Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κηφισιά:Το ήξερες ότι...

5 Ιουνίου 2010
Κηφισιά:Το ήξερες ότι...

Η Κηφισιά απαντάται ως περιοχή στην αρχαιότητα, με τον ποταμό Κηφισό να της χαρίζει το όνομά του. Ο Μένανδρος ο Κηφισεύς -που είναι και το έμβλημα του Δήμου- υπήρξε κάτοικός της και συνέθεσε πάνω από 100 κωμωδίες στην εποχή του.

  • Η ανάπτυξη της Κηφισιάς άρχισε ουσιαστικά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι δυτικοί αξιωματούχοι εκείνη την περίοδο έχτιζαν τα εξοχικά τους στην περιοχή που σήμερα απλώνεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία και τα Αλώνια. Διατηρούσαν κήπους και καλλιέργειες και εκεί χρησιμοποιούσαν Κηφισιώτες κηπουρούς. Από τότε η ανθοκομική τέχνη αποτελούσε δυνατό σημείο της περιοχής.
  • Μετά την Τουρκοκρατία, και αφού οι βίλες πουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί, στο καταπράσινο «χωριό» της Κηφισιάς ήρθαν να μείνουν μόνιμα οι Σούτσοι, η Δούκισσα της Πλακεντίας, οι Μαυρομιχάληδες, οι Μποτσαραίοι κι ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας.
  • Ο μεγάλος παραμυθάς Hans Christian Andersen έκανε ταξιδιωτικό οδηγό για την Ελλάδα και περιγράφει μέσα σε αυτόν την Κηφισιά του 19ου αιώνα.
  • «Θηρίο» ονόμαζαν οι Κηφισιώτες το πρώτο ατμοκίνητο τρένο που ένωσε την Αθήνα και την Κηφισιά το 1882.
  • Το Κεφαλάρι με το «Σέσιλ», το «Πεντελικό» και το «Θεοξένια» αρχίζει να αναπτύσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα, μαζεύοντας τουρίστες από την Αθήνα.
  • Από το 1900 και μετά, η αριστοκρατία αρχίζει και παίρνει θέση στο χωριό που εξελίσσεται σε προάστιο. Συγγρός, Μπενάκης, Πεσμαζόγλου, Κασσαβέτης, Μελάς, Καζούλης. Το σπίτι του Παύλου Μελά μέχρι και σήμερα σώζεται στην οδό Τατοΐου 50.
  • Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε πόσο ζωογόνος ήταν ο αέρας της Κηφισιάς. Τα περισσότερα καλοκαίρια του τα περνούσε μαζί με τη σύζυγό του στο ξενοδοχείο «Σέσιλ».
  • «Λεωφόρος Κηφισίας» ή «Λεωφόρος Κηφισιάς»; Στο λεξικό Δημητράκου το «Κηφισίας» υπάρχει στην καθαρεύουσα. Προφανώς δεν μας εμποδίζει κανένας να την λέμε Λεωφόρο Κηφισιάς. Υπάρχει και η άποψη σύμφωνα με την οποία κάποιοι ζητούν η λεωφόρος να φέρει όνομα με αυτονόητη σημειολογία και περιεχόμενο, όπως π.χ. Λεωφόρος Μακεδονίας ή Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share