Μαρτίου 2019

Παρασκευή

21:00

23 Μαρτίου 2019

Σάββατο

21:00

24 Μαρτίου 2019

Κυριακή

21:00

20 Μαρτίου 2019 - 24 Μαρτίου 2019

Εισιτήρια

12€ στην προπώληση
14€ στο ταμείο τις ημέρες των παραστάσεων
Φοιτητικό / μαθητικό / ανέργων 10€

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο Μεγάλος Αιρετικός Α’ μέρος

Το Ελληνικό Σχέδιο στο πλαίσιο του Κύκλου «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση» παρουσιάζει το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ο Μεγάλος Αιρετικός». Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα από όλες τις περιόδους της παγκόσμιας ποιητικής ανθολογίας, με άξονα, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης, την αμφισβήτηση, που συγκροτούν το πρώτο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν τρεις ερμηνευτές και ένα σύνολο εννέα μουσικών.

Αναζητώντας τις αιρετικές πτυχές της ποίησης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει έναν νέο κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Μεγάλος Αιρετικός" και μας τον παρουσιάζει στη Μικρή σκηνή της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 21 Μαρτίου, ημέρα γιορτής της παγκόσμιας ποίησης.

Ο συνθέτης θα παρουσιάσει το πρώτο από τα τρία μέρη ενός κύκλου μελοποιημένων ποιημάτων που διατρέχει χωρίς όρια τους αιώνες με μόνη συνεκτική γραμμή την επαναστατικότητα του ποιητικού λόγου και τις αμφισβητήσεις που προκαλεί.

Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν τρεις νέοι ερμηνευτές και ένα σύνολο εννέα μουσικών εντάσσονται στον κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση που οργανώνει Το Ελληνικό Σχέδιο. Σκοπός αυτών των αναθέσεων είναι η δημιουργία κύκλων τραγουδιών που εμπνέονται από την παγκόσμια ποιητική τέχνη μέσα από μια νέα ματιά και ιδιαίτερη αντίληψη.

Η αδιατάρακτη σχέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου με την ποίηση οδηγεί τον συνθέτη σε νέες δημιουργικές περιπέτειες και μας προκαλεί με τα τραγούδια του σε «αιρετικές» ακροάσεις, σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι.

Συντελεστές:
Κύκλος: Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση
Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος

Ερμηνευτές:

Χάρης Ανδριανός, Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Τηλέφωνο: 2130178000

21 Μαρτίου 2019

21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 12€
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10€
Παρέα 10+ άτομα: 9€
Κάτοικος Γειτονιάς: 7€
ΑμεΑ, Ανεργίας: 5€ | Συνοδός ΑμεA: 7, 10€

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Καθημερινά: 9:00-21:00

«Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το αριστούργημα του Μπύχνερ, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Γάλλο και την Έλενα Μαυρίδου.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του «Φάουστ» (2015-2016), επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σκηνοθετώντας το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ «Βόυτσεκ» με τον Γιώργο Γάλλο στον ομώνυμο ρόλο και έναν δυναμικό θίασο 10 ηθοποιών.

Ο «Βόυτσεκ» είναι ένα έργο-φαινόμενο. Ο Γκέοργκ Μπύχνερ το έγραφε το 1836/7 όταν ήταν μόλις 23 ετών αλλά πέθανε από τύφο προτού προλάβει να το ολοκληρώσει. Και όμως το ρηξικέλευθο αυτό αριστούργημα έχει επηρεάσει σχεδόν όλόκληρο το Δυτικό Θέατρο από τους εξπρεσσιονιστές και τον Μπρεχτ μέχρι τον Μπέκετ, και από τον Γκόρκι μέχρι τον Κολτές και την Σάρα Κέην.

Ο Μπύχνερ βάσισε το έργο σε μία γνωστή υπόθεση της εποχής: o στρατιώτης Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ σε μία κρίση ζήλειας μαχαίρωσε την ερωμένη του και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρόλο που μελετά σε βάθος τις κοινωνικές, ποινικές και τις ιατρικές πτυχές της υπόθεσης, ο Μπύχνερ ξεπερνά την σκοτεινή περίπτωση ενός καταπιεσμένου ατόμου και δημιουργεί μία υπαρξιακή τραγωδία που αγγίζει αιώνια ερωτήματα για την εξάρτηση του ανθρώπου από τις κοινωνικές συνθήκες που είναι πέρα από τον έλεγχό του, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις αλλά και την προκαθορισμένη μοίρα.

