Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καστέλλα: Επιμελώς ατημέλητη

8 Ιουνίου 2010
Καστέλλα: Επιμελώς ατημέλητη

Το «πρέπον» θα ήταν να την αποκαλέσουμε... καρτ ποστάλ του Πειραιά. Το «λογικό» θα ήταν να της προσδώσουμε ένα χαρακτηρισμό που θα παραπέμπει σε ριβιέρα των νοτίων προαστίων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως, κάπου μεταξύ Μικρολίμανου και Προφήτη Ηλία, ο χρόνος έχει σταματήσει· περίπου 20 χρόνια πριν...

Επί Τουρκοκρατίας ο Καραϊσκάκης την επέλεξε για να στήσει τα αμυντικά του καστέλλια, εξού και το όνομά της. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, εγκαταστάθηκαν εδώ οι εύποροι Πειραιώτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές ανεβάζοντας το status της στα ύψη. Ο Ναυτικός Όμιλος δεν άργησε να αντιληφθεί την αξία της κι έστησε εκεί τις κεντρικές του εγκαταστάσεις. Τα χρόνια πέρασαν και ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ ήρθε στην Καστέλλα, την οποία ανοικοδόμησε σχεδόν εκ βάθρων, οικοδομώντας τα πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια που την περιτριγυρίζουν ακόμη και σήμερα. Στην ίδια περιοχή χτίστηκε το 1915 το πρώτο γήπεδο τένις της Αθήνας, στην παραλία Βοτσαλάκια. Από εδώ περνούσαν όλοι οι ερωτευμένοι και απολάμβαναν τον «ρομαντικό περίπατο», ο οποίος εκτεινόταν από την αρχή της Πλατείας Αλεξάνδρας μέχρι τα μέσα της Βασ. Παύλου. Όταν η νύχτα άπλωνε τα πέπλα της, έφερνε μαζί το κέφι και το χορό, τις λαϊκές φωνές και τα δεκάδες πανέρια με γαρίφαλα που έραιναν τους αοιδούς στο θρυλικό κέντρο Η Σπηλιά του Παρασκευά, στη μέση της σημερινής οδού Παπαναστασίου.

Η Καστέλλα του χτες...

Το ημερολόγιο δείχνει τις αρχές της δεκαετίας του '80 και η Καστέλλα διάγει τη χρυσή της εποχή. Ξεκινάμε από την, μέχρι και σήμερα, πανέμορφη Πλατεία Αλεξάνδρας. Πρώτη στάση μας η ταβέρνα Μπουμπουλίνα (Πλ. Αλεξάνδρας 5, τηλ. 210 4131367) διαγράφει από το 1975 τη δική της γευστική πορεία στην περιοχή χάρη στις ποικιλίες, τα μικρά ψάρια και τους ουζομεζέδες της. Προχωράμε στην ίδια ευθεία και βρίσκουμε το ξενοδοχείο Cavo Doro (Βασ. Παύλου 19-21, τηλ. 210 4113744) η αίθουσα εκδηλώσεων του οποίου αποτελούσε σήμα κατατεθέν της διασκέδασης. Τώρα, 36 χρόνια μετά την ίδρυσή του, φιλοξενεί τις φωνές της Ελένης Φιλίνης και των Γιώργου Γερολυμάτου και Νίκου Νομικού, αναβιώνοντας ένδοξες νύχτες με ελληνικό χαρακτήρα. Για φαγητό επιλέγουμε το εστιατόριο Πλόες (Παπαναστασίου 60, τηλ. 210 4225674), στην κουζίνα του οποίου βρίσκουμε τον σεφ Γιώργο Τσελεμεντέ, εγγονό του περίφημου Νίκου Τσελεμεντέ, να εγγυάται το αποτέλεσμα του κάθε πιάτου. Ο νεαρόκοσμος κατευθύνεται σε ένα διατηρητέο κτήριο του 1820, όπου στεγάζεται ο Δον Κιχώτης (Βασ. Παύλου 68, τηλ. 210 4137016). Πρόκειται για ένα από τα πιο «καλοβαλμένα» στέκια της περιοχής, που δίνει έμφαση στην ποιότητα, γνωρίζει ότι ο dj αποτελεί απαραίτητο συστατικό και, από το καλοκαίρι και μετά, θα μας υποδέχεται και στο εστιατόριό του. Δίπλα του, το Castello (Βασ. Παύλου 70, τηλ. 210 4138006) μετρά 35 χρόνια ζωής. Αρχικά, αγαπήθηκε και καθιερώθηκε ως top επιλογή, ιδίως για τους νέους, ωστόσο, έχει χάσει πλέον το στίγμα του κάπου μεταξύ πιάτων αστακομακαρονάδας, ποτών, cocktails και απρόσωπης διακόσμησης.

