Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

To Athens Technopolis Jazz Festival είναι εδώ και θα γεμίσει για 5 ημέρες μουσική το Γκάζι!

25 Μαΐου 2017 15:54
To Athens Technopolis Jazz Festival είναι εδώ και θα γεμίσει για 5 ημέρες μουσική το Γκάζι!

Η ελληνική τζαζ σκηνή έχει εδώ και αρκετά χρόνια φανατικούς υποστηρικτές, ενώ σημαντικοί μουσικοί και δημιουργοί αφιερώνονται σε αυτό το είδος.

Ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ που συμβαίνουν στην πόλη εδώ και δεκαεφτά χρόνια είναι το Athens Technopolis Jazz Festival. Από τις 23 Μαΐου και για πέντε μέρες, έως τις 28 Μαΐου δηλαδή, μας περιμένει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να μας χαρίσει 5+1 μέρες υπέροχης jazz εμπειρίας. Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, η πιο jazz σκηνή της πόλης φιλοξενεί για ακόμα μια χρονιά τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη, με μουσικά συγκροτήματα που θα μας ταξιδέψουν σε απρόσμενα μελωδικά μονοπάτια. Συγκεκριμένα φέτος θα δούμε 17 συγκροτήματα, περισσότερους από 150 μουσικούς, 3 ορχήστρες και την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα θα συμπληρώνουν δύο μεγάλες παράλληλες εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Αποκάλυψη : Τα πάντα αλλάζουν και ξαναπαίρνει "φωτιά" το παιχνίδι! Διαρροή της τελευταίας στιγμής

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Μαΐου, η διοργάνωση ανοίγει τις πόρτες της και φιλοξενεί 3 ορχήστρες: την Big Band Μουσικής Φρουράς Αθηνών, το “Voices of Jazz” Big Band Δήμου Αθηναίων με την Πηνελόπη Τζανετάκη και το “Jazz Around the World” Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων & Spiral Trio. Η Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2011. Το ρεπερτόριο της περιέχει κλασικά κομμάτια της jazz και latin μουσικής, καθώς και διασκευές ελληνικών κομματιών. Η Big Band του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε έχει ενεργή παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις πρωτοπόρων δημιουργών της μουσικής και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρευμάτων της jazz. Μαζί με την εκπληκτική Πηνελόπη Τζανετάκη ετοιμάζει μια συναυλία που θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς μουσικόφιλους αλλά και το ευρύ κοινό. Τέλος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων συμπράττει με το Spiral Trio σε αυθεντικές συνθέσεις και διασκευές του Σπύρου Μάνεση, επηρεασμένες από διαφορετικούς πολιτισμούς, σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Τη δεύτερη μέρα, οι φίλοι της τζαζ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική συμμετοχή, δηλαδή το «Σωκράτης Σινόπουλος Quartet». Ο Σωκράτης Σινόπουλος σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι. Το 1988, ξεκίνησε πολίτικη λύρα και λαούτο με τον Ross Daly και έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Έχει ηχογραφήσει για την Blue Note με τον Charles Lloyd και για την Harmonia Mundi με τον Jean Quihen Queyras.

Το 1999, βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών Μελίνα Μερκούρη. Το 2011, δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ τους, Eight Winds, εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM recordsκαι απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Νωρίτερα την ίδια μέρα, στη σκηνή θα ανέβουν οι Kadri Voorand Quartet (Εσθονία) και Amit Friedman (Ισραήλ). Η Kadri, με τη δεξιοτεχνία της στον αυτοσχεδιασμό και την πρωτότυπη έκφραση, δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης jazz.

Με τη μικρή της ορχήστρα, το τρίο που μελοποιεί εσθονική ποίηση, διατηρεί τις ρίζες της με τη χρήση παραδοσιακών στοιχείων και όταν συνθέτει για τη μεγάλη της ορχήστρα, συνδυάζει μελωδίες latin και R&B. Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Amit Friedman είναι μεταξύ των κορυφαίων μουσικών της ισραηλινής jazz σκηνής. Η μουσική του έχει ρίζες στην παράδοση της jazz και ενσωματώνει στοιχεία της world μουσικής, ιδίως αυτής της Μέσης Ανατολής. Οι συνθέσεις του, ένα μείγμα πολυπλοκότητας και απλότητας, έχουν μεγάλη απήχηση και επικοινωνούν με ένα ευρύ κοινό.

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου, η Τεχνόπολη θα πλημμυρίσει με μουσικές από τη Μεσόγειο, χάρη στους De La Puríssima και Luca Ciarla’s “Jazz Violin 2.0” που καταφτάνουν από την Ισπανία και την Ιταλία αντίστοιχα. Οι Julia deCastro και Miguel Rodrigáñez είναι οι δημιουργοί του project De La Puríssima. Μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς Gonzalo Maestre και Jorge Vera αποτελούν ένα jazz κουαρτέτο, ανοιχτό σε νέα ρεύματα και είδη.

