Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ποιοί είναι οι 10 πιο ακριβοί πίνακες όλων των εποχών;

1 Φεβρουαρίου 2013
Ποιοί είναι οι 10 πιο ακριβοί πίνακες όλων των εποχών;

Από τους «Χαρτοπαίχτες» του Paul Cézanne μέχρι τον Roy Lichtenstein και το «Αριστούργημα», πίνακας ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή, η τέχνη είναι ένα πολύ ακριβό σπορ. Ποια είναι η δεκάδα με τους πίνακες, που χτύπησαν κόκκινο στην τιμή και πόσο τελικά έφτασε η αξία τους σε δημοπρασίες και ιδιωτικές πωλήσεις, σύμφωνα με το περιοδικό τέχνης artwolf.com;

1.Paul Cézanne «The Card Players», 1892/93

267 εκ. δολαρίων

Τον Απρίλιο του 2011, ο πίνακας του Paul Cézanne «The Card Players» περνά από τα χέρια του έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Εμπειρίκου, στα χέρια της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, έναντι του αστρονομικού ποσού των 267 εκ. δολαρίων. Με αρχική τιμή στα 259 εκ. δολάρια, οι κριτικοί τέχνης επιμένουν, ότι η υπέροχη ψυχολογική ένταση, που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των παικτών, κάνουν τον συγκεκριμένο πίνακα αριστούργημα της μετα-ιμπρεσιονιστής τέχνης.

2. Jackson Pollock, « Νο.5», 1948

160,8 εκατ. δολάρια

Ο αμερικανός παραγωγός και φιλάνθρωπος, David Geffen πούλησε στις 2 Νοεμβρίου του 2006, τον πολύτιμο πίνακα του Jackson Pollock, «Νο.5». Η αρχική τιμή του πίνακα ήταν 140 εκ. δολάρια, αλλά τελικά ο νέος άγνωστος ιδιοκτήτης του, μέσω του οίκου Sotheby's κατάφερε να πλειοδοτήσει και τον απέκτησε δίνοντας 160,8 εκατ. δολάρια. Ωστόσο υπάρχει ένας μύθος, ότι ίσως η τιμή αυτή είναι πλασματική και ότι ο νέος ιδιοκτήτης της έδωσε κάτι παραπάνω για τον πιο ακριβό εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης. Φήμες βέβαια υπάρχουν και για το όνομα του ιδιοκτήτη. Λέγεται όμως, ότι ο πίνακας ανήκει στον μεξικανό επιχειρηματία, David Martinez.

3. Willem de Kooning «Woman III» 1952/1953

157.9 εκατ. δολάρια

Δεκαέξι μέρες μετά το «No.5», ο David Geffen αποφάσισε να πουλήσει άλλον έναν πίνακα - σύμβολο. Πρόκειται για τον «Woman III» του Willem de Kooning, ο οποίος πουλήθηκε 157.9 εκατ. δολάρια, κάτι παραπάνω από 20 εκατ. δολάρια, της αρχικής του τιμής (137.5 εκα. δολάρια). Πρόκειται για τη μόνη «γυναίκα» του δημιουργού, που βρίσκεται ακόμα σε ιδιωτική συλλογή. Και συγκεκριμένα σε εκείνη του Steven A. Cohen.

4. Gustav Klimt «Adele Bloch-bauer I», 1907

154 εκατ.δολάρια

Με αρχική τιμή 135 εκατ. δολάρια ο μεγιστάνας των καλλυντικών Ronald Lauder και η Neue Galerie απέκτησαν τον πίνακα «Portrait of Adele Bloch-Bauer I» στις 18 Ιουανίου του 2006. Ο πίνακας, που φιλοτέχνησε ο Gustav Klimt το 1907 είχε αρχική τιμή τα 135 εκα. δολάρια και η πώλησή του προκάλεσε σοκ στην αγορά των έργων τέχνης, όχι μόνο για το αστρονομικό ποσό που καταβλήθηκε αλλά και για την απόλυτη μυστικότητα με την οποία έγινε η πώληση. Ο πίνακας ήταν μέρος από μία ομάδα πέντε καμβάδων, που είχε πρόσφατα επιστρέψει στους κληρονόμους του Ferdinand Bloch-Bauer. Οι Ναζί είχαν κατασχέσει τα έργα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τον πόλεμο, οι πίνακες τοποθετήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστρίας το 1948. Ο πίνακας ήταν στην κατοχή Maria Altmann, μία εβραίας προσφυγοπούλας από τη ναζιστική Αυστρία.

5. Vincent van Gogh, «Portrait of Dr.Gachet», 1890

147,8 εκ. δολάρια

Η οικογένεια Siegfried Kramarsky έγινε κατά 147,8 εκ. πλουσιότερη, όταν στις 15 Μαΐου του 1990 πούλησε στον Royoei Saito τον πίνακα του van Gogh «Portrait of Dr.Gachet». Ο νέος τότε κάτοχος του πίνακα ήταν γνωστός για την πανάκριβη «ενασχόλησή» του με τις αγορές τέχνης. Ο Royoei Saito πέθανε στις 30 Μαρτίου του 1996 και εικάζεται, ότι πίνακας ανήκει σε έναν από τους κληρονόμους του. Η αρχική τιμή του πίνακα ήταν 82,5 εκ. δολάρια.