...και του σήμερα

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, τα στέκια, τα σημεία αναφοράς και το concept του ευ ζην παραμένουν απαράλλακτα. Οι παραδοσιακές αξίες εξακολουθούν να υφίστανται, χωρίς σημάδια ανακαίνισης και, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, δίχως να υπολογίζουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών. Εν έτει 2010 στην Καστέλλα συναντάμε επιχειρήσεις δύο ειδών. Εκείνες που αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενες τη θέα, δεν ενδιαφέρονται για την καλοπέραση των πελατών τους και απλώς επιβιώνουν, κι εκείνες που αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα ότι ένας μικρός, υπερυψωμένος παράδεισος βρίσκεται στην πόλη μας. Με αφετηρία και πάλι την Πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης, που σηματοδοτεί και την «είσοδο» στην Καστέλλα, συναντάμε το cafe Stretto (Πλ. Αλεξάνδρας 5, τηλ. 210 4110302), το οποίο επιλέγουμε κυρίως τις ημέρες που έχει καλό καιρό, ώστε να καθίσουμε έξω και να απολαύσουμε freddo με θέα στο Πασαλιμάνι και τις σημαίες του Ολυμπιακού. Περνάμε το ερειπωμένο (κάποτε πρότυπο σχολείο) κτήριο Μπαχλιτζανάκη και, αφού ακούσουμε τα παράπονα του κου Πέτρου, ο οποίος μας λέει με στόμφο πως το λεωφορείο περνάει από εδώ πιο σπάνια κι από τον ταχυδρόμο που του φέρνει τη σύνταξη, φτάνουμε στο -κάποτε- εκπληκτικό διατηρητέο της οδού Παπαναστασίου. Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε εδώ το Blacklight, ένα διάσημο στέκι. Κατευθυνόμαστε για καφέ στο μισό για καφέ και μισό για εκδηλώσεις Miso-Miso (Παπαναστασίου 13, τηλ. 6944 472027) ή, ακριβώς δίπλα, στο View (Παπαναστασίου 13, τηλ. 210 4134484), στο οποίο κάθε Σάββατο βράδυ θα ακούσουμε κυρίως ελληνικά. Κάπως έτσι... ελληνικά καταλήγουμε στο Πάμε από Γιάννη; (Αισχύλου 4Α, τηλ. 210 3032266) με τη ζωντανή μουσική (Παρασκευή και Σάββατο) και τους εκπληκτικούς λαχανοντολμάδες, που έχει φόντο εξωτερικά το Μικρολίμανο κι εσωτερικά την... Αλίκη Βουγιουκλάκη, που βρίσκεται αποτυπωμένη σε ένα τεράστιο σκίτσο στον τοίχο. Μια από τις σημαντικότερες νέες αφίξεις στην περιοχή είναι ο Άδωνης (Παπαναστασίου 57, τηλ. 210 9374308), όπου απολαμβάνουμε καφέ και φαγητό (τέλειο bacon cheeseburger με €15) ενώ θαυμάζουμε από ψηλά το νησάκι του Κουμουνδούρου και το Μικρολίμανο. Στο αγαπημένο μας Tony Bonano (Παπαναστασίου 63, τηλ. 210 4111901) δοκιμάσαμε φρέσκια πάστα δίπλα στον Al Capone και τα υπόλοιπα... καλά παιδιά της ιταλικής μαφίας. Τέλος, στο Bar Celona (Παπαναστασίου 61, τηλ. 210 4117227), το όνομα του οποίου παραπέμπει αβίαστα σε κάτι παιχνιδιάρικο πίνουμε ευφάνταστα cocktails σαμπάνιας Bellini (€10) ακούγοντας swing, funky και soul μελωδίες και γευματίζουμε με κριθαρότο με γαρίδες, ταϊλανδέζικες σαλάτες και τεράστια ribeyes.

