Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ετοιμάσου για βόλτα: Τα 10 καλύτερα στέκια για φαγητό στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό! (Photo)

3 Σεπτεμβρίου 2017 16:11
Ετοιμάσου για βόλτα: Τα 10 καλύτερα στέκια για φαγητό στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό! (Photo)

Σαν καθαρόαιμο παιδί του κέντρου, ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο, δυο περιοχές που δύσκολα τις χωρίζεις και τις ξεχωρίζεις, ήταν από τις γειτονιές που μου άρεσε πάντα να βολτάρω.

Πέρασαν μέρες δύσκολες. Χαρακτηρίστηκαν κακόφημες και επικίνδυνες περιοχές, όμως, μέσα στην “παρακμή” τους κάποιοι άνθρωποι, εναλλακτικούς θα τους χαρακτήριζες, οσμίστηκαν τη δυναμική τους και σιγά σιγά τους έδωσαν ξανά ζωή και ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συγκλονιστική ανάρτηση της Ανθής Βούλγαρη και η αποκάλυψη για τον όγκο: «Ελπίζω σε ένα θαύμα…»

Νέα μπαρ, καφέ, εστιατόρια, γκαλερί και θέατρα άρχισαν να ανοίγουν και οι «σκοτεινές» γωνιές των δύο περιοχών απέκτησαν και πάλι φως. Σήμερα, στους δρόμους τους φιλοξενούνται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, όπως το διάστερο πλέον Fynky Gourmet. Ας δούμε, λοιπόν, την τοπ δεκάδα που ξεχωρίσαμε…

Funky Gourmet, το αστεράτο
Κάθε επίσκεψη στο Funky Gourmet αποτελεί ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Στο αίθριο του πρώτου ορόφου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τις ασπρόμαυρες αποχρώσεις θα δοκιμάσεις πιάτα υψηλής αισθητικής, όπως “Τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα” ή “Σαλιγκάρια με φρέσκια μαύρη τρούφα”. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος στην κουζίνα του μετρούν ήδη 2 αστέρια Michelin (το πρώτο ήρθε το 2012, το δεύτερο δύο χρόνια αργότερα), ενώ οι χρήστες του έγκυρου ταξιδιωτικού site Τrip Αdvisor το κατατάσσουν στη 13η και 21η θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο αντίστοιχα! Εκτός από την πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών, εδώ προσέχουν και τον καφέ που θα σου σερβίρουν (από τα λιγοστά εστιατόρια που φιλοξενούν specialty café) για να έχεις μια πλήρη και ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Σημείωσε βέβαια -και μην πεις ότι δεν στο είπαμε- ότι το πιο οικονομικό μενού κοστίζει 90 ευρώ το άτομο, ενώ υπάρχουν και μενού με περισσότερα πιάτα, που κοστίζουν 120 και 150 ευρώ το άτομο.

Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5242727.

Aleria, με νεοκλασικό αέρα και στυλ
Δεν γίνεται να περάσεις από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και να μη σταθείς στο κομψό νεοκλασικό, που στεγάζεται το στυλάτο εστιατόριο. Αν περάσεις δε το κατώφλι του δεν θα θέλεις να ξεκολλήσεις. Οι γεύσεις του Γκίκα Ξενάκη, όπως αυτό το άπαιχτο και αποδομημένο “Παστίτσιο” με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, σε μαγνητίζουν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε ένας από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες σεφ, που παίζει με την παράδοση και την ευρηματικότητα, χωρίς όμως να χάνει την ουσία των γεύσεων. Σε όλο αυτό πρόσθεσε και τη ζεστή και αυθεντική φιλοξενία του ιδιοκτήτη, Νικηφόρου Κεχαγιαδάκη και του υποδειγματικά ευγενικού προσωπικού και έχεις ένα εστιατόριο, που σίγουρα θα σε κάνει να ξαναπάς. Με 44 ευρώ μάλιστα παίρνεις και το degustation menu, που αποτελείται από 5 πολύ ιδιαίτερα και ξεχωριστά πιάτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αθηνά Οικονομάκου έγινε νονά: Δείτε το υπέροχο φόρεμα που διάλεξε για την περίσταση! (photos)

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633.