Οι σύντομες, κινηματογραφικές σκηνές του έργου δεν ακολουθούν τους κανόνες μιας συμβατικής γραμμικής αφήγησης και μέχρι σήμερα οι μελετητές δεν έχουν συμφωνήσει στην τελική εκδοχή που θα πρότεινε ο Μπύχνερ, αν είχε ολοκληρώσει το έργο.

Η παράσταση θα προτείνει μία νέα διασκευή, έναν νέο τρόπο κατάταξης των σκηνών του ημιτελούς αριστουργήματος.

Πληροφορίες

Συγγραφέας: Γκέοργκ Μπύχνερ

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Γιάννης Νίτσος, Φιλάνθη Μπουγάτσου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Εμμανουέλα Σακελλάρη

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Έλενα Μαυρίδου, Σωτήρης Τσακομίδης, Χάρης Χαραλάμπους, Λευτέρης Πολυχρόνης, Γιώργος Ζυγούρης, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Στέλιος Θεοδώρου, Μάνος Πετράκης, Αγγελική Αναργύρου

Διάρκεια: 85 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο (για τις 18.00): 20, 17& 15 ευρώ, Παρασκευή, Σάββατο (για τις 21.00), Κυριακή: 25, 20 & 15 ευρώ

Διάρκεια Παραστάσεων: Από 22 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Παραστάσεις: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο: 18.00, 21.00, Κυριακή: 19.00

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας

Βοηθός Σκηνοθετη: Αθηνά Σακαλή

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Απο 22/02/2019 εως 21/04/2019

Βασ. Κων/νου & Βασ. Γεωργίου

Τετάρτη/Κυριακή: 19:00

Πέμπτη/Παρασκευή: 20:30

Σάββατο: 18:00, 21:00

«Ζητείται Ψεύτης» στο Θέατρο Παλλάς

Η κορυφαία πολιτική και ιδιαίτερα προεκλογική και επίκαιρη κατά συνέπεια, σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης» που έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες και αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, έρχεται στο Παλλάς.

Ο Θόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος»(τον ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη (τον ερμηνεύει ο Γιώργος Παρτσαλάκης) θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Στην επιτυχημένη καριέρα του όμως βρίσκει σθεναρή αντίπαλο την σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη).

Το «Ζητείται ψεύτης είναι το έργο που θίγει ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της φυλής μας. Την έφεση που έχουμε στη φαντασία και στην ωραιοποίηση. Ο Ψευτοθόδωρος εκπροσωπεί τη φυγή από την άσχημη και μίζερη πραγματικότητα. Το πέρασμα από την σκληρή αλήθεια στο όνειρο και την ελπίδα. Έχει ανάγκη να πιστέψει ότι θα πλουτίσει μέσα στη πίεση της φτώχειας που ζει. Με έντονο το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι ο επαρχιώτης βιοπαλαιστής, που κατεβαίνει στην Αθήνα για να βρει την τύχη του επιτέλους! Να γίνει κι αυτός «κάποιος». Σημασία έχει να κρατήσει ζωντανό μέσα του το όνειρο. Να κάνει αληθινό το ψέμα του για να επιζήσει μέσα σε μια δύσκολη εποχή.

Διαχρονικό το έργο του Ψαθά, δεν είναι τυχαίο που έσπασε τα όρια του χρόνου και ανέβηκε και εκτός συνόρων. Διαθέτει δύναμη και παγκοσμιότητα. Αντέχει πάντα και παντoύ.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγγάρη
Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Πρωταγωνιστούν:

Γιώργος Παρτσαλάκης, Ναταλία Δραγούμη, Αργύρης Αγγέλου, Αποστολία Ζώη και στον ρόλο του Ψεύτη ο Αλέξης Γεωργούλης

Παίζουν:

Κορίνα Αλεξανδρίδου, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Γιώργος Δεπάστας, Στεφανία Δράκου, Γεωργία Καλλέργη, Χρύσα Κλούβα, Βαγγέλης Κρανιώτης, Ιωάννης Κοντέλλης, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Δημήτρης Μακρής, Δημήτρης Μαχαίρας, Μάνος Πατέλης, Γιώργος Τσουρουνάκης.

