Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οι ωραιότερες ταράτσες της Αθήνας για να περάσεις το καλοκαίρι σου!

8 Ιουλίου 2017 17:13
Οι ωραιότερες ταράτσες της Αθήνας για να περάσεις το καλοκαίρι σου!

Ραντεβού... στα ψηλά!

Με θέα την Ακρόπολη, με θέα το Μικρολίμανο, με διάσημο βραβευμένο σεφ, με τα καλύτερα cocktail της πόλης, με έθνικ κουζίνα, στεγαζόμενες σε κτίριο του Τσίλερ. Οι ταράτσες του καλοκαιριού μπορούν να ικανοποιήσουν κοσμογυρισμένους γευσιγνώστες, ερωτευμένα ζευγαράκια που θέλουν ρομαντική ατμόσφαιρα και κάθε επισκέπτη της Αθήνας που ψάχνει μια αστική όαση. Έξι ταράτσες υπόσχονται να κάνουν τα καλοκαιρινά βράδια στην Αθήνα να συναγωνίζονται εκείνα των διακοπών.

«The Zillers» στη Μητροπόλεως



Στην πλατεία Μητροπόλεως, στην ταράτσα του φερώνυμου ξενοδοχείου, το εστιατόριο «The Zillers» κερδίζει πόντους ήδη από τη στιγμή που διαβαίνεις την είσοδο του οικήματος που χτίστηκε το 1895 και ανεβαίνεις από την υπέροχη ξύλινη σκάλα προς τον τελευταίο όροφο του. Εκεί, σε περιμένει μια όαση με πρωταγωνιστή το πιάτο «θέα στην Ακρόπολη», την υπέροχη διακόσμηση με πράσινο μάρμαρο και αληθινά φυτά και το μενού της σεφ Κωνσταντίνας Φάκλαρη που δεν απογοητεύει ποτέ. Η ελληνική δημιουργική κουζίνα στα καλύτερα της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το τραχανότο με μελάνι σουπιάς, τα αχνιστά μύδια με κάππαρη, βασιλικό και τσίλι και το ριζότο γεμιστών με χιόνι φέτας. «Δημιουργήσαμε τον λόγο για να ασχοληθούν μαζί μας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα all day χώρο εστιάζοντας στην ποιότητα του φαγητού και του ποτού. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητά μας. Δεν θέλουμε να έρχονται οι πελάτες απλά για την θέα μας. Δεν είμαστε ένα επιτηδευμένο εστιατόριο. Προσφέρουμε υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες μας σε ένα ήσυχο καλαίσθητο περιβάλλον. Το στοίχημα που βάλαμε από την αρχή ήταν να ανεβαίνουμε ένα-ένα τα σκαλοπάτια προς την κορυφή και να διατηρήσουμε την ποιότητά μας», λέει η σεφ. Δεν μπορεί να μεταφερθεί στο χαρτί η εμπειρία του πιο φίνου γλυκού της Φάκλαρη. Αν δοκιμάσετε τη σούπα με άγρια κόκκινα φρούτα του δάσους και αφρό λευκής σοκολάτας θα νιώσετε τέτοια ευφορία που θα χαμογελάτε τις επόμενες δυο ώρες. Για τους λάτρεις του comfort food, η σεφ δημιούργησε ένα burger σολομού με επιρροές από την ελληνική και την ιαπωνική κουζίνα. Ο σολομός είναι μαριναρισμένος σε miso και το χειροποίητο brioche ψωμάκι είναι εντυπωσιακά μαύρο, καθώς έχει μελάνι σουπιάς. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το πιάτο με τα χοιρινά κεφτεδάκια με φάβα Σαντορίνης, μαρμελάδα κάππαρης και νούμπουλο Κερκύρας. Να γλείφεις τα δάχτυλα σου. «Θέλησα να δημιουργήσω ένα μενού με προσιτές γεύσεις τόσο στη μαμά μας όσο και σε κάποιον γνώστη με υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις», συμπληρώνει η σεφ. Στο μπαρ του «The Zillers» ο κατάλογος των κοκτέιλ, επιμελημένος διά χειρός Γιάννη Σαμαρά, είναι εγγύηση ότι θα πιεις ένα κλασικό κοκτέιλ με το κατάλληλο twist. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το Tangerine Fizz.

