Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

“Το βαπόρι απ’ την Περσία”: Η αληθινή ιστορία του τραγουδιού!

Εσείς γνωρίζετε την ιστορία;

11 Οκτωβρίου 2019 12:43
“Το βαπόρι απ’ την Περσία”: Η αληθινή ιστορία του τραγουδιού!

Ποια είναι η ιστορία του διάσημου τραγουδιού “Το βαπόρι απ’ την Περσία”; Στις 8 Ιανουαρίου 1977 στον Ισθμό της Κορίνθου με μια καταδρομική επιχείρηση οι αρχές καταφέρνουν το μεγάλο χτύπημα, στο “μεγαλύτερο λαθρεμπόριο στα χρονικά”, όπως γράφει την επόμενη ημέρα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα “Μακεδονία”.

Το κυπριακών συμφερόντων μότορσιπ “Γκλόρια” μπλοκάρεται στον Ισθμό και τα ευρήματα των αρχών συγκλονίζουν ακόμη και τον σημερινό αναγνώστη: 11 τόνοι χασίς, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δραχμών! Η ιστορία, φυσικά, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα, όμως η “Γκλόρια” θα μείνει για πάντα στην ιστορία μέσω… μουσικής, αφού είναι το πραγματικό “Βαπόρι από την Περσία” του Βασίλη Τσιτσάνη. «Να μ’ αγαπάς»: Για ποια γυναίκα γράφτηκε το ωραιότερο Ελληνικό τραγούδι αγάπης;

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του, “ο Τσιτσάνης πληροφορήθηκε το περιστατικό από μία φίλη του. «Βάζεις το χέρι στο βαγγέλιο ότι άκουσες καλά… Έντεκα τόννοι μαύρη! Πρωτοφανές!» της είπε. Σχεδόν αμέσως του ήρθε η έμπνευση και άρχισε να γράφει την πρώτη στροφή του τραγουδιού και το βράδυ άρχισε να το ντύνει με νότες. «Ήταν Σάββατο», θυμάται. «Πιάνω από δω, πιάνω από κει… Δεν μου άρεσε το τέμπο. Μετά έγραψα τη δεύτερη στροφή πίσω από ένα αγγελτήριο γάμου. Μετά μου ήρθαν στο νου οι μουσικές που γύρευα και όλα πήγαν ρολόι».

Μέσα στο Γενάρη το ηχογράφησε με τη Λιζέτα Νικολάου στα δεύτερα φωνητικά. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1977 σε δίσκο 45 στροφών (σινγκλ). Στην άλλη πλευρά υπήρχε ένα παλιό του τραγούδι «της χρυσής αλανιάρικης εποχής της Σαλονίκης», το «Τάγμα Τηλεγραφητών». Ήταν η στρατιωτική μονάδα που πέρασε αλησμόνητες στιγμές, σύμφωνα με διήγησή του. Το «Βαπόρι απ’ την Περσία» ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Τσιτσάνη, αν και δεν παιζόταν από τα ερτζιανά λόγω θέματος. Από τότε γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις και αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου στα λαϊκά μαγαζιά.

Λίγες ημέρες ημέρες μετά το θάνατο του Τσιτσάνη (18 Ιανουαρίου 1984) το «Βαπόρι απ’ την Περσία» επανήλθε στην επικαιρότητα για νομικούς λόγους. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σπύρος Κανίνιας το άκουσε σε μία εκπομπή της ΕΡΤ στις 26 Δεκεμβρίου 1983 και με έγγραφό του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου ζήτησε να γίνουν όλες οι «νόμιμες ενέργειες», επειδή το τραγούδι είναι κακής ποιότητος (αντιβαίνει το άρθρο 12 παρ. 2 του Συντάγματος) και παραβαίνει το άρθρο 3 παρ. 6 του ν.δ. 743/70, που τιμωρεί όποιον συντελεί με οποιοδήποτε τρόπο στη διάδοση των ναρκωτικών.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Μαλακάση, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και στο πόρισμά του, που υποβλήθηκε στις 26 Ιουλίου 1984 στον Εισαγγελέα Εφετών της Αθήνας, ανάφερε ότι έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο, επειδή το τραγούδι «δεν μπορεί να παρωθήσει στη χρήση και διάδοση ναρκωτικών». Στο ίδιο έγγραφο, ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτηρίζει το τραγούδι «από τα ατυχή του λαϊκού συνθέτη» και υποστηρίζει ότι «φρόνιμο θα είναι να μην εκπέμπεται από την τηλεόραση, γιατί τα μεταδιδόμενα από αυτή πρέπει να είναι ποιοτικής στάθμης».

Η πονηρή ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι «Μακαρένα»! (Video)

Σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο, μία ομάδα ανθρώπων, παιδιά των 90’s, καλούνται να ακούσουν έναν προς ένα τους στίχους του τραγουδιού Μακαρένα και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια όχι και τόσο καλή έκπληξη. Θα σοκαριστείτε με την νέα έκδοση του "Mama"! - Το νέο mix που θα σαρώσει! (Video)

Η Μακαρένα λοιπόν, σύμφωνα με την εκδοχή του τραγουδιού που ακούγεται στο video είναι ένα κορίτσι το οποίο έχει σχέση με ένα αγόρι.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο, όταν το αγόρι της φεύγει εθελοντικά για στρατιώτης, η Μακαρένα πηγαίνει (όχι για βόλτα) με δυο φίλους του. Έεεϊ Μακαρένα! Στο video που ακολουθεί, οι συμμετέχοντες μένουν με το στόμα ανοιχτό και πέφτουν από τα σύννεφα, όταν συνειδητοποιούν την συμβαίνει με τη Μακαρένα.

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share