Στην κορυφή του λόφου

Καστέλλα χωρίς Προφήτη Ηλία δεν γίνεται! Ωστόσο, ο λόφος αυτός αποτελεί ένα εντελώς ανεξάρτητο κομμάτι της περιοχής, με την ωραιότερη, πανοραμική άποψη στην Αθήνα. Ο άλλοτε γνωστός ως λόφος της Μουνιχίας, δεσπόζει πάνω από την πειραϊκή γη σε υψόμετρο 90 μέτρων. Η ανάβασή μας ξεκινάει από τη Βασ. Γεωργίου και, πιο συγκεκριμένα, από την παρεΐστικη μπυραρία De Witte Ballons (Βασ. Γεωργίου 97, τηλ. 210 4121717) με τις 55 ετικέτες και το εκπληκτικό ξύλινο decor. Στις παρυφές του συναντάμε το bar Sunset (Τσαμαδού 106 & Κόρακα 17, τηλ. 210 4177630) με τις ανάλογες χρωματικές αποχρώσεις και τα έπιπλα από την Αφρική. Για καφεδάκι πηγαίνουμε στο Blow (Ίδης 6, τηλ. 210 4100749), το οποίο διεκδικεί επάξια την πρώτη θέση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό για την καλύτερη θέα σε όλη την Αθήνα. Για φαγητό, ο περίφημος σε στυλ pop-country ανακαινισμένος χώρος της, κατά τα άλλα, παραδοσιακότατης ταβέρνας Ρήγας (Ίδης 14, τηλ. 210 4177390), μας πρόσφερε τα «καλύτερα παϊδάκια του Πειραιά», όπως ακούσαμε καμιά δεκαριά φορές τις τελευταίες μέρες, ενώ ο Μουστάκιας (Ίδης & Κιλκίς 6, τηλ. 210 4119569) τον συναγωνίζεται επάξια στα υπόλοιπα ψητά. Στην κορυφή του βρίσκουμε το πρώτο Bowling Center (τηλ. 210 4120271) στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από το 1974. Μας έκαναν εντύπωση τα γκαρσόνια, που φορούσαν στολή και παπιγιόν, λυπηθήκαμε για τα ξεχασμένα στα ενυδρεία ψάρια και αναρωτηθήκαμε, για μια ακόμα φορά, γιατί η εγκατάλειψη είναι τόσο έντονη. Λίγο πριν φύγουμε, διασχίσαμε μια καταπράσινη έκταση περίπου 27 στρεμμάτων που περιβάλλει την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Προσπερνώντας το εντυπωσιακό Βεάκειο Θέατρο, που ορθώνεται από το 1969 στο ομορφότερο σημείο του λόφου, γύρω από το οποίο συρρέουν κάθε βράδυ ερωτευμένα ζευγάρια, επιλέξαμε ως τελευταία μας στάση το εστιατόριο Πανόραμα (Ηρακλείου 18-20, τηλ. 210 4173475). Πρόκειται την παλαιότερη επιχείρηση της περιοχής (λειτουργεί από το 1957) και τη συνιστούμε για ποιοτική ψαροφαγία.

Νότια της Καστέλλας

Η Καστέλλα συνορεύει νότια με το Μικρολίμανο. Πάνω σε αυτά τα όρια, από τη μία υπάρχει η ανηφόρα μετά τον Ιστιοπλοϊκό -το ερειπωμένο σπίτι στα αριστερά θυμίζει κάτι από θρίλερ- ενώ από την άλλη, στην ίδια ευθεία με την Παπαναστασίου, ανακαλύψαμε μερικές ακόμη «κρυφές» γωνιές, που απευθύνονται αποκλειστικά σε λάτρεις της διασκέδασης και του καλού φαγητού. Πρώτη επιλογή, φυσικά, η ψαροταβέρνα του Δουράμπεη (Ακτή Δηλαβέρη 29, τηλ. 210 4122092), που σερβίρει φρέσκο ψάρι από το 1932 και αποτελεί γνωστό και αγαπημένο σημείο συνάντησης πολλών επωνύμων γύρω από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Λίγο πιο κάτω, συναντήσαμε άλλο ένα εστιατόριο για ψάρι, τον Παπαϊωάννου (Μυρτιδιωτίσσης & Φιλίππου 5, τηλ. 210 4225059) και απέναντί του το club Trevo (Φιλίππου 14, τηλ. 6973 824944) με τη mainstream, κυρίως ελληνική, μουσική που κρατά αμείωτο το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Best secrets

Ρωτήσαμε, περπατήσαμε και ανακαλύψαμε...

- Ο Χρήστος Σπουρδαλάκης είναι ένας από τους ελάχιστους παραδοσιακούς οργανοποιούς που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Ένα χειροποίητο μπουζούκι του κοστίζει €1.000-€2.500, με δωρεάν service εφ' όρου ζωής να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή (Νεωρίων 27, τηλ. 210 4223056).
- Η ψησταριά του Σταύρου (Βενιζέλου 111, τηλ. 210 4173786) είναι από το 1980 γεμάτη καθημερινά, χάρη στο καταπληκτικό της κοκορέτσι.
- Στην ταράτσα του ξενοδοχείου Mistral (Παπαναστασίου 105, τηλ. 210 4117150) λειτουργεί το καλοκαίρι πισίνα, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι Πειραιώτες -και όχι μόνο.
- Η θέα από την κατηφόρα της οδού Μανούσου Κούνδουρου λέγεται ότι είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της πόλης. Ισχύει!
- Τα ενοίκια των κτηρίων που λειτουργούν διάφορες επιχειρήσεις και διαθέτουν προνομιακή θέση στην Καστέλλα φτάνουν και τα €7.000 το μήνα.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share