Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μακεδονικό Μουσείο: Η Γιόκο Όνο παρουσιάζει εγκατάσταση με 100 φέρετρα (photos)

2 Οκτωβρίου 2016
Μακεδονικό Μουσείο: Η Γιόκο Όνο παρουσιάζει εγκατάσταση με 100 φέρετρα (photos)

Στα 83 της χρόνια, η διάσημη χήρα του Τζον Λένον, μουσικός, εικαστικός, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια και περφόρμερ, Γιόκο Ονο, προτρέπει με επιστολή της τους Θεσσαλονικείς «You must imagine Peace every day and in your dreams. Greece, I love you!».

Ωστόσο η εικαστική της πρόταση με τίτλο Ex-It και υλικό τα 100 φέρετρα που εγκαταστάθηκαν (χορηγεία οίκου τελετών) στο ισόγειο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φαίνεται μάλλον να ανησυχεί αισθητικά ακόμα και τους πλέον προοδευτικούς φιλότεχνους.

Η Γιόκο Ονο θα είναι απούσα από τη διοργάνωση ωστόσο δίνει δυναμικό παρόν με τα έργα της. Τα Δημήτρια 2016 ξεκινούν το Σάββατο το βράδυ.

Οι φιλότεχνοι παρόντες στα εγκαίνια, θα κληθούν να καταστρέψουν τα 50 φέρετρα και τα υπόλοιπα 50 θα δοθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν για τον ενταφιασμό απόρων δημοτών, συμμετέχοντας στο εικαστικό παιγνίδι-νίκη της ζωής, μέσα από τα φέρετρα ξεπροβάλλουν δενδρύλλια ελιάς - δείγματα ειρήνης και ζωής.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το ΜΜΣΤ.

Περιλαμβάνει επίσης τα έργα της Όνο, Add Colour Painting (Refugee Boat version) (1960/2016), Imagine Peace, Cut Piece (1964), Cut Piece (2003), Cut Piece (performance), Touch Piece (1963/2016), Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016), Mend Peace (Mirrors) (1966/2016) εδώ οι επισκέπτες της έκθεσης θα κληθούν να σπάσουν με μανία τους καθρέφτες σε χίλια κομμάτια και το Skyladders (1968/2016).

Aκόμα μία εγκατάσταση της, είναι και τα Wish Trees, δύο δέντρα ευχών που φυτεύτηκαν ήδη στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και το Δημαρχιακό Μέγαρο και στα οποία οι περαστικοί μπορούν να κρεμάσουν από ένα διπλωμένο χαρτί με μία ευχή τους, μέχρι τα κλαδιά να σκεπαστούν εντελώς από τις επιθυμίες τους.

Στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί και θα εκπροσωπήσει τη Γιόκο Ονο ο επιμελητής των εκθέσεών της και συνεργάτης της Τζον Χέντριξ, ο οποίος συντονίζει την παρουσίαση των έργων στην πόλη.
Η ίδια -όπως ανακοινώνει στην προσωπική της ιστοσελίδα- ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην πιο κοντινή από την Ελλάδα Ισλανδία, όπου στις 9 Οκτωβρίου (ημερομηνία γέννησης του Τζον Λένον που θα γιόρταζε φέτος τα 76α γενέθλιά του), στο νησί Vi στο Ρέικιαβικ, θα πραγματοποιηθεί τελετή φωταγώγησης του "Φανταστικού Πύργου της Ειρήνης".
Η δέσμη φωτός θα "εκπέμπεται" από τον πύργο της ειρήνης ως και τις 8 Δεκεμβρίου (ημερομηνία της δολοφονίας του Τζων Λένον).

Παρών και ο βοηθός του Γιαν Φαμπρ. Από τις 18-21 Οκτωβρίου, στο Εργαστήριο χορού-performance (Jan Fabre Company - Workshop), που έχει προγραμματισθεί στον χώρο των Σφαγείων, ο Φαμπρ θα εκπροσωπηθεί από τον βοηθό του Σέντρικ Σαρόν. Ο Γιαν Φαμπρ βρίσκεται την ίδια περίοδο στην Αγία Πετρούπολη, όπου προετοιμάζει τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση.
Θέατρο

Πέραν των συμμετοχών του ΚΘΒΕ και ελληνικών θεατρικών ομάδων, με ενδιαφέρον αναμένονται προτάσεις θεάτρου -ντοκουμέντο όπως αυτή της Βερολινέζικης Σάουμπίνε, στις 5/10 στην ΕΜΣ, αλλά και η διαδραστική performance της αυστριακής ομάδας God's Entertainment, που θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8/10, για να μετρήσει με ειδικό τεστ τις τιμές ξενοφοβίας των περαστικών που θα τολμήσουν να συμμετάσχουν.

Τα φετινά Δημήτρια θα διαρκέσουν από την 1-23 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Λίμνη Κουρνά: Η πανέμορφη φυσική λίμνη των θρύλων στην Κρήτη! (photos)

Το πρώτο μήνυμα της Αγγελικής Ηλιάδη μετά τον χωρισμό της…

Πανικός στην Μάλαγα: Εξεράγη φιάλη υγραερίου σε καφετέρια! 77 τραυματίες...


Τα καλύτερα της ημέρας:

"Έσπασε" την σιωπή της η Άννα Τερζίδου: Οι άγνωστες αλήθειες στην υπόθεση της εξαφάνισης!

Αυτά τα σανδάλια φορούσε ο μικρός Μπεν την μέρα της εξαφάνισης! Που στρέφονται οι έρευνες;

Μίνα Αρναούτη: Για πρώτη φορά μιλάει ανοιχτά για το τροχαίο – «Ο Παντελής δεν ήταν χαζός, ήταν…»

 

Ροή ειδήσεων

Share