Θέατρο Παλλάς

Τετάρτη

17:30

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:00

Εισιτήρια

10€-80€

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου στο Εθνικό

Ο Μισάνθρωπος, ένα από τα καλύτερα έργα του Μολιέρου, γεννά χαρακτήρες που δομούνται αριστοτεχνικά σε μια δηκτική κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής. Μια παράσταση στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η έξοχη μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη από τη Χρύσα Προκοπάκη, καθιστά τις λέξεις φονικά όπλα στα στόματα ευγενών υπάρξεων.

Ο Αλσέστ, μέλος της "καλής κοινωνίας", είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.

Συντελεστές:

Χρύσα Προκοπάκη, Μετάφραση
Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνοθεσία
Εύα Μανιδάκη, Σκηνικά
Ιωάννα Τσάμη, Κοστούμια
Σταυρούλα Σιάμου, Κίνηση
Κορνήλιος Σελαμσής, Μουσική
Σίμος Σαρκετζής, Φωτισμοί
Παντελής Μάκκας, Σχεδιασμός video
Γρηγόρης Ελευθερίου, Μουσικός συνεργάτης
Άντα Πουράνη, Βοηθός σκηνοθέτη
Δήμητρα Μητσάκη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη
Ιωάννα Πιταούλη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη
Ελένη Αραποστάθη, Βοηθός σκηνογράφου

Παίζουν:

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Βογιατζής, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Έλενα Τοπαλίδου.

Μουσικοί επί σκηνής: Γρηγόρης Ελευθερίου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η παράσταση με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Εθνικό Θέατρο - Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

Τετάρτη

19:00

Πέμπτη

20:30

Παρασκευή

20:30

Σάββατο

20:30

Κυριακή

19:00

10 Μαρτίου 2019 - 26 Μαΐου 2019

Εισιτήρια

25€ (Διακεκριμένη ζώνη), 18€ (Α΄ Ζώνη), 15€ (A΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 15€ (Α΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)
Κάθε Παρασκευή: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης)
Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη)
Άνω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)
Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)
ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)
Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 17:00)

«Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν Φον Χόρβατ στο Θέατρο Τέχνης

Η νεαρή Μαριάννε θέλει να αντισταθεί στην ανοησία του κόσμου που την περιβάλλει. Προσπαθεί να ξεφύγει από το τέλμα της καθημερινότητας, διαλύει τον αρραβώνα που της έχει επιβάλει ο πατέρας της και ρισκάρει τη ζωή της ακολουθώντας ένα γοητευτικό τυχοδιώκτη που ζει από τον ιππόδρομο. Όμως, πολύ σύντομα μέσα από ένα δύσβατο οδοιπορικό και πολλές άτυχες περιπέτειες θα οδηγηθεί εξαντλημένη, και πάλι στην αγκαλιά του πρώην αρραβωνιαστικού της: ό,τι πεισματικά και ηρωικά προσπάθησε να αποφύγει, της απονέμεται στο τέλος ως νομοτελειακή δικαιοσύνη, ενώ γύρω της η ανοησία συνεχίζει να βασιλεύει θριαμβευτικά. Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως προς το παρόν ζουν ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους – χορεύοντας, φλερτάροντας και φλυαρώντας άσκοπα, ενώ το τέρας του φασισμού παραμονεύει απειλητικά.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη με τη συνεργασία του θιάσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Μουσική Επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου - Μαριάννα Κάλμπαρη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Νίκος Αλεξίου, Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.

Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου.

Συμμετέχουν: Μαριλένα Μόσχου και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κωνσταντίνος Καραντζής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Άννα-Μαρία Παπαϊωάννου, Ματίλντα Τουμπουρού

Ανακοίνωση:
Δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση στις 3 Απριλίου.

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο

Τετάρτη

20:00

Πέμπτη

21:15

Παρασκευή

21:15

Σάββατο

18:15

Σάββατο

21:15

Κυριακή

20:00

Εισιτήρια

Τετάρτη και Κυριακή: 16€ κανονικό, 12€ μειωμένο, 8€ ανέργων
Σάββατο: 18€ κανονικό, 12€ μειωμένο- ανέργων
Πέμπτη και Παρασκευή γενική είσοδος 12€ (και ανέργων)

Δείτε όλα τα νέα για τις εκδηλώσεις στην Αθήνα στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share