Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

10 γνήσια γαλλικά bistro και εστιατόρια στην Αθήνα!

La vie est belle!

6 Δεκεμβρίου 2018 08:25
10 γνήσια γαλλικά bistro και εστιατόρια στην Αθήνα!

Αναμφίβολα η γαλλική κουζίνα είναι από τις καλύτερες του πλανήτη.

Εκλεπτυσμένη και ευφάνταστη, έχει επηρεάσει τη γαστρονομία παγκοσμίως, όποτε δικαίως θεωρείται η «βασίλισσα της γεύσης».

Η ιστορία της ξεκινάει τον 14ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XV, οπότε άρχισαν να γράφονται και τα πρώτα βιβλία μαγειρικής.

Όμως, οι γαλλικές συνταγές δεν είναι εύκολες, απαιτούν γνώσεις και δεξιοτεχνία, οπότε σε λίγα μέρη στην Αθήνα μπορείτε πραγματικά να τις απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο.

Εμείς τα βρήκαμε και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

1) Σπύρος και Βασίλης

Πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, δυο αδέρφια, ο Σπύρος και ο Βασίλης Πολυμέρης, το 1974, τότε που η ταβέρνα ήταν η μοναδική επιλογή εξόδου των Αθηναίων, άνοιξαν αυτό το υπέροχο εστιατόριο με την καταπληκτική αυλή και μας έμαθαν να τρώμε φιλέτο καφέ ντε Παρί, με μια μυστική σως που δεν ξέρει ούτε καν ο σεφ του εστιατορίου, -αφού η συνταγή περνάει από πατέρα σε γιο-, σαλιγκάρια μπουργκινιόν, κρεμμυδόσουπα, αλλά και φοβερές κρέπες, με τυρί και σπανάκι, όπως τις φτιάχνουν στο Παρίσι.

Σήμερα, τα ηνία του μαγαζιού έχει αναλάβει ο γιος του Βασίλη, ο Γιώργος, ο οποίος διατηρεί την οικογενειακή παράδοση. Εντυπωσιακό είναι ότι το μενού παραμένει ως έχει χρόνια τώρα, αφού οι θαμώνες του το ζητούν επίμονα.

Πολλοί διάσημοι έχουν καθίσει στα τραπέζια του, από τη Μελίνα Μερκούρη και την Μονσερά Καμπαγιέ, μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Προσέξτε τη διακόσμηση του εστιατορίου στην οποία έχει συμβάλλει με τις συμβουλές και ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης. Μην παραλείψετε να τελειώσετε το δείπνο σας με το χειροποίητο σουφλέ σοκολάτας, το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα.

Λάχητος 5, Κολωνάκι, 21 0723 7575

2) Tartare

Κατεβαίνοντας στα νότια στην περιοχή του Γκολφ της Γλυφάδας, ο άλλος γιος του κυρίου Πολυμέρη, ο Οδυσσέας, έχει ανοίξει, επίσης,ένα καλόγουστο γαλλικό εστιατόριο.

Εδώ αξίζει να δοκιμάσετε το Tartare από δύο είδη σολωμού, μαριναρισμένο και καπνιστό- το καπνίζουν in situ με ξύλο οξιάς και κερασιάς- που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κάππαρη, σχινόπρασσο και αυγοτάραχο μπρίκ, ενώ από τα πιο αγαπημένα πιάτα των τακτικών του θαμώνων του μαγαζιού είναι και το Steak Tartare από ωμό ψιλοκομμένο φιλέτο ελληνικής βιολογικής εκτροφής, αλλά και τα μπουτάκια βατράχων Προβενσάλ.

Αλεξάνδρου Παναγούλη 52, Γλυφάδα, 2109680320.

3) Σπονδή

To εστιατόριο του Απόστολου Τραστέλη που πρωτοάνοιξε το 1996, θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, μιας και βραβεύεται επί σειρά ετών με δύο αστέρια Michelin.

