Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 24/9 κυκλοφόρησε το Nevermind των Nirvana

Κι όμως πέρασαν 28 χρόνια!

24 Σεπτεμβρίου 2019 10:08
Σαν σήμερα 24/9 κυκλοφόρησε το Nevermind των Nirvana

Που περιείχε την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, το Smells like teen spirit.

Το 1989, οι Nirvana είχαν μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, Bleach, στη Sub Pop κι ετοιμάζονταν για το δεύτερο άλμπουμ τους.

Όμως, έγιναν μια σειρά από αλλαγές που τελικώς αντί να τους καταδικάσουν μουσικά, τους έστειλαν στα ουράνια. Κατ’αρχάς, ο ντράμερ τους, Chad Channing αποχώρησε το 1990. Αλλά τη θέση του πήρε ο πρώην ντράμερ των πάνκηδων Scream, Dave Grohl, που όπως φάνηκε ήταν και το κομμάτι που έλειπε από την εξίσωση. Έψαχναν ένα καλό παραγωγό.

Προσθέστε τον Butch Vig, τον επίσης ντράμερ των Garbage, αλλά και την αλλαγή δισκογραφικής, αφού υπό την παρότρυνση της Kim Gordon των Sonic Youth, η πολυεθνική Geffen πήρε τους Nirvana, τους υπέγραψε στη θυγατρική της, DGC και όλα πήγαιναν ρολόι.

Ο δίσκος, περιείχε μερικά σκόρπια κομμάτια του Cobain, τα οποία χρειάζονταν γυάλισμα και μερικές στιχουργικές ανακατατάξεις. Χάρη στο Vig, που είχε μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα βγάλει προς τα έξω τη δυναμική της μπάντας -αν και πολύ συχνά δεν ταίριαζε με την οπτική του Cobain- δημιούργησαν έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους των 90ς στα στούντιο Sound City στην Καλιφόρνια.

Εκείνος έπεισε τον φρόντμαν να κάνει double-tracking στα φωνητικά, εκείνος καθάρισε τον ήχο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάλει στο προσκήνιο το θόρυβο των Nirvana κι εκείνος έδωσε γενικότερα στο Nevermind την τρομακτικά μεγάλη σε εύρος και παράλληλα πολύ φρέσκια -για την εποχή ειδικά- παραγωγή.

Δείτε επίσης: Σαν σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου το 1967 γεννήθηκε ο ιδρυτής του συγκροτήματος Nirvana, Κερτ Κομπέιν

Ήταν 24 Σεπτέμβρη 1991, όταν τελικά ο δίσκος με το μωρό στο εξώφυλλο έκανε την εμφάνισή του στα δισκοπωλεία, αλλάζοντας όλο το ύφος της mainstream και ποπ κουλτούρας της περιόδου, αφού ουσιαστικά υπήρξε η τέλεια σύμπραξη του εναλλακτικού με το εμπορικό, με όλα τα κομμάτια να τοποθετούνται σωστά στη σειρά, αφήνοντάς μας ένα δίσκο παρακαταθήκη ακόμη και για τους κουφούς.

Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Smell like teen spirit» - Πως βγήκε ο τίτλος του τραγουδιού;

Κάθε τραγούδι έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία και όταν πρόκειται για το παρασκήνιο ενός από τα μεγαλύτερα τραγούδια της ροκ, τότε υπάρχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το τραγούδι

Το "Smells Like Teen Spirit" βγήκε στον «αέρα» το 1991 ως ο προάγγελος του δεύτερου άλμπουμ του γκρουπ, το περίφημο «Nevermind» με το viral εξώφυλλο. Λίγους μήνες πριν την αυτοκτονία του ο Kurt Cobain, η φωνή των Nirvana, αποκάλυψε πως το κομμάτι ήταν μία προσπάθεια αντιγραφής του στυλ των Pixies, τους οποίους θαύμαζε. Το «Smells Like Teen Spirit» είναι το μοναδικό τραγούδι του «Nevermind» στο οποίο εμφανίζονται ως δημιουργοί και τα τρία μέλη της μπάντας, Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl.

Η έμπνευση

Ο Cobain εμπνεύστηκε τον τίτλο του single όταν η προσωπική φίλη του Kathleen Hanna, τραγουδίστρια τότε των «Bikini Kill», έγραψε με σπρέι στον τοίχο του τη φράση «Kurt smells like teen spirit». Ο leader των Nirvana ερμήνευσε το λογοπαίγνιο προσδίδοντάς του επαναστατικό νόημα, καθότι οι συζητήσεις του με την Hanna περιστρέφονταν γύρω από την πανκ-ροκ μουσική, την αναρχία και συναφή θέματα.

Στην πραγματικότητα, η Kathleen Hanna εννοούσε πως ο Kurt Cobain μύριζε όντως σαν… «Teen Spirit». Αυτή ήταν η επωνυμία του αποσμητικού που φορούσε η σύντροφός του Tobi Vail, επίσης μέλος των Bikini Kill. Στην πορεία ο Kurt ισχυρίστηκε ότι έμαθε την αληθινή προέλευση του «Teen Spirit» αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία του single. Μία παρανόηση που έμελλε να γεννήσει ένα θρυλικό ηχογράφημα. σαν στίχους τραγουδιού. ”Σκέφτηκα, μα καλά, πώς θα χρησιμοποιήσει το ‘Kurt Smells Like Teen Spirit’ ως στίχο;”, πρόσθεσε η Hanna.

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share