Στο «A for Athens» για ένα Stormy Martini

Από την ταράτσα του «A for Athens» οι στέγες των σπιτιών της Πλάκας μοιάζουν με εκείνες στην Κωνσταντινούπολη και τα χρώματά τους θυμίζουν Τοσκάνη. Σε απλά ελληνικά, εκεί θα βγάλεις την καλύτερη καρτποσταλική φωτογραφία της Αθήνας. Το «A for Athens» ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα του Ιουνίου του 2011. Ο Θοδωρής Πύριλλος, ένας από τους καλύτερους Έλληνες bartenders ξεκίνησε ως head bartender τον Απρίλιο του 2012, «με στόχο να γίνουμε προορισμός-ορόσημο, μέρος που εκτός από τη θέα της Ακρόπολης μπορείς να απολαμβάνεις εξαιρετικά ποτά και φιλοξενία» λέει και όχι απλά υλοποίησε το όραμά του αλλά κάθε ποτό του καταλόγου του είναι μια ωδή στην τέχνη του fine drinking. «Θεωρώ ότι είμαστε πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας μέσω των υπηρεσιών μας, η φιλοσοφία μας είναι να παραμένουμε πιστοί στην ιστορία των κοκτέιλ και στις κλασικές συνταγές με ένα μικρό twist. Με το νέο μας μενού “Odyssey” διηγούμαστε τη δεκαετή περιπέτεια του Οδυσσέα μέχρι να βρει την Ιθάκη», συμπληρώνει και μια γουλιά από το Stormy Martini είναι ικανή να λειτουργήσει στο καθημερινό άγχος τόσο θεραπευτικά όσο τα μαγικά της Κίρκης στον Οδυσσέα. Υπάρχει λόγος που καθημερινά -σε high season- το «A for Athens» υποδέχεται περίπου 1.000 πελάτες. Δοκιμάστε το Stormy Martini, είναι η ερμηνεία του Θοδωρή Πύριλλου πάνω στο κλασικό Dirty Martini (Gin Mare, σπιτικά βερμούτ, φίνο sherry, ενισχυμένο με Talisker Storm, μαγειρεμένο με φύκια και σερβιρισμένο με κρίταμο). Καταπληκτικό.

«Couleur Locale»: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό του κέντρου



To «Couleur Locale» είναι εκείνο το μαγικό μέρος στο Μοναστηράκι, μέσα σε μια στοά δίπλα στα πιο όμορφα παλαιοπωλεία της πρωτεύουσας, που θέλεις να πιεις τον πρώτο καφέ της ημέρας και το τελευταίο ποτό της βραδιάς. Λειτουργεί περίπου τέσσερα χρόνια, μαθεύτηκε στόμα με στόμα και είναι ανεπιτήδευτα ωραίο μαγαζί. Θα παραγγείλετε ομελέτες, σαλάτες και burgers με θέα την Ακρόπολη, αλλά επιβάλλεται να δοκιμάσετε τα κοκτέιλ του Βασίλη Μαχαίρα. Primer Beso (με Tequila Don Julio Reposado, μηλίτη αρωματισμένο με φράουλες, καπνιστό lime, μαύρο πιπέρι και βασιλικό), πιείτε και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Αυτή η αστική ταράτσα στον τρίτο όροφο της Νορμανού 3 είναι πραγματικά το καλύτερο όχι τόσο κρυμμένο πλέον μυστικό του κέντρου.

«SENSE Fine Dining»: Με υψηλή αισθητική



Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας Αθηναίος στον εαυτό του. Θα ξεφύγει από κάθε σκέψη και βάσανο που τον ταλανίζει, θα έρθει σε επαφή με την κληρονομιά του και, κυρίως, θα νιώσει τουρίστας στην ίδια του την πόλη. Αξία ανεκτίμητη. Εκεί, υπάρχει το ξενοδοχείο «AthensWas» της οικογένειας Μπενακοπούλου, η απόδειξη ότι οι Έλληνες ξέρουν από αφαιρετική αρχιτεκτονική και υψηλή αισθητική. Λευκό μάρμαρο Διονύσου, μαύρο μάρμαρο Βόλου και πράσινο μάρμαρο Τήνου πρωταγωνιστούν ως υλικά. Στην ταράτσα του δεν ψάχνεις να βρεις υλικά. Εκεί μαγεύεσαι από τον ήλιο και τον ουρανό. Και κυρίως νιώθεις ότι αγγίζεις την Ακρόπολη. Εκεί άνοιξε το «SENSE fine dining», το εστιατόριο για το οποίο θα παραμιλάει όλη η Αθήνα, καθώς ο σεφ του Θοδωρής Παπανικολάου ήρθε από τη Σαντορίνη (από το εστιατόριο «Σελήνη», βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο) με όρεξη και μεράκι για να παραδώσει μαθήματα πάνω στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Τα πιάτα του είναι μικρά αριστουργήματα, σχεδόν τέχνη, έχουν χαρακτήρα και τρομερή ισορροπία στις γεύσεις τους. Η ωδή στη χωριάτικη σαλάτα είναι πραγματικά μια γευστική εμπειρία. Τα υλικά της συγκεκριμένης σαλάτας συνθέτουν ένα πιάτο βγαλμένο από μουσείο μοντέρνας τέχνης, μια σφαίρα φέτας πάνω σε χυμό τομάτας, γεμιστή με ελαιόλαδο, χώμα από ντάκο, ζελέ πιπεριάς, τοματίνια και κάππαρη. Απερίγραπτη ευτυχία η πρώτη μπουκιά. Το γλυκό του «Κίονες» είναι ένα πιάτο με cremeux σοκολάτας σε σχήμα κίονα, sponge cake μπαχαρικών, παγωτό τσουρέκι, χώμα από καρύδι. Γευστικός οργασμός. Την επιμέλεια του σέρβις του εστιατορίου αλλά και συνολικά του ξενοδοχείου ανέλαβε ο Άγγελος Αντωνίου, προερχόμενος από το φημισμένο εστιατόριο «Σπονδή» των 2 αστεριών Michelin. Οι επισκέπτες του «SENSE Fine Dining» θα μπορούν να βλέπουν τον βραβευμένο σεφ στο στήσιμο του πιάτου από την ανοιχτή σάλα.

