Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αμφίπολη: Πρόοδος στις ανασκαφές

Στον λόφο Καστά!

5 Ιουλίου 2019 17:47
Αμφίπολη: Πρόοδος στις ανασκαφές

Το έργο στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στα μέσα Μαΐου ξεκίνησε μια εργασία υψηλή εξειδίκευσης: η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης- υποστύλωσης του Μνημείου με νέα. Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει την δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του. Οι εν λόγω εργασίες έχουν καλύψει ήδη του τρείς από τους τέσσερις χώρους του μνημείου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου. Εν τούτοις, είναι ήδη αναγνώσιμη η αρχιτεκτονική, το μέγεθος, η κλίμακα, ο γλυπτός και γραπτός διάκοσμος του λαμπρού αυτού αρχαίου οικοδομήματος.

Το πρόγραμμα συντήρησης των κονιαμάτων και των λίθων του μνημείου, τόσο των ισταμένων όσο των φυλασσόμενων στο Μουσείο Αμφίπολης, θα εκκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ.

Προκειμένου να καλυφθούν οι επιστημονικές απαιτήσεις του έργου, είναι σε εξέλιξη οι αναλύσεις και οι έλεγχοι αντοχής των αρχαίων δομικών υλικών από την Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ μετά την επιλογή δειγμάτων λίθου από το μνημείο. Παράλληλα, προγραμματίζονται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης οι γεωτρητικές δειγματοληψίες γύρω από το μνημείο για τη συμπλήρωση των γεωστατικών μελετών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει προγραμματίσει κατά τον μήνα Αύγουστο, την διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών-διαπιστωτικών τομών προς υποστήριξη των αναστηλωτικών εργασιών.

ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος όλη η Μακρόνησος!

Σε αρχαιολογικό χώρο ανακήρυξε με ομόφωνη γνωμοδότηση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ολόκληρη την Μακρόνησο, ύστερα από πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που διεξάγει στο νησί τα τελευταία χρόνια έρευνες πεδίου.

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, «η Μακρόνησος, γνωστή ως πεδίο δραματικών στιγμών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προστατεύεται από την ελληνική πολιτεία ήδη από το 1989, όταν κηρύχθηκε εξ ολοκλήρου ως ιστορικός τόπος, ενώ τα κατάλοιπα των στρατοπέδων του νησιού κηρύχθηκαν αυτομάτως ως διατηρητέα κτίρια (ΦΕΚ 436/Β/1989). Επιπροσθέτως, για την προστασία των καταλοίπων της σύγχρονης ιστορίας θεσμοθετήθηκαν από το 1995 ειδικές χρήσεις γης (ΦΕΚ 895/Δ/1995)».

«Η μέριμνα, ωστόσο, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από εκτεταμένες έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων οριοθετήθηκαν και κηρύχθηκαν το 2015 στην περιοχή της Μακρονήσου πέντε αρχαία ναυάγια που χρονολογούνται από τη μέση ελληνιστική έως και τις αρχές της υστερορρωμαϊκής περιόδου (ΦΕΚ 269/Β/2015)», προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.

Τα πρώτα ανθρωπογενή κατάλοιπα στη Μακρόνησο ανάγονται στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. ενώ ο πρώτος εντοπισμένος οικισμός του νησιού ιδρύθηκε στη θέση Προβάτσα, στα δυτικά του νησιού, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. «Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταλλουργική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εκεί, παράλληλα με την αντίστοιχη δραστηριότητα στον Θορικό της Αττικής, όπως καταδεικνύουν τα λείψανα κυπέλλωσης μολυβδούχου αργύρου που έχουν εντοπιστεί», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ. Επίσης υπογραμμίζει ότι «κατά τους αρχαϊκούς χρόνους ιδρύθηκε λίγο βορειότερα, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο σημερινός Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, ο κύριος οικισμός του νησιού η χρήση του οποίου μαρτυρείται, με τα δεδομένα της έρευνας πεδίου, έως τον 6ο/7ο αι. μ.Χ. ενώ έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο της κλασικής περιόδου».

«Αξίζει να αναφερθεί», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ, «η μεγάλη διασπορά αρχαιολογικών θέσεων των ιστορικών χρόνων σε όλη την έκταση του νησιού, τόσο στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα, κάτι που πρέπει να συνδεθεί αφενός με τη μεταλλοφορία του νησιού και αφετέρου με την κρίσιμη γεωγραφική του θέση στο Αιγαίο. Η κήρυξη ολόκληρου του νησιού ως αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώνει το πλέγμα της διαχρονικής προστασίας των ανθρωπογενών της Μακρονήσου από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

 

Ροή ειδήσεων

Share