Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βουλιαγμένη: Θα την πιάσω απ' τον Λαιμό...

31 Μαΐου 2010
Βουλιαγμένη: Θα την πιάσω απ' τον Λαιμό...

Θα κάνω flashback στους... kinky μύθους που συνδέονται με το όνομά της, βουτιές σε νερά... στρωμένα με κόκκινα χαλιά και γεύματα σε spots που με μεταφέρουν όπου θέλω... στον κόσμο! Σου φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Σίγουρα όχι μετά από τις 3+1 αφορμές που επιλέξαμε για να σε κάνουμε να αναθεωρήσεις...

Ήταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κοίου και της Φοίβης, εκείνη που με τη μυθική της μορφή συνδέθηκε πρώτη με τη Βουλιαγμένη. Ενώθηκε με τον Δία και, ψάχνοντας απεγνωσμένα έναν τόπο για να φέρει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, Απόλλωνα, αλλά και να ξεφύγει από το μένος της Ήρας, άρχισε να νιώθει τους πρώτους πόνους της γέννας. Η Ήρα, φυσικά, δεν πτοήθηκε, και πρόσταξε να μην δεχτεί κανένας τόπος την «αμαρτωλή» Λητώ. Ο Δίας από την άλλη, νιώθοντας υποχρέωσή του να της συμπαρασταθεί, τη στέλνει στη Δήλο. Στη σημερινή, όμως, τοποθεσία του Λαιμού, οι πόνοι έγιναν αφόρητοι. Βγάζει τη ζώνη της και την πετάει κάτω, κάνει και μια βουτιά στη λίμνη και έκτοτε τα σημεία Ζωστήρ και Βουλιαγμένη αντίστοιχα πήραν την ονομασία που τα ακολουθεί χιλιάδες χρόνια μετά. Τι συμβαίνει από εκεί και ύστερα; Ο μύθος συνεχίζει να υπάρχει παντού! Μπορεί όχι με την έννοια της μυθολογίας, σίγουρα όμως με αυτή του σύγχρονου παραμυθιού... Πανάκριβα εστιατόρια και θαλάσσια σπορ για εκλεκτούς, παραλίες με άμμο, που ανέκαθεν θεωρούνταν «χρυσή» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- προσωπικότητες, ακριβά αυτοκίνητα αλλά και φυσικές ομορφιές! Καλώς ήλθες στο... Βουλιαγμένη Resort! Εδώ που το all inclusive καλά κρατεί και πολλούς... παρασέρνει!

Ραντεβού στην άμμο
Οι επιλογές σου για μπάνιο, σε ό,τι αφορά τη Βουλιαγμένη, είναι τρεις και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη διάθεση αλλά, κυρίως, το budget που θέλεις να διαθέσεις.
- Θα ξεκινήσεις από την πλαζ του Αστέρα στο Λαιμό, η οποία το Σεπτέμβριο έσβησε το 50ο κεράκι της. Με €15 τις καθημερινές και €25 τα Σαββατοκύριακα σου εξασφαλίζει μια θέση (ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μόνο αν είσαι πολύ τυχερός) σε μια αμμουδιά που άλλοτε επέλεγαν για τα μπάνια τους η Αθηνά Ωνάση και η Μπριζίτ Μπαρντό και πλέον λατρεύουν τα περισσότερα μέλη του εγχώριου jet set και οι wanna be ή και ήδη καταξιωμένοι επαγγελματικά φίλοι τους. Επίλεξε σε ποια πλευρά του θέλεις να καθίσεις, εντάξου αντίστοιχα στη «δικαιοδοσία» των Friday's (αριστερά) ή Starbucks (δεξιά), κάνε shopping σε κάποιο από τα Kiosks ή, απλώς, νιώσε και πάλι παιδί δοκιμάζοντας τα θαλάσσια σπορ και τα παιχνίδια του ski club.
- Εναλλακτικά, οι... βουτιές σου θα σε βγάλουν στην Παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος περίπου του Δημαρχείου. Εκεί θα συναντήσεις την πλαζ του ΕΟΤ, η οποία εκτίνεται μέχρι και το Λαιμό στο ύψος του Ομίλου Βουλιαγμένης. Το κόστος εδώ είναι σαφώς αρκετά χαμηλότερο, (€?????) ωστόσο, σου παρέχεται... ήλιος, θάλασσα, δυνατότητα για beach volley, αλλά και καφέ.
- Μια τρίτη επιλογή συνιστά η παραλία στο Καβούρι. Είναι αμμώδης, με πιο δροσερά νερά, δωρεάν είσοδο και μια καφετέρια, κατάλληλη να σε ξεδιψάσει και να ξεγελάσει την πείνα σου ανά πάσα στιγμή. Το πάρκιγκ θα σου κοστίσει €5.