Στην κουζίνα του χρησιμοποιούνται τα πιο φρέσκα προϊόντα και γι' αυτό το λόγο, τα μενού αλλάζουν ανάλογα με τα προϊόντα της εποχής, αλλά και τη δημιουργική έμπνευση του σεφ Άγγελου Λάντου.

Μερικές από τις προτάσεις του είναι η καραβίδα με λεμόνι, χαβιάρι Daurenki Petrossian, γκρέιπφρουτ, γεντιανή και σέλερι, το πιάτο με καβούρι ρέβα, μέλι ακακίας, εστραγκόν και φρούτα του πάθους, καθώς και η σοκολάτα Αλπάκο από το Εκουαδόρ με κρεμέ, σαμπλέ κανέλα, μαλακή καραμέλα, αλατισμένα Φιστίκια και παγωτό φιστίκι Αιγίνης.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 210 7564021

4) Polly Maggoo

Ξεκίνησε από την περιοχή του Μεταξουργείου, αλλά πλέον βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό.

Ένα ατμοσφαιρικό γαλλικό μπιστρό με όνομα παρμένο από γαλλικό φιλμ νουάρ, που χωρίζεται σε δυο ορόφους και σερβίρει γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε την παραδοσιακή γαλλική κρεμμυδόσουπα, το εμβληματικό steak tartare του Γιώργου Ηλιού, καθώς και φακή με αβγό ποσέ και σχοινόπρασο, σαλιγκάρια με σκόρδο, ντομάτα και δεντρολίβανο, μιλφέιγ με τραγανό φύλλο και ενδιάμεσες στρώσεις από μελιτζάνα, κολοκύθι, μανιτάρια και ντομάτα, αλλά και κοτόπουλο φιλέτο με αρωματικά της Προβηγκίας.

Άγγελου Σικελιανού 8 Νέο Ψυχικό, 210 5241120

5) L’ Abreuvoir

Ο Αλέξης Κότσης και η σύζυγός του Γιάννα, το 1965 σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα γαλλικό εστιατόριο στην όμορφη συνοικία της Αθήνας, το Κολωνάκι. Σπεσιαλίστας της γαλλικής κουζίνας, την οποία είχε διδαχτεί και εξασκήσει στην Γαλλία, ο κύριος Κότσης είδε το εστιατόριό του, σύντομα να γίνεται τόπος συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας. Σήμερα, ο Σπύρος και η Κλαίρη, τα παιδιά του, έχουν αναλάβει το τιμόνι της επιχείρησης, κρατώντας, όμως, τα μυστικά του πατέρα τους.

Μύδια μαρινιέρ, φουά γκρα πάπιας με τρούφες σε μιρουάρ από κεράσι, φιλέ μινιόν μαδέρα, φιλέτο σολωμού σε κρούστα μουστάρδας, με ντομάτες και δυόσμο, η αλλά και γάμπαρη σε ζουλιέν λαχανικών, μους κουνουπιδιού και σάλτσα μπρισκ είναι μόνο μερικές από τις επιλογές του πλούσιου καταλόγου.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, 210 7229106, 210 7229061

6) Kαράβι

Αυτό το gourmet εστιατόριο και μπαρ που ειδικεύεται στη γαλλική κουζίνα, βρίσκεται στον ένατο όροφο του Sofitel Athens Airport. Μέσα σε ένα τριγωνικό χώρο με κοίλες πλευρές που θυμίζουν τόσο το σκαρί ενός καραβιού όσο και το φουσκωμένο πανί ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους, ο σεφ Θεοφάνης Στάθης δημιουργεί γευστικά πιάτα, δίνοντας έμφαση στη rotisserie, με τα κρέατα και τα ψάρια να ψήνονται χωρίς την προσθήκη βουτύρου ή λαδιού διατηρώντας έτσι την αυθεντική τους γεύση.

Στα συν του κι ο εξαιρετικός κατάλογος γαλλικών και ελληνικών κρασιών.

