Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πλάκα: Το ήξερες ότι...

31 Μαΐου 2010
Πλάκα: Το ήξερες ότι...

- Στην Πλάκα γεννήθηκε η τυπική ελληνική ταβέρνα;

- H Πλάκα είναι γνωστή και ως η γειτονιά των Θεών γιατί ακριβώς από πάνω της δεσπόζει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης;

- Πολλές ελληνικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Πλάκα; H πιο σημαντική είναι η θρυλική Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη με τους Μελίνα Μερκούρη και Γιώργο Φούντα. Άλλες είναι Οι Φτωχοδιάβολοι του Τζων Κρίστιαν με τον Θανάση Βέγγο, η Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου με τον Γιώργο Φούντα και το Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ του Ροβήρου Μανθούλη με τους Θανάση Βέγγο και Βασίλη Διαμαντόπουλο.

- Η Πλάκα αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών της Αποκριάς στην Αθήνα; Χιλιάδες μεταμφιεσμένοι περιφέρονται ανέμελα στα στενάκια της, ενώ οι δρόμοι της γεμίζουν με σερπαντίνες και κομφετί. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια τα πειράγματα με τα ρόπαλα είναι κάπως ενοχλητικά!

- Τη δεκαετία του '60 ξεκίνησαν από εδώ οι πιο γνωστές μπουάτ, όπως οι Εσπερίδες και η Απανεμιά, με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές της εποχής να δημιουργούν ένα νέο στυλ διασκέδασης εμπνευσμένο από το μουσικό ρεύμα στη Γαλλία και Ιταλία; Σήμερα λειτουργεί μόνο η Απανεμιά και ο Ζυγός.

- Ταο όνομα Πλάκα προκύπτει από το πλάκου Αθήνα=παλιά Αθήνα στ' αρβανίτιτκα;

- Oι κάτοικοι της Πλάκας έφυγαν το 1827, όταν ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα, και επέστρεψαν στις 3 Φεβρουαρίου 1830 -ημέρα που υπογράφτηκε τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

- Το πρώτο σχέδιο της νέας πόλης, που συντάχθηκε από τους Σταμάτη Κλεάνθη και Eduart Schaubert το 1833, πρότεινε τη μετατροπή των περιοχών της Πλάκας -Αναφιώτικα, Βλασαρού, Κεραμεικό, μέρος του Κολωνού κ.ά.- σ' έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο; Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

- Τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από Αναφιώτες οικοδόμους που έφτασαν στην Αθήνα τη δεκαετία του 1840 για να χτίσουν τα ανάκτορα του Όθωνα; Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι η μικρή γειτονιά, στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, παραπέμπει σε Κυκλαδονήσι.

- Τα κτίσματα της Πλάκας, μεταπολεμικά, κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους; Το αποτέλεσμα ήταν η περιοχή σήμερα να συνιστά τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που μπορεί κάποιος να δει σε τέτοια έκταση την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια.

- Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πλάκα καταδεικνύουν μία ιστορική και πολιτισμική πορεία 6.000 ετών;

- Στην οδό Θόλου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας; Είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που πήρε το όνομά του από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ιδρύθηκε το 1837. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Στην Πλάκα διατηρούνται πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες; Ανάμεσά τους το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς του 11ου αι. -αμφότερα στα Αναφιώτικα- και ο ναός του Σωτήρα Λυκοδήμου στην οδό Φιλελλήλων, γνωστή ως Ρώσικη Εκκλησία, που κτίστηκε το 1031 και είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό οικοδόμημα της Αθήνας.

- Στην οδό Νίκης λειτουργεί το Εβραϊκό Μουσείο; Τα εκθέματα είναι αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος θρησκευτικών σκευών και κοσμημάτων. http://www.jewishmuseum.gr

- Το Daphne's, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια της περιοχής, ήταν το σκηνικό της ταινίας Ξύπνα Βασίλη;

- Στα σκαλάκια της Λυσίου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές από τις παθιασμένες σκηνές της θρυλικής ταινίας Στέλλα με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα; Σήμερα, ακριβώς σε εκείνο το σημείο υπάρχει το γνωστό cafe Μελίνα.

- Στην οικία Σεφέρη, στην Αδριανού, έμενε και ο νομικός, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ποιητής και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 μέχρι το 1980;

- Αν παρουσιάσεις το ακυρωμένο εισιτήριο του Μουσείου Ακρόπολης στο σοφιστικέ κοσμηματοπωλείο Κανάκις (Μακρυγιάννη 17) θα έχεις έκπτωση 20% σε αντικείμενα τέχνης;

- To υπαίθριο κυλικείο στην άνοδο της οδού Θόλου ανήκει στην Ένωση Πτυχιούχων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών; Πρόκειται για ένα καλαίσθητο καφενείο σε μία πράσινη αυλή, με φοιτητικές τιμές (φραπέ: €2,50). Θα επαναλειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share