Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ωδείο Αθηνών: Το Ίδρυμα Schwarz διοργανώνει έκθεση με τίτλο "Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας"!

Δείτε πότε!

27 Φεβρουαρίου 2019 12:17
Ωδείο Αθηνών: Το Ίδρυμα Schwarz διοργανώνει έκθεση με τίτλο

Από 28 Φεβρουαρίου έως 13 Απριλίου 2019!


Το Ίδρυμα Schwarz ανακοινώνει με χαρά την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Αθήνα, από την ίδρυση του Art Space Pythagorion στη Σάμο το 2012. Υπό τον τίτλο Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας η έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου, υπεύθυνη για το εικαστικό πρόγραμμα του Iδρύματος από το 2016, εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, στις 7.00μμ, στο Ωδείο Αθηνών (Πολυχώρος εκδηλώσεων Ω2).

Με τη συμμετοχή 24 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας καταγράφει και εξετάζει την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν διεισδύουν σε διαφορετικές πλευρές της τρέχουσας πολιτικής δυσαρέσκειας, διερευνούν την επίδρασή της στην παλιά και τη νέα γενιά, και εξετάζουν το πώς η απογοήτευση με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδιεξόδου που εκδηλώνεται τόσο στην καθημερινή και ιδιωτική μας ζωή όσο και στον δημόσιο χώρο.

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες ενός εκχυδαϊσμού της γλώσσας της πολιτικής, απλοϊκών και πολωτικών επιχειρημάτων και ενός λόγου που απευθύνεται στους συλλογικούς φόβους των ανθρώπων αντί να καταπιάνεται με τα πραγματικά και καυτά ζητήματα. Μπήκαμε στην εποχή της κορύφωσης της “ψυχοπολιτικής” - της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτικής ή πολιτικών φαινομένων και ανθρώπινης ψυχολογίας. Διόλου περίεργο, λοιπόν, που οι περισσότεροι έχουμε κυριευθεί από ένα διαρκές αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης. Ο φιλόσοφος Lieven de Cauter ονομάζει ‘πολιτική μελαγχολία’ το αίσθημα ψυχολογικής βύθισης: ένα μίγμα ενόχλησης, θυμού, απελπισίας, δυσπιστίας, λύπης και εγκλωβισμού. (Ο τίτλος της έκθεσης έχει εμπνευστεί από το κείμενο του ‘Μικρή Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας).

Προφανώς υπάρχει κάτι το συστημικά στρεβλό στη σύγχρονη πολιτική. Δεν είναι μόνον η ανεπάρκεια των πολιτικών αλλά και το χάσμα πραγματικότητας και ασυνεννοησίας που τους χωρίζει από τους πολίτες. Εκφράζονται φόβοι για τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας, που κινδυνεύει όχι μόνο από την έκρηξη του λαϊκισμού στην Ευρώπη αλλά και από την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών θεσμών επί των κρατών, που μπορούν και επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα. Η πολιτική μοιάζει πια να είναι όμηρος είτε οπορτουνιστών, είτε ανθρώπων με ισχύ και ομάδων με ιδιοτελή συμφέροντα. Η παιδεία, η κουλτούρα, τα κίνητρα, οι ικανότητες και η ηθική υπόσταση των πολιτικών δεν φαίνεται να μετράνε στις μέρες μας. Στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών υπό καθεστώς λιτότητας, η πολιτική μελαγχολία είναι άμεσα συνυφασμένη και με τη λεγόμενη οικονομική μελαγχολία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή: τόσο στην Ελλάδα, με τις επικείμενες εκλογές, όσο και στην Ευρώπη, με το Brexit να παραμένει σε αδιέξοδο και με τις Ευρωεκλογές επίσης εν όψει τον Μάιο. Οι τελευταίες αναμένεται να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην ΕΕ, λόγω του αυξανόμενου αριθμού απογοητευμένων ψηφοφόρων και εκείνων που δυσανασχετούν θεωρώντας ότι χάνονται οι εθνικές κυριαρχίες και αποδυναμώνονται οι εθνικές κυβερνήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη τάξη πραγμάτων.