Αεροδρόμιο Σπάτων, 210 3544000

7) Blue Pine

Tο ιστορικό εστιατόριο της Κηφισιάς, με πελάτες τρίτης και τέταρτης γενιάς, συνεχίζει από το 1961 να προσφέρει μοναδικές στιγμές με τα εξαιρετικής ποιότητας φαγητά.

To μενού του, συνεχώς ανανεώνεται, όμως, ποτέ δεν λείπουν κλασικές σπεσιαλιτέ του, όπως βατραχοπόδαρα, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, φουά γκρα με σύκα, entrecôte café de Paris, πάπια πορτοκάλι και συκώτι με μήλα, ενώ στο τέλος αφήστε χώρο για το καταπληκτικό σουφλέ Γκραν Μαρνιέ.

Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, 210 8077 745

8) L’ Audrion

O Alain Parodi, ένας καταξιωμένος διεθνώς σεφ και βραβευμένος με αστέρι Michelin, με την Marie-Laure Bocabarteille, άνοιξαν αυτό το cave à manger (κελάρι φαγητού), όπως οι ίδιοι το ονομάζουν, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, αποκτώντας γρήγορα φανατικούς θαμώνες.

Τερίνα φουαγκρά πάπιας με μαρμελάδα κυδώνι ή το κλασικό choucroute με ξινολάχανο, μπέικον και μελωμένο­ χοιρινό που έχει μείνει στο αλάτι­ για 12 ώρες, είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν.

Στην κάβα, θα βρείτε περίπου 80-90 φιάλες γαλλικού κρασιού τις οποίες εισάγουν κατ’ αποκλειστικότητα από μικρούς Γάλλους παραγωγούς.

Πλ. Φιλόμουσου Εταιρίας 3, Πλάκα, 210 3241193

9) Chez Lusien

Το λιλιπούτειο γαλλικό bistro του Λουσιέν στα Άνω Πετράλωνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των κατοίκων της περιοχής κι όχι μόνο, καθώς σερβίρει παραδοσιακά γαλλικά πιάτα σε προσιτές τιμές.

Στα μακριά του τραπέζια οι θαμώνες γίνονται μια παρέα αφού τρώνε όλοι μαζί, ενώ από τo ταβάνι κρέμονται επίσης καρέκλες και τραπέζια- μη φοβάστε είναι καλά στερεωμένα!

Ζεστές κρεμμυδόσουπες, φιλέτο πάπιας με σάλτσα πιπεριού και πατάτες ογκρατέν, entrecote, ζουμερή και εξαιρετικά ψημένη, με σως μπεαρνέζ και πατάτες dauphinois, και φημισμένος coq au vin (κόκορας κρασάτος) είναι μόνο μερικές από τις σπεσιαλιτέ του. Να ξέρετε, όμως, ότι εδώ δεν γίνονται τηλεφωνικές κρατήσεις.

Tρώων 30, Άνω Πετράλωνα, 210 3464236.

10) Chapeau

Κουκλίστικο και παραμυθένιο τo μπιστρό του Χαλανδρίου, θα σας κάνει να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε μια γειτονιά του Παρισιού.

Γνωστό για τα συγκλονιστικά γλυκά του,- μην χάσετε το κέικ τριαντάφυλλο-, και τις υπέροχες τάρτες του.

Δοκιμάστε τη κλασική κις λορέν με μπέικον και τυριά, ή κάποιο και τα δημιουργικά πιάτα του σεφ, όπως κοκοράκι γάστρας με πορτοκάλι και λεμόνι, αλλά κι ένα εκπληκτικό κριθαρότο με λαχανικά.

Επίσης, κάθε Κυριακή το Chapeau σερβίρει μπουφέ από τις 11.00-17.00 μμ, οπότε έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλές από τις γεύσεις του!

Σωκράτους 4Α Χαλάνδρι, 210 6845300

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share