Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Η Μόνικα "προσεύχεται" στην Λυρική φέτος το Πάσχα!

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

11 Απριλίου 2019 15:17
Η Μόνικα

Ο τρίτος κύκλος των «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής» αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη «Οράματα και θάματα» και φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έξι μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα και σε μία από αυτές συμμετέχει η Μόνικα.

Η indie pop Μόνικα αναμετράται στην Εθνική Λυρική Σκηνή με «Το βίωμα της Ορθόδοξης Πίστης» του Βρετανού συνθέτη σερ Τζων Τάβενερ (1944-2013) σε μια συναυλία με θρησκευτικά έργα του δημιουργού, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη:

Υπακοή: ένα έργο για τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση.

Lamentation, Last Prayer and Exaltation (Θρήνος, Τελευταία προσευχή και Ανάταση): μια τελετουργία της προσευχής και της ανάτασης.

Epistle of Love (Επιστολή αγάπης): μυστικιστική ποίηση Σέρβων μοναχών του Μεσαίωνα αφιερωμένη στον Θείο Έρωτα. Ιερό Όνειρο: μια ονειρικά μετουσιωμένη Λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Prayer of the Heart (Προσευχή της καρδιάς), η απλή καρδιακή προσευχή, γραμμένη ειδικά για την Ισλανδή ποπ τραγουδίστρια Μπγιορκ και το κουαρτέτο εγχόρδων Brodsky.

Ο Βρετανός συνθέτης που βαπτίστηκε Χριστιανός
Ο Τζων Κέννεθ Τάβενερ υπήρξε συνθέτης γνωστός για τα μινιμαλιστικά του έργα θρησκευτικής μουσικής.

Από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν απόγονος του συνθέτη του 16ου αιώνα Τζων Τάβερνερ

Το 1977, σε ηλικία 33 ετών, ο Τάβενερ βαπτίζεται χριστιανός ορθόδοξος, ενώ το 1981 η μητέρα Θέκλα, Ρωσίδα μοναχή, γίνεται μέντορας και συνεργάτιδά του

Η ορθόδοξη θεολογία και οι λειτουργικές παραδόσεις του χριστιανισμού επηρέασαν καθοριστικά το έργο του, μελέτησε σε βάθος τον ρωσικό και τον νεοελληνικό πολιτισμό και μελοποίησε γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας.

Τζων Τάβενερ / Prayer of the Heart / 20 Απριλίου / Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μαρία Παλάσκα Υψίφωνος
Μόνικα Φωνή
Φαίδων Μηλιάδης Βιολί
Ηλίας Λιβιεράτος Βιόλα
Αλέξης Καραϊσκάκης Βιολοντσέλο
Γωγώ Ξαγαρά Άρπα
Ζαχαρίας Ταρπάγκος Φλάουτο
Άννα Κίφου Φλάουτο
Νίκος Λαάρης Πιάνο, βιολί, μουσική διεύθυνση

Adagio from the underground: Μελωδίες γαλήνιες και επιβλητικές!

Adagio from the underground: Μελωδίες γαλήνιες και επιβλητικές!

Κάτι ακούγεται από τα υπόγεια της Τριάντη. Η απόκοσμη φωνή ενός μουσικού πριονιού συνοδευόμενη από ένα κλασικό πιάνο αλλά και διάφορους ήχους από αναλογικό συνθεσάιζερ σαν εκκλησιαστικό όργανο από μελλοντικές εποχές.

O Νίκος Γιούσεφ, η Ειρήνη Τηνιακού και ο Γιώργος Κατσάνος, σταθεροί συνεργάτες και μουσικοί πειραματιστές σε πάντα ενδιαφέροντα projects, ενώνουν τις δυνάμεις του μουσικού πριονιού, του πιάνου και τον αναλογικών synth και δημιουργούν την παράσταση “Adagios From The Underground” που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 19 Απριλίου στο υποσκήνιο β’ της αίθουσας Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα adagios του Barber και του Albinoni, άριες από το «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Bach, το ζακυνθινό "Ίνα τι" του Ιωάννη Πλανήτερου, το "Ave Maria" του Shubert, το adagio της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Beethoven, το "Mater Dolorosa" του Pergolesi, το "Lacrimosa" του Mozart, "Η Τράτα" του Ν. Σκαλκώτα και άλλα έργα θα παρουσιαστούν σε μια μυσταγωγική βραδιά για λίγους.

Νίκος Γιούσεφ σοπράνο και βαρύτονο μουσικό πριόνι
Ειρήνη Τηνιακού πιάνο
Γιώργος Κατσάνος analog synth

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ώρα Έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, 65+: € 10

Γενική είσοδος: € 15

Προπώληση: megaron.gr, 210 - 7282333

Χώρος: Υποσκήνιο Β΄ - Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Περιοχή: Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 72.82.333

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share