Η σκηνική τους παρουσία χαρακτηρίζεται από νεωτερικότητα, πάντρεμα μουσικών ειδών, έντονη διαδραστικότητα με το κοινό, χιούμορ και εκλεπτυσμένο στυλ. Το project τους συνδυάζει jazz και παραδοσιακή ισπανική μουσική, δημιουργώντας έναν νέο μοναδικό ήχο. Ο δημιουργικός και γεμάτος εκπλήξεις Ιταλός Luca Ciarla υπερβαίνει με άνεση τα όρια μεταξύ των μουσικών ειδών για να χαράξει ένα καινοτόμο μουσικό μονοπάτι, σε πλήρη ισορροπία μεταξύ των γραπτών συνθέσεων και του αυτοσχεδιασμού, των παραδοσιακών και των σύγχρονων ήχων. Με το σόλο project του Jazz Violin 2.0, επανακαθορίζει τα όρια του jazz βιολιού με πετάλι για λούπες, τη φωνή του και ηλεκτρονικά όργανα. Βήμα-βήμα, παίζει ζωντανά όλα τα μέρη, χρησιμοποιώντας το βιολί ως κιθάρα, μπάσο ή κρουστό, ξεδιπλώνοντας καινούργιους αυτοσχεδιασμούς και δεξιοτεχνικά μουσικά περάσματα. Σε αυτό το ευρηματικό τοπίο, ο Luca τραγουδάει, σφυρίζει και παίζει διάφορα μικρά όργανα, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σόλο ορχήστρα

Θα ακολουθήσουν οι Dan Bárta & Robert Balzar Trio (Τσεχία), που ενσωματώνουν rock, funk, blues, jazz και τον κόσμο των μιούζικαλ, ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με την πολυναναμενόμενη εμφάνιση των SamuelBlaser & Marc Ducret (Ελβετία). Δυο δεξιοτέχνες της ευρωπαϊκής jazz αυτοσχεδιάζουν ως ντουέτο. Μια χωρίς αμφιβολία υπερβατική και άκρως ενδιαφέρουσα εξερεύνηση των απώτατων ορίων της ορχηστρικής έκφρασης, καθώς αυτό το σχήμα αποτελείται από δυο εκ των πλέον ιδιόμορφων μουσικών ταλέντων της Ευρώπης.

Την Παρασκευή, τη σκηνή θα επισκεφτούν οι Andreas Hourdakis Trio (Σουηδία), Ricardo Toscano Quartet (Πορτογαλία) και Yuri Honing Acoustic Quartet (Ολλανδία) και το Σάββατο οι Marly Marques Quintet (Λουξεμβούργο), Miklós Lukács Trio Cimbiosis (Ουγγαρία) και Grandbrothers (Γερμανία). Οι Erol Sarp και Lukas Vogel, ή κατά κόσμον Grandbrothers, συνδυάζουν την κλασική σύνθεση με τους σύγχρονους, πειραματικούς τρόπους παραγωγής και ηχητικού συνδυασμού. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι σα να παρακολουθείς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε πιάνο με ουρά, όπως λέγεται, ενώ καμία εμφάνιση δεν είναι ίδια με την άλλη.

Η αυλαία του 17th Athens Technopolis Jazz Festival πέφτει την Κυριακή 28 Μαΐου με τους Rumba Attack (Κύπρος), Aga Derlak Trio (Πολωνία), Emil, Enver & Friends (Αζερμπαϊτζάν) και Portico Quartet (Μεγάλη Βρετανία), που δεν πρέπει να τους χάσετε. Οι θρυλικοί Portico Quartet από το Ανατολικό Λονδίνο υποψήφιοι για το Mercury Prize έχουν έναν ιδιαίτερο ήχο που πρόεκυψε μετά από πολλούς πειραματισμούς δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε ακούσει μέχρι σήμερα : αλλόκοτη, ονειρική, κινηματογραφική και φουτουριστική μουσική που θα σας ταξιδέψει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Δες για πρώτη φορά τα αδέρφια των παιχτών! Τι λέτε μοιάζουν; (Photos)

Το φεστιβάλ θα πλαισιώνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως το The Meet Market, που θα επισκεφθεί και πάλι την Τεχνόπολη στην πιο jazz edition του, αλλά και την έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα MetapolisPhotography Seminars με θέμα την Απώλεια: μια έννοια που αναφέρεται στην ενέργεια ή το αποτέλεσμα του χάνω κάτι που αγαπώ, που κατέχω, που θεωρώ δεδομένο και την εντοπίζουμε με διάφορες μορφές, όπως την απώλεια του πλούτου, της αθωότητας, της μνήμης, της υγείας, της ζωής, του εαυτού, της ταυτότητας και της ελπίδας. Παρουσιαστής της διοργάνωσης είναι ο τραγουδιστής Gautier Βελισσάρης, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πηγή: exodos24.com

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share