6. Pierre-Auguste Renoir, «Bal du Moulin de la Galette», 1876

139,9 εκ. δολάρια

Με αρχική τιμή μόλις τα 78,1 εκ. δολάρια, ο πίνακας του Renoir, «Bal du Moulin de la Galette», εκτόξευσε την αξία του στα 139,9 εκ. δολάρια στις 17 Μαΐου του 1990, όταν ο Ιάπωνας Royoei Saito...ξαναχτύπησε και τον απέκτησε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη. Η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του πίνακα ήταν η πρώην σύζυγος του γιου του αμερικανού προέδρου Franklin D. Roosevelt, Betsey Whitney.

7. Pablo Picasso, «Garçon a la pipe», 1904

127,5 εκ. δολάρια

Στις 4 Μαΐου του 2004, η οικογένεια Whitney του ιδρύματος Greentree, πούλησε τον πίνακα του Pablo Picasso, «Garçon a la pipe», κερδίζοντας 127,5 εκ.δολάρια. Η αρχική τιμή του πίνακα ήταν 104,2 εκ. δολάρια και η πώληση του νεαρού καπνιστή αποτέλεσε ορόσημο στον κόσμο των δημοπρασιών της τέχνης. Έσπασε το ρεκόρ, που κατείχε ο Vincent van Gogh από το 1990 και ήταν η πρώτη φορά, που έργο τέχνης «έσπαγε» το φράγμα των 100 εκ. δολαρίων. Αν και το όνομα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, μερικές πηγές λένε ότι θα μπορούσε να είναι Guido Barilla, ο Ιταλός μεγιστάνας των ζυμαρικών.

8. Edvard Minch, «The scream», 1895

120,7 εκατ. δολάρια

Στις 2 Μαΐου του 2012 η «Κραυγή» του Munch πέρασε από την κατοχή του Petter Olsen, ση συλλογή του Leon Black. Η αρχική τιμή ήταν στα 119,9 εκατ. δολάρια αλλά τελικά πωλήθηκε 120,7 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για το ακριβότερο έργο ζωγραφικής, που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το έργο είναι το πιο πολύχρωμο από τις τέσσερις εκδόσεις του Edvard Munch «Η Κραυγή» και το μόνο, που εξακολουθεί να σε ιδιωτικά χέρια.

9. Pablo Picasso, «Nude, green leaves and bust», 1932

118,2 εκ. δολάρια

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's της Νέας Υόρκης πλειοδότησε για λογαριασμό άγνωστου αγοραστή, στις 4 Μαίου του 2010 και απέκτησε τον πίνακα ««Nude, green leaves and bust», που δημιούργησε ο Pablo Picasso το 1932. Η αρχική τιμή ήταν στα 106,5 εκ. δολάρια αλλά η εταιρεία ακινήτων Frances Lasker Brody κατάφερε να τον πουλήσει στα 118,2 εκ. δολάρια. Το πολύχρωμο και αισθησιακό αυτό αριστούργημα, το οποίο στο παρελθόν άνηκε στη συλλογή της κυρίας Sidney F. Brody, δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο κοινό από το 1961 και παραμένει μέχρι σήμερα το πιο ακριβό έργο του Πικάσο, που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

10. Vincent van Gogh, «Portrait of Joseph Roulin», 1889

110 + εκ. δολάρια

Ο 10ς πιο ακριβός πίνακας, που πωλήθηκε στην ιστορία της ζωγραφικής τέχνης, δεν έχει ξεκάθαρη τιμή. Εικάζεται, ότι κόστισε κάτι παραπάνω από 110 εκ. δολάρια, ενώ η αρχική του τιμή ήταν μόλις 58 εκ. δολάρια μαζί με ανταλλαγή κάποιων άλλων έργων. Από τον Αύγουστο του 1989 έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ενώ μέχρι τότε βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στη Ζυρίχη.

Αλήθεια ή ψέματα;

Leonardo Da Vinci, «Madonna dei fusi», 1501

Ο πίνακας αποδίδεται στον Leonardo Da Vinci και εκτιμάται, ότι κόστισε περίπου 150 εκ. δολάρια. Πωλήθηκε στα τέλη του 1990 σε ιδιώτη στη Νέα Υόρκη.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωση αυτού του πίνακα, είναι, ότι ακόμα οι κριτικοί διαφωνούν για το εάν ανήκει όντως στον Da Vinci ή πρόκειται για κάποιον μαθητή του, που το φιλοτέχνησε.

Vincent Van Gogh, « Self-portrait with bandaged ear», 1889

Από ιδιωτική συλλογή αγνώστου πλουσίου, λέγεται ότι στα τέλη του 90 το διάσημο πορτραίτο του van Gogh, πέρασε στα χέρια της οικογένειας Νιάρχου, έναντι 90 εκ. δολαρίων.

Οι φήμες λένε ότι ο «άγνωστος πλούσιος» ήταν ο Leigh B. Block από το Σικάγο, ο οποίος πούλησε «σιωπηλά» και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον πίνακα στην ελληνική οικογένεια. Ωστόσο το τελικό ποσό, αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, είναι αντικειμενικό της αξίας του πίνακα.

φωτογραφίες: www.wikipedia.org

www.clickatlife.gr

Για περισσότερα άρθρα Τέχνης κάντε κλικ εδώ

 

Ζωγραφική

Ροή ειδήσεων

Share