Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοίγει τις πόρτες του το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή!

Είναι απλά υπέροχο!

24 Σεπτεμβρίου 2019 09:39
Ανοίγει τις πόρτες του το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή!

Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το Μουσείο παρουσίασε τη συλλογή του που περιλαμβάνει έργα Πικάσο, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Σαγκάλ, Μιρό, Μπέικον, Τζιακομέτι, Πόλοκ και άλλων πρωτοπόρων της παγκόσμιας ζωγραφικής και γλυπτικής.

Δείτε επίσης: Museum of Illusion: Το μουσείο που έχει σαρώσει στην Αθήνα... τώρα και στην Κωνσταντινούπολη!

Ήταν ένα μακρύ ταξίδι που κράτησε δεκαετίες και είχε τελικό προορισμό το νούμερο 13 της οδού Ερατοσθένους, μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο. Το όραμα του Βασίλειου και της Λίζας Γουλανδρή να στεγαστεί η ιδιωτική τους συλλογή έργων τέχνης σε μουσείο, προκειμένου να είναι προσβάσιμη στο κοινό, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Η διαδρομή για να φτάσουμε ως εδώ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, αφού ματαιώθηκαν τα πλάνα για ανέγερση κτιρίου σε σχέδια του παγκοσμίου φήμης Κινέζου αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι αρχικά στην Ρηγίλλης και κατόπιν στην Ριζάρη.

Τελικά το επιβλητικό κτίριο της Ερατοσθένους, που συνδυάζει άψογα το κλασικό με το σύγχρονο, επιλέχθηκε ως η ιδανική στέγη της συλλογής. Στο μουσείο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν ένα πωλητήριο και ένα Café – Εστιατόριο, στο οποίο το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Ανδρέας Λαγός και η ομάδα του Oh Boy, βιβλιοθήκη τέχνης με 6.000 τόμους βιβλίων, παιδικό εργαστήριο, καθώς κι ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.

Δείτε επίσης: Μουσείο τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ: Ένας πολυδιάστατος χώρος τεχνολογίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στην Κηφισιά!

Σε πρώτη φάση στο μουσείο εκτίθενται 180 έργα και αντικείμενα τέχνης, ενώ σκοπός είναι να εναλλάσσονται τα έργα, ειδικά στον 3ο και 4ο όροφο που φιλοξενεί Έλληνες καλλιτέχνες, μοντέρνους και σύγχρονους, ώστε να έχει το κοινό πρόσβαση στην πλήρη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος Fleurette Καραδόντη τα έργα της συλλογής τους ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή «τα ζούσαν στην καθημερινότητά τους».

Τι θα δούμε στο Μουσείο;

Tην κύρια θέση στη συλλογή κατέχει η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη, ευρωπαϊκή κυρίως, με έργα που χρονολογούνται από την περίοδο 1880-1980. Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, υπό το πράο βλέμμα του Θεοτοκόπουλου, έργα των Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Πικάσο, Τουλούζ-Λοτρέκ, Μπονάρ, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκι, Κλέε, Πόλοκ, Μπέικον, Τζιακομέτι, Σαγκάλ, Αρπ, Νίκολσον, Χέπγουορθ, Τινγκελί, Μπράουνερ, Μπάλθους, Ντε Κίρικο κ.ά. Στον 3ο και 4ο εκτίθενται οι έλληνες μοντέρνοι και σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Μπουζιάνης, ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Τόμπρος.

Δείτε επίσης: Που βρίσκεται το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Μεσογείου; - Είναι πολύ κοντά μας!

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης υπογράμμισε ότι το «μουσείο είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, ένα εργαστήριο θέσεων και αντιθέσεων», εξήγησε ότι πρόγραμμά του θα καταπιαστεί με σύγχρονα θέματα όπως το προσφυγικό αφού «η Τέχνη ενώνει γι’ αυτό επιθυμούμε στη συλλογή να έχουν πρόσβαση και τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως καταγωγής» και ότι σκοπός του μουσείου «δεν είναι να διδάξει τέχνη αλλά να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τα έργα ώστε να όταν φύγει από το κτίριο να έχει κίνητρο για νέες αναζητήσεις».

Γεγονός είναι ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα καλωσορίζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες με αφετηρία τις τέχνες και στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Στον όροφο του πρώτου υπογείου υπάρχει ο χώρος που προορίζεται για τις περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο του 2020.

 

Μουσεία

Ροή ειδήσεων

Share