Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πες μου τι μουσική ακούς να σου πω ποιος είσαι!

Οι μουσικές επιλογές δείχνουν πολλά για τον χαρακτήρα μας!

26 Οκτωβρίου 2019 19:14
Πες μου τι μουσική ακούς να σου πω ποιος είσαι!

Οι λάτρεις της ροκ δεν συχνάζουν στα μπουζούκια, ενώ οι περισσότερο λαϊκοί τύποι δεν θα προτιμήσουν να πιουν τη μπίρα τους στις κλασικές παμπ.

Έπαιζε μουσική μόνος του στον δρόμο και όλοι τον αγνοούσαν! Μέχρι που εμφανίστηκαν αυτά τα 4 γατάκια!

Τα γούστα μας για τη μουσική διαφέρουν ανάλογα με τις εμπειρίες μας, τις παρέες μας και τη θεώρηση που έχουμε για τη ζωή. Οι προτιμήσεις μας όμως γι’ αυτή μπορεί να λειτουργούν ως ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλος μας, όπως εξηγούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Οι διοργανωτές της μελέτης επιστράτευσαν 4.000 συμμετέχοντες υποβάλλοντας τους σε μια σειρά από τεστ για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Οι ερωτήσεις που έγιναν είχαν σχέση με τον τρόπο που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή με άλλα θέματα που αφορούσαν την ψυχοκοινωνική συμπεριφορά.

Η μουσική που ακούμε και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ και ανακάλυψαν πως οι μισοί είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το Hallelujah και το Come Away With Me μεταξύ άλλων αγαπημένων.

Οι υπόλοιποι αγαπούσαν την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την ανεπιτήδευτη. «Παρά το γεγονός πως οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική διαφέρουν έχουμε ανακαλύψει πως τα επίπεδα κατανόησης κάποιου αλλά και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που τους αρέσει», λέει ο διδακτορικός φοιτητής Ντέιβιντ Γκρινμπεργκ που ήταν επικεφαλής της ομάδας.

Ο λόγος για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι οι άνθρωποι να αποφασίσουν ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές θεωρούν πως τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist. Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμούς που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music.

Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».

Υπάρχει βέβαια και η άποψη, οτι οι άνθρωποι, που αγαπάνε τη μουσική, ακούνε τα πάντα.

Έρευνα: Και όμως τα παυσίπονα μετά μουσικής είναι πιο αποτελεσματικά!

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, για πρώτη φορά δείχνει ότι τα αναλγητικά φάρμακα, όταν συνδυάζονται με μουσική, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πόνου.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, που πειραματίστηκαν με ποντίκια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Frontiers in Neurology».

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (Μότσαρτ) με ιβουπροφαίνη (ibuprofen), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική.

Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του πρηξίματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, όμως μπορούν να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες. Το “ιερό δισκοπότηρο” είναι να συνδυάσουμε το σωστό φάρμακο με την μουσική, ώστε να μη χρειαζόμαστε πια την ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουμε την αναλγητική δράση», δήλωσε ο Μπούλατζ.


Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο συνδυασμός φαρμάκων-μουσικής θα είναι εξίσου αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον.

«Αν μπορούσαμε να “πακετάρουμε” τη μουσική και άλλες μη φαρμακολογικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και να τις δίνουμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», εκτίμησε ο Μπούλατζ.

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share