«Mira», σα να λέμε «Κοίτα» στα ισπανικά



Κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι υπάρχει η πιο καλοκαιρινή ταράτσα της Καστέλλας στο «Mira» – εκ του ισπανικού κοίτα. Πραγματικά η θέα κόβει την ανάσα. Στο σημείο όπου πρωτοτραγούδησε ο Βαμβακάρης και ναύαρχοι και εφοπλιστές θαμώνες του φημισμένου «Chez Lapin» τον έραναν, εκεί που λειτουργούσε το φημισμένο «Castello» εδώ και δύο μήνες έχει ανοίξει το «Mira». Οι τρεις συνεργάτες Παναγιώτης Τσουρούφλης, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Χρήστος Χαραλάμπους ένωσαν τις δυνάμεις τους και πιθανότατα δημιούργησαν το νέο καλοκαιρινό στέκι του Πειραιά. Υπέροχη διακόσμηση και πραγματικά απολαυστικά κοκτέιλ δια χειρός Νίκου Καλογιάννη. Θα πάρεις το Rich Garden (με spicy rum, bitters, σπόρους κόλιανδρου, κουμ κουάτ, άρωμα καραμέλας, εσπεριδοειδή). Στην κουζίνα ο head chef Γεώργιος Φλώρος κάνει αξιόλογα πιάτα όπως την onglet σχάρας σε μαρινάδα (δηλαδή το μοσχαρίσιο διάφραγμα, κομμάτι από το κρέας με χαρακτηριστική γεύση σαν να είναι κυνήγι) αρωματισμένο με δενδρολίβανο και πουρέ γλυκοπατάτας. Γευστικότατο.

«Andaman»: Κάτι από Ταϊλάνδη



Πίσω στο κέντρο υπάρχει η πιο εξωτική ταράτσα των Αθηνών σε μια διεύθυνση που προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς πελάτες της. Είναι η ταράτσα με το καλύτερο thai των Πετραλώνων, εκείνη του «Andaman». Πρόκειται για έναν εξωτικό κήπο στην Αθήνα που θυμίζει Ταϊλάνδη. Τα πιάτα, αχ αυτά τα πιάτα. Άχαστα τα tom kha gai (κοτόπουλο με γάλα καρύδας) και το tom yum goong (γαρίδες, lime leaves, τομάτα), τα dumplings και το pad kra pao εδώ και τρία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του Ρωμανός Λοκτέβ, πέρα από τις άπειρες εμπειρίες του από τα ταξίδια του στην Ταϊλάνδη, μπορεί να μιλάει για ώρες για τα υπέροχα πιάτα του «Andaman» και σχεδόν γνωρίζει σε φιλικό επίπεδο τους περισσότερους πελάτες του. «Φτιάξαμε έναν χώρο για να μοιραστούμε την αγάπη μας για την thai κουζίνα με τους Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια είναι η πιο δημοφιλής εξωτική κουζίνα στην Αθήνα. Στο μαγαζί έρχονται από τα νεογέννητα των φίλων μας μέχρι και οι προγιαγιάδες τους. Η διακόσμηση είναι όλη χειροποίητη από εμένα», λέει ενώ κερνάει το θαυματουργό thai tea (gin, elder flower, μαρμελάδα μύρτιλλο, ginger και homemade sweet&sour σιρόπι). Ο bartender Γιώργος Σάεϊντ από τη Συρία φτιάχνει το Andaman, που είναι το καλοκαίρι σε κοκτέιλ (ρούμι, ανανάς, μάνγκο, ginger, lime, και χειροποίητα σιρόπια sweet&sour). Σάββατο βράδυ αν βρείτε τραπέζι χωρίς κράτηση να παίξετε Τζόκερ. Θα δείτε αρκετά αναγνωρίσιμα πρόσωπα ανάμεσα στους θαμώνες, μια και είναι το αγαπημένο εστιατόριο ηθοποιών και καλλιτεχνών. Ιδανικό και για ρομαντικά ραντεβού. Για ακόμη πιο μυστικά ραντεβού υπάρχει το μικρό μπαρ στον πάνω όροφο (νέα προσθήκη) με μουσικές δια χειρός της ΤΖΙΖ team.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share