Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το AFP περιγράφει μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας που θυμίζει ελληνικό νησί!

«Η Ακρόπολη είναι από εδώ»

18 Ιουλίου 2018 14:33
Το AFP περιγράφει μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας που θυμίζει ελληνικό νησί!

«Η Ακρόπολη είναι από εδώ». Αυτή είναι η οδηγία που δίνουν στους τουρίστες, που χάνονται στα στενά δρομάκια των Αναφιώτικων οι κάτοικοι της περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά δημοσίευμα του AFP αφιερωμένο στα Αναφιώτικα, τη μοναδική και ελάχιστα γνωστή γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας, όπως την χαρακτηρίζει.

Το AFP περιγράφει μια γειτονιά που θυμίζει ελληνικό νησί, με λευκά σπίτια, πανέμορφα παντζούρια και πόρτες που μοιάζουν με αυτά του Αιγαίου.

«Τα Αναφιώτικα έχουν πραγματική ιστορική αξία», λέει ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, κάτοικος της Πλάκας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αρχιτεκτονική της εργατικής τάξης με κυκλαδίτικα στοιχεία, είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μας έβαλαν όλους να υπογράψουμε πως..." - Παίκτης του Survivor αποκαλύπτει!

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, το AFP, ταξιδεύει στην Ελλάδα του 1832, όταν η Αθήνα ήταν ερείπια μετά τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Βαυαρός πρίγκιπας Οθωνας για να αποκαταστήσει την πόλη με την πλούσια κληρονομιά, που είναι η πρωτεύουσα του κράτους, κάλεσε φημισμένους λιθοκτίστες από την Ανάφη, για να ανακατασκευάσουν την περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχτισαν μια γειτονιά που θύμιζε τα κυκλαδίτικα σπίτια τους σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πρωτεύουσας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.

Η κίνηση ήταν τεχνικά παράνομη, αλλά η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε με την εκδίωξη του Οθωνα το 1862 και η ξέφρενη αστικοποίηση της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησαν τα Αναφιώτικα ανεπηρέαστα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η ειρωνεία είναι πως αυτό που κάποτε ήταν παράνομο τώρα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας που προστατεύεται με υπερηφάνεια από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ράγισαν καρδιές! Το συγκινητικό μήνυμα εργαζόμενης στην Intralot για τον Σωκράτη Κόκκαλη!

Τα σπίτια είναι μικρά σε μέγεθος, περιφραγμένα από κήπους και προστατεύονται από αυστηρές οδηγίες αποκατάστασης.

«Δεν είναι εύκολο να ζεις εδώ», δηλώνει η Αλεξάνδρα Κατσουράνη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της επιτροπής τοπικής κληρονομιάς.

«Οχι μόνο πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυστηρούς κανονισμούς, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις προσπάθειες να μετατραπεί η περιοχή σε ενοικιάσεις Airbnb», αναφέρει.

Πηγή: AFP

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share