Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Που βρίσκονται οι πίνακες του Μπομπ Ρος;

Οι πανάκριβοι πια πίνακές του!

27 Αυγούστου 2019 11:38
Που βρίσκονται οι πίνακες του Μπομπ Ρος;

Που βρίσκονται οι πίνακες του Μπομπ Ρος που είναι πια πανάκριβοι; Ο Μπομπ Ρος ήταν ένας ζωγράφος που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια και μας έκανε να λατρέψουμε την ζωγραφική! Ιστορίες γυναικών μέσα από τους ποιο διάσημους πίνακες που τις απεικονίζουν!

Οι New York Times αποφάσισαν να λύσουν το μυστήριο. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα, οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει πραγματικά ένας απλός λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας πρωτότυπος πίνακας του Ρος -ιδιαίτερα κάποιος από τους 1.143 που φιλοτέχνησε ως οικοδεσπότης της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής «Η χαρά της Ζωγραφικής». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι Larry Buchanan, Aaron Byrd, Alicia DeSantis και Emily Rhyne, περίπου 1.165 από τους περίφημους πίνακες του ζωγράφου είναι κρυμμένοι στη βόρεια Βιρτζίνια, στο κτήριο που στεγάζει τη Bob Ross Inc. Κανένα από τα έργα που στεγάζονται στην εγκατάσταση δεν είναι προς πώληση, και το κτίριο είναι κλειστό για τους επισκέπτες.

«Δεν πουλήσαμε ποτέ κανένα από τα έργα του», λέει στους Times, η Τζόαν Κοβάλσκι, Πρόεδρος της Bob Ross Inc. και κόρη της συνεργάτιδας του ζωγράφου, Ανέτ Κοβάλσκι.

Ζωγράφος πίνακες

Παρά το γεγονός ότι ο Μπομπ Ρος ζωγράφισε σχεδόν 30.000 πίνακες στη διάρκεια της ζωής του, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, πόσο μάλλον να αγοράσει, οποιοδήποτε από τα περίφημα τοπία του. Γι αυτό και αν βρεθεί κάποιο, πουλιέται στο e-Bay για πολλές χιλιάδες δολάρια. Τι απέγιναν, λοιπόν, τα έργα του πιο διάσημου τηλεοπτικού ζωγράφου;

Οι πίνακες (τοπία ζωγραφισμένα με λαδομπογιές) που στεγάζονται στα κεντρικά της εταιρείας, στο Χέντον της Βιρτζίνια μπορεί να μην πωλούνται, αλλά η Bob Ross Inc. αποφάσισε να δωρίσει μια σειρά από έργα και αντικείμενα του ζωγράφου στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian. Στη δωρεά περιλαμβάνονται ένας πίνακας του 1994 με τίτλο «Blue Ridge Falls», ένας του 1988 με τίτλο «On a Clear Day», μια σκάλα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος ως καβαλέτο στα πρώτα επεισόδια του «The Joy of Painting» και γράμματα που έγραψαν θαυμαστές του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε από λέμφωμα το 1995 σε ηλικία 52 ετών.

«Αυτά τα γράμματα βοηθούν να αποκαλυφθεί ο σημαντικός αντίκτυπος που είχε ο Ρος, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους να εκφραστούν πιο άνετα και να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους», λέει ο Έρικ Γιέντς, εκπρόσωπος του μουσείου.

Το Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας δεν έχει στα άμεσα σχέδιά του μια έκθεση με τα αντικείμενα και τους πίνακες του Ρος, όμως τους έχει περιλάβει στα μόνιμα εκθέματά του. Ο αριθμός των 1.143 καμβάδων, που αναφέρεται στην έρευνα των Times προκύπτει από ανάλυση του 2014. Αξιολογώντας τα «χαρούμενα δέντρα», τα «παντοδύναμα βουνά» και τα «χνουδωτά σύννεφα» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της 11χρονης πορείας «The Joy of Painting», συνάγεται ότι ο Ρος ζωγράφισε 381 έργα στον αέρα. Επειδή ο καλλιτέχνης έκανε τρεις εκδοχές για καθένα από αυτά τα έργα (ένα πριν από την εκπομπή ως αναφορά, ένα κατά τη διάρκειά της και ένα μετά, προκειμένου να περιληφθεί σε έντυπο εκπαιδευτικό υλικό), συμπεραίνουμε ότο το σύνολο έφτασε τους 1.143 πίνακες.

Ο Ρος χρωστάει τη φήμη του στην εκπομπή «Η χαρά της ζωγραφικής» («The Joy of Painting»), που έκανε πρεμιέρα το 1983. Ήταν ένα μισάωρο ζωντανής ζωγραφικής στον αέρα με το ιδιαίτερο στιλ του Ρος. Το πολύ σημαντικό ήταν ότι το στιλ του Ρος ήταν πολύ εύκολο να το μιμηθεί κανείς, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. Στην αρχή ο καλλιτέχνης απορρίφθηκε από τον κόσμο της Τέχνης ως υπερβολικά κιτς. Σήμερα, ωστόσο, ο Ρος θεωρείται μια πολύ σημαντική μορφή στο αντικείμενό του, καθώς το κοινό αγκάλιασε τις δημιουργίες του και την εκπομπή του πέρα από κάθε προσδοκία.

Δεν θα πιστεύετε τι δουλειά έκανε ο Bob Ross πριν γίνει ζωγράφος!

Σίγουρα η προηγούμενη δουλεία του ήταν κόντρα ρόλος.

Ο αγαπημένος τηλεοπτικός ζωγράφος που αγάπησαν πολλές γενιές και πρόσφατα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα memes του Διαδικτύου δεν έκανε πάντα το επάγγελμα που τον έκανε διάσημο.

Το προηγούμενο του επάγγελμα είναι τόσο κόντρα στον Bon Ross που έχουμε γνωρίσει από τις εκπομπές του.

Ο Ross ήταν για πάνω από 20 χρόνια στρατιωτικός καριέρας στην Πολεμική Αεροπορία αφού κατατάχθηκε το 1961 στην ηλικία των 18. Μάλιστα το σοκ για τον ίδιο θα πρέπει να ήταν μεγάλο αφού ήταν γεννημένος και μεγαλωμένος στη ζέστη του Ορλάντο της Φλόριντα και η πρώτη του ανάθεση ήταν στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Eielson στην Αλάσκα.

 τι δουλειά έκανε ο Bob Ross

Εκεί ήταν η πρώτη φορά που είδε χιόνι, βουνά και εκατοντάδες "χαρούμενα" μικρά δέντρα.

Στο στρατό ανέπτυξε και το πάθος του για την ζωγραφική και αποφάσισε να κάνει μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Anchorage στην Αλάσκα.

Μάλιστα πριν παραιτηθεί από το στρατό, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ζωγραφική, έφτασε να έχει τον βαθμό του Master Sergeant (αρχιλοχίας).

Επιπλέον υποσχέθηκε στον στον εαυτό του ότι από την στιγμή που θα έφευγε από το στρατό δεν θα φώναζε ξανά. Μια υπόσχεση που μάλλον κράτησε σε όλο το υπόλοιπο της ζωή του.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το όπλο που αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ θα βγει σε δημοπρασία!

Σάλος με τα 23 πλαστά έργα του Μοντιλιάνι!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για Τέχνη στο Athensmagazine.gr

 
 

Ζωγραφική

Ροή ειδήσεων

Share