Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

H "Ιταλίδα" από τον Πειραιά που θα σας κερδίσει με τις αυθεντικές ιταλικές γεύσεις της!

Μια επίσκεψη θα σας πείσει!

14 Φεβρουαρίου 2019 08:50
H

Μπορεί η Μάρω Κοντού να ήρθε από την Κυψέλη στην γνωστή ελληνική ταινία και ως Ιταλίδα να αναστάτωσε την αδερφή και τη μητέρα του Αλέκου Αλεξανδράκη, αλλά η Πειραιώτισσα Italida που αυτό το καλοκαίρι εμφανίστηκε στο λιμάνι, έχει αναστατώσει τους ουρανίσκους μας.

Το νέο ιταλικό του Πειραιά, με την χαρακτηριστική ονομασία, που βρίσκεται στην Τρούμπα, στην άλλοτε κακόφημη συνοικία που πλέον έχει εξελιχθεί σε αγαπημένη έξοδο Πειραιωτών και μη, αγαπά τις γευστικές, τοπικές παραδόσεις και έχει διαμορφώσει ένα πληθωρικό μενού που καλύπτει επάξια τις απαιτήσεις μας τόσο σε πίτσα όσο και pasta, αλλά και κάποια κυρίως πιάτα.

H Ολύμπια Γιαννούτσου, η ιδιοκτήτρια, που έχει χρόνια στον χώρο της εστίασης, μας λέει: «Ήθελα να κάνω ένα ιταλικό που θα μου άρεσε να τρώω κι εγώ. Επειδή στον Πειραιά δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, μαζί με τον σύζυγό μου πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την Ιταλίδα. Η ονομασία έχει σχέση με την κόρη μας, αυτή είναι στην ουσία η Ιταλίδα, οπότε της έχουμε αφιερώσει το μαγαζί».

Εδώ παλιότερα στεγαζόταν το «Story», ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του Πειραιά, στέκι των εργαζομένων στις ναυτιλιακές, που για την εποχή του υπήρξε πρωτοπόρο, καθώς σέρβιρε «πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα», πριν ακόμα γίνει μόδα η συγκεκριμένη τάση.

Ο χώρος, διακοσμημένος από τους ιδιοκτήτες, συνδυάζει την κλασική πολυτέλεια ενός παλιού αρχοντικού με μοντέρνες πινελιές: χρυσοί καθρέφτες στους τοίχους, vintage πολυέλαιοι και μεγάλα ξύλινα τραπέζια, αλλά και δερμάτινοι καναπέδες με λονδρέζικο αέρα, δεσπόζουν σε ένα βιομηχανικό φόντο όπου κυριαρχεί το γκρι, ενώ ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος φιγουράρει από την ανοιχτή κουζίνα.

Το πάτωμα με τα κεραμικά πλακάκια θυμίζει τα αστικά σπίτια της περιοχής, ενώ αν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να καθίσετε και στα τραπεζάκια που υπάρχουν έξω.

Ο σεφ Κώστας Τσίγκας, μαζί με μια ομάδα που έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος, παίζει με διάφορες αυθεντικές τοπικές παραδόσεις της γειτονικής χώρας, και δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα, που θα γοητεύσουν όσους αγαπούν το καλό ιταλικό φαγητό.

Άλλωστε ο υπότιτλος του μαγαζιού, «Forno e Vino», μας προετοιμάζει για μια γαστρονομική εμπειρία που βασίζεται στη παράδοση, συνδυάζοντας την πίτσα και τα αργοψημένα πιάτα σε ξυλόφουρνο με ένα ποτήρι καλό κρασί.

Ξεκινήστε με κάποια από τα ορεκτικά όπως το vitello tonnato, ή μιασούπα με κολοκύθα.

Από τις σαλάτες, ξεχωρίζουν η Funghi e spinaci, με φρέσκο σπανάκι, φρέσκα μανιτάρια, ιταλική καπνιστή pancetta, παρμεζάνα reggiano 24 mth και αυγό μαγειρεμένο sous vide, αλλά και η Legumi με φακές beluga, ρεβίθια,φασόλια και κινόα με φρέσκα λαχανικά,μυρωδικά και caesar’s dressing, ή η Burrata (στα ιταλικά σημαίνει «βουτηράτη»), με κουκουνάρι, μαριναρισμένα ντοματίνια, baby ρόκα και πέστο βασιλικού.

Από τα κυρίως, δοκιμαστε τα μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα για δώδεκα ώρες με νιόκι, οσομπούκο με βελούδινο ριζότο Milanese, μια αυθεντική καρμπονάρα με πανσέτα, αλλά και τα μαμαδίστικα φρέσκα ζυμαρικά mandila με πέστο από φουντούκι.

Από τις πάστες, πάντως, εξαιρετική είναι και η tacelenge, με φρέσκο ζυμαρικό και ραγού μανιταριών και πάστα τρούφας. Φυσικά από το μενού δεν λείπουν οι πίτσες, που χωρίζονται σε rosso και bianco ( λευκές και κόκκινες).

Όλες φτιάχνονται με αυθεντικό ιταλικό ζυμάρι και φρέσκια μοτσαρέλα ως βάση και ψήνονται επί τόπου στον ξυλόφουρνο!

Σερβίρονται σε περίεργους απροσδόκητους συνδυασμούς, όλες όμως είναι γευστικές και τραγανές.Το μάτι τραβάει η San Gennaro με αγκινάρα, αντζούγιες, κάπαρη, ρικότα, μοτσαρέλα και μελιτζάνα, η Salsiccia με χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, mozzarella di bufala, φινόκιο, ρόκα, πράσινες ελιές και ντομάτα, η Greca με βουτυράτη φέτα Κεφαλλονιάς, φουρνιστά ντοματάκια με μυρωδικά, ελιές καλαμών, κάπαρη, πιπεριά, φρέσκια ρίγανη και κρητικό ελαιόλαδο, αλλά κι η Formaggio di capra, με κατσικίσιο τυρί, σαλάμι, τοματίνια, μπρόκολο, guanciale και μπούκοβο.

Στο τέλος δοκιμάστε το τιραμισού, από τη συνταγή της Σοφίας Λόρεν,μια δροσερή πανακότα με κατσικίσιο γάλα, σπιτική μαρμελάδα φράουλα με μούρα,φασκόμηλο και λεμόνι, ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας ιδανική επιλογή είναι το Arancia e cioccolato, ένα κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι και χωρίς γλουτένη, με πορτοκάλι, που σερβίρεται με μια μπάλα παγωτό σοκολάτας.

Στη λίστα κρασιών θα βρείτε πάνω από 100 ετικέτες από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, που μπορείτε αν θέλετε να συνοδεύσετε με ιταλικά τυριά και αλλαντικά.

Τιμή ανά άτομο: 20-25€/ άτομο με κρασί

Ώρες λειτουργιάς : Δεύτερα- Σάββατο 12:00-00:00. Σύντομα όμως θα ανοίγει και την Κυριακή.

Φιλελλήνων 9, Πειραιάς, 2104292005

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share