Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λωτοφάγος: Το «νησί» της σαλάτας ήρθε για να μείνει στην Αθήνα!

Οι πιο γευστικές σαλάτες!

15 Οκτωβρίου 2018 13:57
Λωτοφάγος: Το «νησί» της σαλάτας ήρθε για να μείνει στην Αθήνα!

Είναι σίγουρο ότι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ειδικά όσοι έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αναγκάζονται συχνά να τρώνε στα γρήγορα κάτι απ'έξω.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτή η λύση δεν είναι πάντα η πιο θρεπτική και υγιεινή, εκτός αν φάτε μια πλήρη σαλάτα.

Πού θα βρείτε, όμως, ένα μαγαζί με φρέσκα προϊόντα και συνταγές εστιατοριακού τύπου;

Στην οδό Ρόμβης! Εκεί, ο Νίκος Κωνσταντάτος, με πλούσια προϋπηρεσία ως σεφ, δημιούργησε «το νησί της σαλάτας».

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τους ομηρικούς Λωτοφάγους, που όποιος γευόταν τους καρπούς τους ξεχνούσε τα πάντα: έτσι η πρόθεση του Νίκου είναι να μας κάνει να ξεχάσουμε την καθημερινότητά μας, αλλά και τις κακές διατροφικές μας συνήθειες.

«Πάντα ήμουν φαν της υγιεινής διατροφής, και κατά καιρούς έχω κάνει ο ίδιος αρκετές δίαιτες ή προγράμματα, αλλά συχνά όταν ήμουν έξω στον δρόμο κι έτρεχα όλη τη μέρα δυσκολευόμουν να βρω κάτι υγιεινό να φάω. Όταν βρήκα αυτό το μαγαζί, συνειδητοποίησα ότι λόγω χώρου δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα με σχάρες κτλ. Οπότε συνδυάζοντας δυο ανάγκες σε μία, σκέφτηκα να φτιάξω ένα μαγαζί με σαλάτες, όπου θα μπορεί κανείς να βρει πιάτα με υφές, χρώματα, και προϊόντα που δεν συναντάμε συχνά σε street food στέκια, όπως η πέστροφα, για παράδειγμα. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να σερβίρουμε σαλάτες που θα έτρωγε κάποιος σε ένα καλό εστιατόριο, αλλά σε προσιτές τιμές. Γι’ αυτό τον λόγο πιο η ακριβή μας κοστίζει γύρω στα επτά ευρώ και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτή την τιμή ως ταβάνι », μας εξηγεί ο Νίκος.

O ίδιος σπούδασε στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, όμως, τελικά, τον κέρδισε η μαγειρική.

Εργάστηκε σε Αγγλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, σε δύο εστιατόρια με αστέρι Michelin, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και στη Hytra μέχρι που αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα δημιουργώντας τη δική του υγιεινή και προσεγμένη street food πρόταση.

Επειδή γνωρίζει καλά τα διατροφικά θέματα, φροντίζει η κάθε σαλάτα να περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που την κάνουν ένα πλήρες γεύμα,- οπότε εδώ θα χορτάσετε και με το παραπάνω-, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε πάρει όλες τις βιταμίνες και στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Αν θέλετε στον Λωτοφάγο, -που θυμίζει beach bar ελληνικού νησιού-, μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το γεύμα σας, καθώς υπάρχει ένα τραπέζι με οκτώ καρέκλες, ενώ από τα τέλη του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η υπηρεσία delivery.

Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα, γι' αυτό θα αλλάζει δύο φορές τον χρόνο.

Τα υλικά τα παίρνουν από μεγάλους προμηθευτές για να έχουν σταθερότητα και να μην ξεμένουν ποτέ, είναι κατά βάση ελληνικά, όμως θα βρείτε και προσούτο ή μοτσαρέλα.

Προς το παρόν υπάρχουν ακόμα μόνο οκτώ σαλάτες, ιδιαίτερες και με μια καλοκαιρινή νότα. Μπορείτε αν θέλετε να αλλάξετε υλικά , ή να κάνετε μικρές προσθαφαιρέσεις, αλλά ο Λωτοφαγος δεν λειτουργεί με τη λογική του salad bar.

