Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μοναδικό: Αυτή είναι η φωνή της Φρίντα Κάλο!

Φοβερό ντοκουμέντο!

14 Ιουνίου 2019 18:16
Μοναδικό: Αυτή είναι η φωνή της Φρίντα Κάλο!

Το πρόσωπό της είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στον κόσμο, αλλά ποιος γνωρίζει τη φωνή της Φρίντα Κάλο; Η Γερμανο-Γαλλίδα φωτογράφος Ζιζέλ Φρόιντ κάποτε την είχε περιγράψει ως «μελωδική και ζεστή» και τώρα ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έρχεται για πρώτη φορά στο φως φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτόν το χαρακτηρισμό. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μεξικού πιθανότατα ανακάλυψε τη μοναδική ηχογράφηση της Φρίντα στον κόσμο, από ένα επεισόδιο πιλότο της ραδιοφωνικής εκπομπής «El Bachiller», το οποίο μεταδόθηκε μετά τον θάνατο της εικαστικού το 1954.

Σε αυτό το απόσπασμα η Κάλο περιγράφει τον σύντροφό της, Ντιέγκο Ριβέρα, ως ένα «γιγαντιαίο, τεράστιο παιδί, με φιλικό πρόσωπο και θλιμμένο βλέμμα», διαβάζοντας ένα κείμενο που είχε γράψει για τον κατάλογο μιας έκθεσης που είχε διοργανωθεί το 1949 στο Παλάτι των Καλών Τεχνών του Μεξικού.

«Τα μεγάλα, σκούρα, εξαιρετικά ευφυή μάτια του σπάνια μένουν ακίνητα. Με τα εξογκωμένα τους βλέφαρα, σχεδόν βγαίνουν από τις κόγχες τους – είναι σαν ενός βατράχου. Επιτρέπουν στο βλέμμα του να καταλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο οπτικό πεδίο, λες και δημιουργήθηκαν ειδικά για έναν ζωγράφο για μεγάλους χώρους και πλήθη». Αν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του ντοκουμέντου, θα ξέρουμε πλέον ότι η Κάλο, πέρα από κορυφαία ζωγράφος και εμπνευστική προσωπικότητα, ήταν και χαρισματική αφηγήτρια.

Πηγή: Womantoc

Μοναδικές ευχετήριες κάρτες του Σαλβατόρ Νταλί βγαίνουν προς πώληση!

Δεκαπέντε γκουάς του Σαλβαδόρ Νταλί, έργα που ο ζωγράφος παρήγαγε μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες στις οποίες ο καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του, θα βγουν στο σφυρί στη Γαλλία στις 4 Ιουνίου.

Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000 /30.000 ευρώ έως 70.000/100.000 ευρώ. Τα έργα του Νταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930/1940), η οποία είναι και πιο γνωστή.

Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου αλλά, "εκτός του εργαστηρίου, και ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του", δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. "Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά".

"Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία".

 

Ζωγραφική

Ροή ειδήσεων

Share