The food & the fun!
Βρισκόμαστε 24 χλμ. νότια του κέντρου της Αθήνας, στην περιοχή μεταξύ Βάρκιζας και Βούλας. Σωστά; Αν το δεις κάπως πιο «σφαιρικά»... μπορεί και όχι! Εδώ θα βρεις: Ιαπωνική κουζίνα από έναν από τους μετρ του είδους παγκοσμίως, γνήσιες ιταλικές τρατορίες με μαγείρισσες που όχι μόνο μιλούν αποκλειστικά τη μητρική τους γλώσσα, αλλά επιμένουν να προφέρεις τα πιάτα τους σωστά (προσοχή στον τονισμό του spaghetto), πιάτα εμπνευσμένα απ' όλη τη Μεσόγειο και βάφλες τόσο, μα τόσο νόστιμες που θα τις ζήλευαν ακόμη και οι Βέλγοι! Όλα σου τα βήματα -και οι ορέξεις- καταλήγουν στην οδό Αγ. Παντελεήμονος. Αν, λοιπόν, ανήκεις και εσύ στην κατηγορία εκείνων που ποτέ δεν είχαν δώσει σημασία στο όνομα του δρόμου, αναζήτησέ τη δίνοντας ραντεβού στο Ρακάδικο, το Mezzaluna ή το Waffle House. Από εκεί και πέρα, ξέρεις... Ζάχος και Λουιζίδης για πιο έναν traditional, σχεδόν cult τρόπο απόλυτης γευστικής εκτόξευσης!

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης
Ιδρύθηκε το 1937, με σκοπό «την μετάδοσιν της αγάπης προς την θάλασσαν, την επίδοσιν εις τα ναυτικά εν γένει αθλήματα και την ανάπτυξιν και σύσφιγξιν των σχέσεων μελών και των φίλων της θαλάσσης». Τότε, ανάμεσα στις 176 οικογένειες των μονίμων κατοίκων της περιοχής, μια ομάδα 15 φίλων οραματίστηκε τη δημιουργία μιας γωνιάς που, ακόμη και στις μέρες μας, συνεχίζει να «φανατίζει» με τον πιο αθλητικό τρόπο! Φτάνοντας, ωστόσο, στο σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Β. θα βρεις ένα λιμανάκι χωρητικότητας 70 θέσεων, τους χώρους των γυμναστηρίων, των αθλητικών τμημάτων, τη Νότια Πλαζ με το αναψυκτήριο, τις σεζλόνγκ και την παιδική χαρά, το ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο, αλλά και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Όσο για τα highlights... Φυσικά είναι το Lolos Ski Center, με την 25χρονη εμπειρία στα θαλάσσια σπορ και τη συγκέντρωση ορισμένων από τα πιο καλλίγραμμα κορμιά, αλλά και το εστιατόριο για στιγμές χαλάρωσης. (Λαιμός, τηλ. 210 8962416, www.nov.gr)

Απόδραση στη λίμνη
Κάποτε στη θέση της βρισκόταν ένα σπήλαιο με νερά πολύ πιο ζεστά από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα ασβεστολιθικά του πετρώματα σταδιακά διαβρώθηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει τελικά η οροφή του. Το «βούλιαγμα» ήταν μοιραίο... το ίδιο και η δεύτερη εκδοχή που συνδέεται με το όνομα της Βουλιαγμένης! Όσο για τα νερά της, εκτός από υφάλμυρα και πλούσια σε χημικές ενώσεις, είναι γνωστά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για δερματικές παθήσεις, κάτι που κάνει τον κόσμο να την επισκέπτεται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο αγγίζουν θερμοκρασίες έως και 260C. Σίγουρα συνιστά μια καλή εναλλακτική για μπάνιο ή χαλάρωση στις ξαπλώστρες, με το βράχο να υψώνεται επιβλητικά από πάνω σου. Tip: Προσοχή στα παιχνίδια με το σπήλαιο. Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης», ορισμένοι όμως μιλούν ακόμη και για αβαθή νερά... (Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08:00-19:30. Τιμή: €8 για ενήλικες, €5 για παιδιά).

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share