Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Adagio from the underground: Μελωδίες γαλήνιες και επιβλητικές!

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

11 Απριλίου 2019 14:10
Adagio from the underground: Μελωδίες γαλήνιες και επιβλητικές!

Κάτι ακούγεται από τα υπόγεια της Τριάντη. Η απόκοσμη φωνή ενός μουσικού πριονιού συνοδευόμενη από ένα κλασικό πιάνο αλλά και διάφορους ήχους από αναλογικό συνθεσάιζερ σαν εκκλησιαστικό όργανο από μελλοντικές εποχές.

O Νίκος Γιούσεφ, η Ειρήνη Τηνιακού και ο Γιώργος Κατσάνος, σταθεροί συνεργάτες και μουσικοί πειραματιστές σε πάντα ενδιαφέροντα projects, ενώνουν τις δυνάμεις του μουσικού πριονιού, του πιάνου και τον αναλογικών synth και δημιουργούν την παράσταση “Adagios From The Underground” που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 19 Απριλίου στο υποσκήνιο β’ της αίθουσας Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα adagios του Barber και του Albinoni, άριες από το «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Bach, το ζακυνθινό "Ίνα τι" του Ιωάννη Πλανήτερου, το "Ave Maria" του Shubert, το adagio της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Beethoven, το "Mater Dolorosa" του Pergolesi, το "Lacrimosa" του Mozart, "Η Τράτα" του Ν. Σκαλκώτα και άλλα έργα θα παρουσιαστούν σε μια μυσταγωγική βραδιά για λίγους.

Νίκος Γιούσεφ σοπράνο και βαρύτονο μουσικό πριόνι
Ειρήνη Τηνιακού πιάνο
Γιώργος Κατσάνος analog synth

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ώρα Έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, 65+: € 10

Γενική είσοδος: € 15

Προπώληση: megaron.gr, 210 - 7282333

Χώρος: Υποσκήνιο Β΄ - Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Περιοχή: Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 72.82.333

Pieta II, στο Ίδρυμα σταύρος Νιάρχος

Pieta II, στο Ίδρυμα σταύρος Νιάρχος

Ένα έργο της Antonia Οικονόμου

Μια ανασκευή στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής σκηνής.

Το έργο αποτελεί μια χορό-ωδή στην καλλιτεχνία του Μιχαήλ Άγγελου, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του. Στην Pieta.

πιετα ιι 3

Η Pieta (1498–1499) απεικονίζει το σώμα του Ιησού στα πόδια της μητέρας του Μαρίας μετά την αποκαθήλωσή του από τον σταυρό του μαρτυρίου. Παρά την ένταση της στιγμής αυτής, ο Μιχαήλ Άγγελος έχει καταφέρει να μεταδώσει επιτυχώς όλες τις εκφάνσεις μιας τόσο περίπλοκης σκηνής, με τρόπο σφαιρικό. Το γλυπτό από μόνο του δημιουργεί διαφορετικές εμπειρικές αισθήσεις. Το νεκρό σώμα του Ιησού στα χέρια της Παρθένου και η αποδοχή του ασύλληπτου θρήνου προσδοκούν σε μια εικόνα θανάτου που όμως μεταδίδει ξεκούραση. Το αναπόφευκτο και το αναγκαίο πένθος. Στην απόλυτη αίσθηση αγαλλίασης απέναντι στο άγαλμα παρόλο τον θρήνο.

Το σώμα για τον Μιχαήλ Άγγελο αποτελεί στοιχείο κλειδί όσο αφορά την καλλιτεχνία του. Στα έργα του εστίαζε στην ομορφιά και στην μυϊκή υπερδύναμη του σώματος όχι στην ιδεαλιστική του μορφή, αλλά σε ακραία κινητικότητα.

Στο έργο επτά χορευτές καλούνται να μεταφράσουν την προσέγγιση του Μιχαήλ Άγγελου γύρω από το ανθρώπινο σώμα στην κίνησή τους επί σκηνής. Από την ακαμψία στην κίνηση. Από την αντίσταση στην παραδοχή. Συνοδευόμενοι από τους ζωντανούς ήχους των συνθέσεων του Σωτήρη Τσόλη και των ηχογραφημένων μουσικών συνθέσεων του Γιώργου Κραββαρίτη.

Για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο (ΕΛΠΙΔΑ)

Τρίτη 16 Απριλίου 2019
Έναρξη: 21:00
Διάρκεια: 55 λεπτά

πιετα ιι

Συντελεστές
Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Χορογραφία: Antonia Οικονόμου
Μουσικές Συνθέσεις: Σωτήρης Τσόλης
Σύνθεση Ηxoγραφημένης Μουσικής: Γιώργος Κραββαρίτης
Καλλιτεχνική Διεύθηνση: Antonia Οικονόμου

Ερμηνεία και ανάπτυξη υλικού:
Ξένια Ταμπούρλου, Περικλής Πετράκης, Παύλος Λυκούδης, Σοφία Κουρτέση, Ξένια Σταθούλη, Klaus Shehaj, Aidi Ormeni

Ζωντανή Μουσική: Λάμπρος Παπανικολάου (Κοντραμπάσο)
Σχεδιασμός Φωτισμών: View Master
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Ελισσάβετ Ζαχαράκη
Κατασκευή Κρινολίνου: Ελισσάβετ Ζαχαράκη, Γιάννης Θεοδωράκης
Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη
Κινηματογράφηση Παράστασης: Γιάννης Nelson Εσκίογλου
Ηχοληψία: View Master
Εκτέλεση Παραγωγής: Antonia Οικονόμου
Παραγωγή: ERGO

H Antonia Οικονόμου είναι χορογράφος, σκηνοθέτης και performer γεννημένη στην Αθήνα το 1995. Δημιουργεί υλικό μέσα από μία διαρκή εργαστηριακή διαδικασία με χορευτές και μέσα από συνεργασίες της με μουσικούς, καθότι δίνει μεγάλη έμφαση στη δημιουργία αυθεντικής μουσικής για την κάθε παράσταση. Η στενή ακαδημαϊκή της σχέση με την Ιστορία της Τέχνης αποτελεί για εκείνη κεντρική πηγή έμπνευσης ώστε να δημιουργεί εικόνες στην σκηνή. Η Antonia αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση στα έργα που δημιουργεί.

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια της ΕRGO Collective (https://ergocollective.org/), μίας πολυδιάστατης πλατφόρμας καλλιτεχνών, όπου αναλαμβάνει και την εκτέλεση παραγωγής. H ERGO υιοθετεί μία διεπιστημονική προσέγγιση καθότι επεξεργάζεται συνεχώς τα όρια ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της Τέχνης, όσον αφορά την δημιουργική τους διαδικασία και την εμπειρία του θεατή/συμμετέχοντα. Μέσα από συνεργασίες ανάμεσα στην ΕRGO και καλλιτέχνες από την Αθήνα και το εξωτερικό, η Antonia βρίσκει τον τρόπο να διαμορφώσει την καλλιτεχνική της πρακτική σαν ένα ανοιχτό πεδίο που δεν περιορίζεται στην θεατρική σκηνή καθότι επεκτείνεται στις Εικαστικές Τέχνες.

πιετα ιι 2

Τον Απρίλιο του 2019 η Αντωνία θα παρουσιάσει την PiETA II στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για φιλανθρωπικό σκοπό (Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ). Η PiETA II είναι μία ανασκευή της αυθεντικής σύλληψης PiETA, που παρουσίασε η Αντωνία στο Θέατρο ΡΟΕΣ το Μαίο 2018, με καινούργιους καλλιτέχνες, εικόνες και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share