Αθήρι, δια χειρός Αλέξανδρου Καρδάση
Με καταγωγή από τη Σαντορίνη ο πάντα χαμογελαστός σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, άφησε πριν πολλά χρόνια τον Κορυδαλλό και εγκαταστάθηκε σε ένα όμορφο κτίριο στον Κεραμεικό. Τα πιάτα του επιμένουν ελληνικά, συμβαδίζουν με την εποχικότητα, πατάνε πάνω στη δημιουργικότητα, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών. Λατρεμένες βελουτέ, που σου ανοίγουν την όρεξη, παραδοσιακή, αλλά καθόλου φολκλόρ φάβα από την πατρίδα του, χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα με μαεστρία και εξαιρετικά «κριθαρότα», που χυλώνονται ιδανικά είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι του απονεμήθηκε και βραβείο Bib Gourmand, που αφορά την καλή σχέση ποιότητας-τιμής του.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462983.

Nixon, για μπέργκερ και ωραίες μουσικές
Με προεδρικό όνομα ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στην τότε κακόφημη γειτονιά του Κεραμεικού. Το γνωρίσαμε πρώτα σαν bar, ενώ με τον καιρό απέκτησε και κουζίνα, χωρίς, όμως, να χάνει τον αρχικό του προσδιορισμό. Από τους αναπαυτικούς μαύρους του καναπέδες θα απολαύσεις τα πιάτα του σεφ Μάρκο Ρόσσι (μη σε ξεγελά το όνομά του, Έλληνας είναι), που ανήκει και αυτός στο νέο αίμα της ελληνικής γαστρονομίας. Το burger από φρέσκο τόνο και μαύρο ψωμί (όταν λέμε μαύρο, πιο μαύρο δεν γίνεται), με λευκό ταραμά και γουασάμπι είναι ένα από τα πιάτα star του καταλόγου. Δυνατό χαρτί και το κυριακάτικό brunch. Και αν είσαι τυχερός, όλο και κάποιο live θα πετύχεις στον διπλανό, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο.

Αγησιλάου 61 Β, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462077.

Tamarind, το ταϊλανδέζικο που δεν πρέπει να χάσεις
Ένας Ταμάρινθος, ιερό δέντρο στην Ταϊλάνδη, με πολλές ευχές στα κλαδιά του, κοσμεί το εσωτερικό του Tamarind. Ένα thai εστιατόριο, που δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στη μεγάλη γειτονιά του Κεραμεικού. Το μενού του επιμελείται ο Ελληνο-ταϊλανδός Ben Προβής και εκτελείται από την Άντζελα Σκουρλή, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και λάτρη της κουζίνας και της κουλτούρας της Ταϊλάνδης. Όταν ανοίγει δε ο καιρός το Tamarind επεκτείνεται με τραπεζάκια, κοκτέιλ και μουσικές στην αντικριστή πλατεία. Κάτι που δεν πρέπει να χάσεις πάντως είναι τα fishcakes (κοινώς κεφτέδες) με ψάρι και γαρίδα, όπως και το καυτερό Phad Bai Grap, που είναι μοσχαράκι σοτέ με βλαστάρια μπαμπού και τσίλι. Δοκίμασε επίσης τα πολύ ξεχωριστά κοκτέιλ, όπως το αρωματικό “The Flying Monk” με ρούμι, τζίντζερ, passion fruit και lime ή το Bloody Yum Goong με βότκα, χυμό τομάτας, tabasco και βραστή γαρίδα!

Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225945.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ελεονώρα Μελέτη! - Το «διαζύγιο»… λίγο πριν από τον γάμο! - Την πέταξαν σαν στημένη λεμονόκουπα!

Σεϋχέλλες, το cult μεζεδοπωλείο
Το να βρεις τραπέζι εδώ είναι κάτι σαν επικίνδυνη αποστολή, ειδικά όταν έχει καλό καιρό. Οι φασαριόζικες Σεϋχέλλες δίνουν ένα πιο νεανικό και χαρούμενο τόνο στην πλατεία Αυδή. Η Άννα Ρεπούση και ο σεφ Φώτης Φωτεινόγλου μετέτρεψαν το παλιό καφενείο «Μπαχάμες» σε ένα όμορφο μοντέρνο μεζεδοπωλείο με πολλά ρετρό στοιχεία. Η ανοιχτή κουζίνα, όπως και το παλιό ψυγείο Ιζόλα, θα σου τραβήξουν το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Όσο για τα πιάτα, που θα σε κάνουν να ξανάρθεις, βάλε στα σίγουρα το χταποδάκι με τα χόρτα τα τσιγαριαστά, τα μάγουλα στη γάστρα και τον ξινόχοντρο με τη μοσχαρίσια ουρά και τον πουρέ μελιτζάνας.

Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ. 211 1834789.

Rakor, για μαγειρευτά και όχι μόνο
Όταν πέσει η νύχτα «φωνάζει» από μακριά, μιας και είναι το πιο φωτισμένο μαγαζί της περιοχής. Το γωνιακό Rakor, από το 2011 που ήρθε στη γειτονιά του Κεραμεικού απέκτησε γρήγορα θαμώνες, αλλά και καλή φήμη ανάμεσα στα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές του, άλλωστε αλλά και το περιβάλλον του που το κάνει ελκυστικό. Τώρα μάλιστα που οι μεζέδες του συνδυάζονται με burger μας δίνει έναν ακόμη λόγο για να το επισκεφτούμε.

Πλαταιών 10, Κεραμεικός, τηλ. 211 7108877.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτικές προβλέψεις Σεπτεμβρίου από την Άση Μπήλιου: Ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Πανσέληνος!

Μυκηνών Γωνιά: ένα μεζεδοπωλείο σε industrial περιβάλλον
Στη γωνία της Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη Μυκηνών θα βρεις ένα συμπαθητικό, μικρό μεζεδοπωλείο από αυτά που θα χαρακτήριζες «επιμελώς, ατημέλητα». Το industrial εσωτερικό του με τους τούβλινούς τοίχους, τα φωτιστικά γλόμπους και τους μεταλλικούς σωλήνες κάθε άλλο παρά ψυχρό τόνο δίνουν. Οι δε μεζέδες τους, εκτός από πεντανόστιμοι -εδώ θα φας θεϊκές τηγανητές πατάτες και μπριζολάκια – τραβούν το τσίπουρο και το ουζάκι όσο τίποτε άλλο. Όσο για τις τιμές του, είναι κάτι παραπάνω από προσιτές και δίκαιες, αλήθεια λέμε.

Μ. Αλεξάνδρου 97 & Μυκηνών, Κεραμεικός, τηλ. 210 3422377.

Σαν Φρανσίσκο, για θεϊκά φουρνιστά σάντουιτς
Τα σάντουιτς του Βασίλη Ρέβελα έχουν ξεπεράσει τα στενά πλαίσια του λεκανοπεδίου και είναι ήδη γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Δεν γίνεται, λοιπόν, να βολτάρεις στην περιοχή, να θέλεις street food και να μην κάνεις μια στάση στο Σαν Φρανσίσκο. Αφράτα ψωμάκια, που φτιάχνουν οι ίδιοι και δεν μπαίνουν σε τοστιέρα ή τηγάνι, αλλά φουρνίζονται (το μυστικό της επιτυχίας τους), γεμίζονται από ολόφρεσκα υλικά (έχεις να επιλέξεις από 24 έτοιμες συνταγές) και απολαμβάνονται αργά, βασανιστικά και απολαυστικά. Όλα τα σάντουιτς συνοδεύονται από μαρούλι, πίκλες, πιπεριά τουρσί, κρεμμύδι, ντομάτα και τη μυστική σάλτσα του Σαν Φρανσίσκο. Εμείς λατρέψαμε το “Μπέι Βιου” με γαλοπούλα, σος μέλι-μουστάρδα, αβοκάντο και γκούντα, αλλά και το “Σάνι Σάιντ” με αυγό μάτι.

Κεραμεικού 99, Μεταξουργείο, τηλ. 215 5512845.

Έλβις, το ψαγμένο σουβλατζίδικο
Μπαίνεις στο μαγαζί και νομίζεις ότι έχεις έρθεις σε κάποιο μουσείο αφιερωμένο στον Έλβις. Η μόνη παραφωνία… η μυρωδιά από τα κοψίδια που σου σπάει τη μύτη και τότε καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι. Τα πράγματα εδώ είναι απλά: ζουμερά καλαμάκια χοιρινού ή κοτόπουλου και νόστιμα μπριζολάκια να γλύφεις τα δάχτυλα σου. Οι πατάτες έρχονται «δώρο» στο τσίγκινο πιατάκι που σερβίρονται τα καλαμάκια, ενώ όσο περιμένεις σε κερνάνε και μια ρακή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εδώ δεν σε παίρνει να κάνεις τον… μάγκα, γιατί σύμφωνα με μια επιγραφή σε έναν μαυροπίνακα στον τοίχο, ο χώρος προστατεύεται από τον… Τσακ Νόρις!

Πλαταιών 29 & Λεωνίδου, Κεραμεικός, τηλ. 210 3455836.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share