Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έκθεση Banksy: Μια διαδραστική εμπειρία στο Γκάζι!

Δεν πρέπει να τη χάσετε!

28 Φεβρουαρίου 2019 16:44
Έκθεση Banksy: Μια διαδραστική εμπειρία στο Γκάζι!

Μια έκθεση αφιερωμένη στον δημοφιλέστερο street artist της σύγχρονης εποχής, του Banksy, στήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Τα εμβληματικά έργα του σημαντικότερου ίσως καλλιτέχνη της εποχής μας, που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον σε διάφορα σημεία του πλανήτη, συγκεντρώνονται και «ζωντανεύουν» στο χώρο της Τεχνόπολης.


Μια διαδραστική εμπειρία που έζησαν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης και θα διαρκέσει έως 26 Μαρτίου.

Μέσα από τα γκραφίτι του συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό ως η πλέον προκλητική περσόνα του 21ου αιώνα, ενώ κατάφερε να διατηρήσει την ανωνυμία του στην εποχή όπου όλα έχουν ονοματεπώνυμο. Ο Βanksy ζωγράφισε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και τη Νέα Ορλεάνη, ενώ η ιδιόρρυθμη τέχνη του φιγουράρει στις γκαλερί όλου του πλανήτη, πέραν των δρόμων του Λονδίνου όπου και δημιούργησε το μύθο του.

Έχει χαρακτηριστεί προβοκάτορας, ιδιοφυής, ακτιβιστής, σκηνοθέτης, βάνδαλος, σφοδρός πολέμιος του καπιταλισμού και του υπέρ-καταναλωτισμού, μα πάνω από όλα είναι καλλιτέχνης του δρόμου, που τράβηξε αμέσως με τα μοναδικής αισθητικής και κριτικής ματιάς γκράφιτί του τα μάτια της κοινής γνώμης και των κριτικών τέχνης πάνω του.


Οι τελευταίοι μαζί με τους δημοσιογράφους αφού επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο κυνήγι προσπαθειών, ώστε να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα, σύντομα αντιλήφθησαν πως πρόκειται για τον πλέον ενδιαφέροντα καλλιτέχνη/ icon της ποπ κουλτούρας από την περίπτωση του Άντυ Γουόρχολ.

Τα έργα και τα μηνύματα του Banksy «ζωντανεύουν» καθώς οι τοίχοι της Τεχνόπολης ντύνονται με τα κορυφαία δείγματα της street art της εποχής μας, σε ένα urban περιβάλλον με διαδραστικά στοιχεία, που περιμένει τους επισκέπτες της έκθεσης να φωτογραφηθούν και να γίνουν κομμάτι του σύμπαντος του επαναστάτη δημιουργού.

Μέσα από τα έργα του θίγει τα κακώς κείμενα του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου που επιτάσσει υπερκατανάλωση αγαθών, παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως ανθρώπων και κινήσεων, υπέρ-αστυνόμευση και άσκοπη χρήση βίας σε οποιονδήποτε αντιφρονούντα. Μιλώντας με στένσιλ και εικόνες ελκυστικά δυστοπικές, δε σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται την αξία της ανωνυμίας σε μια εποχή που όλοι και όλα καταγράφονται.

Όλα τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν προς ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την έκθεση διοργανώνει η People Entertainment Group (27/2-26/3).

Από 27 Φεβρουαρίου εως 26 Μαρτίου
Μέρος: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 13:30 – 23:00
Τρίτη: 13:30 – 23:00
Τετάρτη: 13:30 – 23:00
Πέμπτη: 13:30 – 23:00
Παρασκευή: 13:30 – 23:00
Σάββατο: 10:00 – 23:00
Κυριακή: 10:00 – 23:00

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share