Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τρίκαλα: Προσωπογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη τοποθετείται στο Μουσείο που φέρει το όνομα του!

Ένα τεράστιο ψηφιδωτό!

19 Νοεμβρίου 2019 12:41
Τρίκαλα: Προσωπογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη τοποθετείται στο Μουσείο που φέρει το όνομα του!

Μια τεράστια προσωπογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη με ψηφίδες ετοιμάζεται εδώ και οχτώ μήνες στα Τρίκαλα για το Μουσείο "Βασίλη Τσιτσάνη" στις παλιές Φυλακές της πόλης των Τρικάλων!

Δείτε επίσης: Οι ήρωες της Ελληνικής επανάστασης έγιναν Playmobil!

Δημιουργοί οι δύο φίλοι, Γιώργος Κουρμέτζας και Μιχάλης Κουφογιάννης, που το 2013 είχαν κατακτήσει την πρωτιά στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής και Μωσαϊκού στην Ιταλία.

Το έργο έχει εμβαδό 18 τετραγωνικά μέτρα δεν θα μπορούσε να δουλευτεί σε πάγκο ή σε εργαστήρι και για τον λόγο αυτό ο δήμος Τρικκαίων τους έχει παραχωρήσει αίθουσα σε παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης.

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση του έργου οι δημιουργοί του απασχολούνται 6 με 8 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ειδικά στρώματα ή και στα γόνατα κάποιες φορές.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας στο λιμάνι!

Τον νέο Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)! Το Μουσείο φιλοξενεί μέρος της μεγάλης συλλογής του πανεπιστημίου σε σχέση με τη φυσική ιστορία.

Δείτε επίσης: Μια Κυριακή αλλιώτικη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών!

Με ένα ακριβές αποτύπωμα Δεινοθηρίου που βρέθηκε στο Γαβαθά της Λέσβου, ενός εκ των παλαιότερων απολιθωμάτων θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατομμυρίων ετών άνοιξε σήμερα (7.10) στο κοινό το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Το νέο μουσείο στεγάζεται στην Προβλήτα Α΄ του λιμανιού. Το Μουσείο φιλοξενεί μέρος της μεγάλης συλλογής του πανεπιστημίου σε σχέση με τη φυσική ιστορία.

Μεταξύ άλλων το ΑΠΘ διαθέτει πλούσια συλλογή από απολιθώματα, που φτάνουν τα 7.000, από πάνω από 33.000 φυτά, από πετρώματα, ορυκτά, έντομα, χάρτες, εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό καθώς και παλιά επιστημονικά όργανα. Στόχος του μουσείου να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Παράλληλα με τα εκθέματα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει επίσημα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 την Έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Το Δεινοθήριο

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πολύ σημαντική. Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο την εποχή εκείνη. Το Δεινοθήριο της Λέσβου ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό Γαβαθάς της Λέσβου.

Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Το εύρημα μελετήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Κουφό, ο οποίος συμπέρανε πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες, και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Δεινοθηρίων. Ανήκει στις πρώιμες μορφές των δεινοθηρίων, που επιστημονικά ταξινομούνται στο εξαφανισμένο γένος Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά ανήκει στους πρώτους μετανάστες του γένους που έφθασαν από την Αφρική όταν οι δύο ήπειροι, Ευρώπη και Ασία, ενώθηκαν πριν από περίπου 18-19 εκατ. χρόνια. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και έφτασε μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, όπου το συναντάται ήδη στα 18 εκατ. χρόνια.

 

Ροή ειδήσεων

Share