Αν, ας πούμε, είστε χορτοφάγοι και θέλετε να σας αφαιρέσουν τη γαλοπούλα από ένα πιάτο θα το κάνουν, αν κι όπως μας λέει ο Νίκος στο νέο κατάλογο θα υπάρχουν και καθαρά vegan επιλογές, αλλά δεν μπορείτε εξ αρχής να δημιουργήσετε το δικό σας πιάτο. Αλλά δεν νομίζουμε ότι θα σας χρειαστεί κάτι τέτοιο, γιατί οι προτάσεις τουσεφ είναι για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Επίσης, αν δεν τρώτε ένα υλικό, εδώ να το τολμήσετε, γιατί θα σας το φτιάξουν με τον σωστό τρόπο.

«Σε πολλούς πελάτες μας δεν αρέσουν κάποια υλικά, όμως όταν τα δοκιμάσουν σ’ εμάς εκπλήσσονται ευχάριστα, όπως μας λένε. Άλλωστε αυτός είναι κι ο στόχος μας: να μαγειρεύουμε εύγεστα».

Έχετε, λοιπόν, να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πράσινη σαλάτα με αγκινάρα, λιαστή ντομάτα, ηλιόσπορο, ντοματίνια, ανθότυρο, σως με βάση το λευκό βαλσάμικο ή μια κινόα τρίχρωμη με αβοκάντο, βαλεριάνα, κόλιανδρο, λάιμ και φιλέτο ψητής γαλοπούλας.

Δημοφιλής επιλογή είναι ήδη η ραντίτσιο με λόλα και διάφορα σαλατικά, ξερό σύκο, φιστίκια Αιγίνης, γραβιέρα Κρήτης, δυόσμο, παξιμάδι από χαρούπι, σως με βάση από βαλσάμικο και χαρουπόμελο, αλλά και η πιο παραδοσιακή με ντομάτα, ντοματίνια, ρίγανη, ξινομυζήθρα, κάπαρη, ρόκα και παξιμάδι κρίθινο.

Ιδιαίτερα γκουρμέ επιλογή είναι οι φακές, με πέστροφα από τις Πηγές των Χαρίτων, διάφορα σαλατικά, κρεμμύδι φρέσκο, πιπεριά Φλωρίνης, κολοκύθι, ραπανάκι και σως με βάση λεμόνι και μουστάρδα, η σαλάτα με μοτσαρέλα φρέσκια, μελιτζάνα, κολοκύθι, κουκουνάρι, ντοματίνια, ρόκα βασιλικό, γλάσο βαλσάμικο με σύκο, αλλά και η ρόκα με διάφορα σαλατικά, μπλε τυρί, αμύγδαλα και ροδάκινο, ή η σαλάτα με κόκκινο φασόλι, καλαμπόκι, αβοκάντο, διάφορα σαλατικά, μυρωδικά, τσένταρ, σως με βάση το λεμόνι και μπαχαρικά.

Οι σως είναι όλες χειροποίητες. Έχουν ως βάση το ελαιόλαδο, επίσης περιέχουν όλες μουστάρδα που φτιάχνεται σε μπλέντερ χειρός για να μην κόβει, είναι παχύρρευστες για να κάθονται καλά στη σαλάτα, ενώ περιέχουν και μικρά μυστικά που τις κάνουν μοναδικά νόστιμες. Εμείς πάντως, ρώτησαμε τον Νίκο πώς μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μια καλή σαλάτα - γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο νομίζουμε- κι εκείνος μας έδωσε τα φώτα του: «Βάλτε λάδι, ξύδι και λεμόνι κι ανακατέψτε καλά, φροντίστε τα λαχανικά να είναι καλά πλυμένα και να τα έχετε στεγνώσει, ενώ μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά, τυριά ή ξηρούς καρπούς».

Στον Λωτοφάγο μπορείτε να συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με ένα ποτήρι καλό κρασί. Ο Νίκος επηρεασμένος από τα ποτά των Αρχαίων Ελλήνων, προσθέτει στο κόκκινο μεσογειακά μυρωδικά όπως δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κόλιανδρο, ή μπαχαρικά όπως κόκκινο πιπέρι, γλυκάνισο, γαρύφαλλο και κανέλα σε ένα κρασί που θυμίζει sangria, ενώ διαθέτει κι ένα παγωμένο κρασί με μέλι. Τον χειμώνα, πάντως, μάλλον θα υπάρχει και μια επιλογή σε ζεστό, ενώ στο άμεσο μέλλον, στο μενού θα προστεθεί μια σούπα, μια πατατοσαλάτα, αλλά κι ένα πιάτο με αυγά.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ εκτός Κυριακής.

Ρόμβης 13, Αθήνα, 213 0888808

bovary.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share