Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

9 μαγαζιά στην Αθήνα για να φάτε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά!

25 Μαρτίου 2018 10:55
9 μαγαζιά στην Αθήνα για να φάτε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Στην ουσία πρόκειται για τη μέρα που λόγω του εορτασμού της Θεοτόκου, γινόταν ένα μικρό διάλειμμα από τη νηστεία της Σαρακοστής και οι πιστοί είχαν το ελεύθεροι να φάνε λίγο ψάρι. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της συγκεκριμένη μέρας, επειδή ήταν μια οικονομική λύση, ειδικά ο παστός.

1) Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Μια από τις πιο ιστορικές ψαροταβέρνες του κέντρου, στην καρδιά της Πλάκας, που σερβίρει όλο το χρόνο φρέσκο τηγανητό μπακαλιάρο, από τη Νορβηγία με σπιτική σκορδαλιά. Εδώ το ψάρι το ξαλμυρίζουν δυο τρεις μέρες και το τηγανίζουν σε κουρκούτι με μυστική συνταγή, που κρατάει από τον παππού Δαμίγο, έτσι ώστε να γίνεται τραγανό απέξω και τρυφερό από μέσα.

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3225084

2) Θαλασσινός

Σε αυτή τη μοντέρνα ψαροταβέρνα, ο σεφ Ηλίας Μπαλάσκας, ετοιμάζει υπέροχες δημιουργικές προτάσεις για την 25η Μαρτίου και υπόσχεται να μας γνωρίσει τα πολλά και διαφορετικά «πρόσωπα» του μπακαλιάρου. Εκτός από την κλασική εκδοχή του τηγανητού με σκορδαλιά καρυδιού, που ομολογουμένως την πετυχαίνει τρελά, θα σερβίρει ψητό με πράσα, σάλτσα ντομάτας και σταφίδες, αλλά και μια ακόμα εκδοχή με σπανάκι κι αγκινάρες.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

3) Τραβόλτα

Η ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου που πηρέ το όνομα της από έναν μποέμ τύπο του Περιστεριού τον Λάκη τον Τραβόλτα, ο οποίος άφησε εποχή με τις χορευτικές του ικανότητες τη δεκαετία του '80 , είναι γνωστή για τα θαλασσινά της μαγειρέματα.

Οπότε από το μενού της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει και το δίδυμο μπακαλιάρος-σκορδαλιά, με τον μπακαλιάρο είτε τηγανητό, είτε στη σχάρα. Συνοδεύεται από φανταστική σκορδαλιά από πατάτες αλεσμένες, με σκόρδο και ελαιόλαδο, που μοιάζει πραγματικά σαν αλοιφή.

Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719222

4) Υπερωκεάνειον

Στο Χατζηκυριάκειο, στον δρόμο όπου για χρόνια βρίσκονταν οι κλασικές πειραιώτικες ψαροταβέρνες, θα βρείτε το Υπερωκεάνειο, που φημίζεται για τα ωραία του μεζεδάκια και τα πολύ καλά του οστρακοειδή. Αν και οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η γαριδομακαρονάδα και το χταπόδι στιφάδο, τη συγκεκριμένη μέρα δοκιμάστε μπακαλιάρο τηγανητό ή ψητό με παντζάρια και σκορδαλιά.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 2104180030

5) Τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης

Όπως μαρτυράει και η ονομασία του, αυτό το καλαίσθητο στέκι των βορείων προαστίων, ειδικεύεται στον μπακαλιάρο που θα τον βρείτε σε τέσσερις παραλλαγές του : ψητό, τηγανητό, μπακαλιαροκεφτέδες και πλακί στο φούρνο με κρεμμύδι. Φυσικά συνοδεύεται από σκορδαλιά που ξεχωρίζει για την ήπια γεύση της. Επιπλέον στον κατάλογο θα βρείτε κι πολλές άλλες θαλασσινές ελληνικές γεύσεις, όπως σαρδέλα φιλέτο στη σχάρα, γαρίδα κριθαρότο, ή χταπόδι λαδοριγανάτο.

Αθηνών-Χαλκίδος 17 Άνοιξη, 210 8144425

6) Oρίζοντες Λυκαβηττού

Ευκαιρία αυτή την Κυριακή να ανεβείτε στον Λυκαβηττό να χαζέψετε την υπέροχη θέα της πόλης και να δοκιμάσετε το ειδικό μενού που έχουν ετοιμάσει οι Ορίζοντες , το οποίο περιλαμβάνει φυσικά μπακαλιάρο-σκορδαλιά με βραστά λαχανικά και σαλάτα από φρέσκα φασολάκια (βελόνες), φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, αλλά και γόνοςγαρίδας τηγανιτό σε κρούστα από σιμιγδάλι και αϊολί χωρίς αυγό. Για επιδόρπιο σας περιμένει μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα, σιροπιασμένος με μέλι. Η τιμή κατά άτομο είναι στα 31 ευρώ με συνοδεία λευκού ή κόκκινου house wine.

Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (είσοδος τελεφερίκ), 210 7210701

7) Μαγεμένος Αυλός

Μετά την παρέλαση, σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης, εκεί που έτρωγε ο Μάνος Χατζιδάκις, μας περιμένει ένας δελεαστικός Κυριακάτικος μπουφέ με πολλές νηστίσιμες λιχουδιές. Φυσικά από τα πιάτα δεν θα μπορούσε να λείπει ο παραδοσιακός τηγανητός μπακαλιάρος μερακλίδικος, τραγανός και χρυσαφένιος με σκορδαλιά που χτυπιέται στο παλιό ξύλινο γουδί μέχρι να γίνει αφρός! Επίσης θα υπάρχει ζωντανή μουσική και τραγούδια σχετικά με την ημέρα.

Αμύντα 4, Παγκράτι 1 0722 3195

8) Ψωμί κι Αλάτι

Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος πάντα φροντίζει τα πιάτα στο εστιατόριό του να είναι επίκαιρα, οπότε για τη συγκεκριμένη μέρα ετοιμάζει μια ιδιαίτερη σκορδαλιά με πατάτα και αμύγδαλο και μπακαλιάρο παστό σε κουρκούτι μπίρας με σάλτσα παντζαριού. Εναλλακτικά μπορείτε να παραγγείλετε και κροκέτες μπακαλιάρου. Για ορεκτικά δοκιμάστε τηγανητούς γίγαντες, χταπόδι ξιδάτο ή φρέσκες σουπιές στη σχάρα.

Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 210 6848178

9) Όμικρον

Ειδικό μενού που κοστίζει 29 ευρώ ανά άτομο με λευκό ή κόκκινο house wine, έχει ετοιμάσει για τη συγκεκριμένη μέρα ο βραβευμένος Μίλτος Αρμένης , που θα το απολαύσετε σ’ έναν από τους πιο όμορφους κήπους της Κηφισιάς.

Θα ξεκινήσετε με μια πράσινη σαλάτα με φασόλια, κρεμμυδάκι φρέσκο, μυρωδικά και λαδολέμονο, για να ακολουθήσουν σαρδέλες σε κρούστα από σουσάμι άσπρο και μαύρο με μαρμελάδα λεμόνι και ο πατροπαράδοτος μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας με λαχανικά βραστά και λεμονάτη σκορδαλιά, ενώ για επιδόρπιο σας περιμένει μια λαχταριστή πανακότα από φυτική κρέμα και σάλτσα κουβερτούρας.

Δροσου 1, Κηφισιά, 2106202475

Πηγή: bovary.gr
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share