Σε μια εποχή που οι ιδεολογίες περισσότερο απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους παρά τους ενώνουν, που είναι καταδικαστικές αντί να προάγουν την κατανόηση και τον σεβασμό, η παρούσα έκθεση είναι μια απόπειρα ανατομίας της παθογένειας της σύγχρονης πολιτικής. Φιλοδοξεί να ενθαρρύνει όλους μας να απορρίψουμε την πολιτική απάθεια και να πιστέψουμε στην αφύπνιση του ατόμου αλλά και στη συλλογική ισχύ, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να ενεργοποιηθούμε πολιτικά, έστω και σε μικρή, τοπική κλίμακα.

Την έκθεση συνοδεύει ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου, καθώς και μια σειρά από ξεναγήσεις. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «γραφείο παραπόνων» απευθύνεται σε όλη την οικογένεια αρκεί το νεότερο μέλος της να είναι πάνω από 8 ετών. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, θα υποδέχεται τους επισκέπτες της σε ένα ιδιαίτερο «γραφείο παραπόνων» και θα τους προτρέπει να συμπληρώσουν μια καρτ ποστάλ και να την αποστείλουν όπου επιθυμούν. Πολιτικοί, φορείς, δήμαρχοι, ιδρύματα, εταιρείες, καλλιτέχνες ή όποιο άλλο δημόσιο πρόσωπο επιλέξουν, θα λάβει ταχυδρομικά τα παράπονα, τις επισημάνσεις, την κριτική που οι πολίτες επιθυμούν να μεταφέρουν στον δημόσιο διάλογο.
«Το γραφείο παραπόνων» θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, 18:00 – 20:00 κατά τη διάρκεια της έκθεσης και από τις 17 Μαρτίου και κάθε Κυριακή, 12:00-14:00. Θα προηγείται ξενάγηση στην έκθεση από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη – Κυριακή 12:00 – 20:00
Παρασκευή 12:00 – 22:00

Βασιλέως Γεωργίου Β 17-19
Αθήνα 10675
Πολυχώρος Εκδηλώσεων Ω2 Ωδείου Αθηνών

Οργάνωση: Ίδρυμα Schwarz
Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου
Σύμβουλος έκθεσης: Δημήτρης Τσουμπλέκας

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
Κατερίνα Αποστολίδου (Ελλάδα)
Μαρκ Μπάουερ (Ελβετία/Γερμανία)
Μαριάννα Χριστοφίδου (Κύπρος)
Ειρήνη Ευσταθίου (Ελλάδα)
Μαρίνα Γιώτη (Ελλάδα)
Σάρα Σετζίν Τσαν [Σαρα Βαν Ντερ Χαϊντε] (Κορέα/Ολλανδία)
Γιαν Πήτερ Χάμμερ (Γερμανία)
Σβεν Γιόνε (Γερμανία)
Γιώργος Καραηλίας (Ελλάδα)
Σπύρος Κοκκώνης (Ελλάδα)
Αριάνε Λόζε (Βέλγιο)
Άντριαν Μέλις (Κούβα / Ισπανία)
Δημήτρης Μυτάς (Ελλάδα)
Τομ Μολλοϋ (Ιρλανδία /Γαλλία)
Τζένιφερ Νέλσον (ΗΠΑ/Ελλάδα)
Γιώργος Πρίνος (Ελλάδα)
Χρύσα Ρωμανού (Ελλάδα)
Χανς Ροζενστρόμ (Φινλανδία)
Γιώργος Σαλαμέ (Λίβανος / Ελλάδα)
Νέστορι Συργιάλα (Φινλανδία)
Του Βαν Τραν (Βιετνάμ / Γαλλία)
Δημήτρης Τσουμπλέκας (Ελλάδα)
Μπραμ Βαν Μιερβέλντε (Βέλγιο
Depression Era (Ελλάδα)

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share