Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Διεθνής ημέρα μουσείων: Δωρεάν είσοδος σ' όλα τα μουσεία της χώρας!

18 Μαΐου 2016
Διεθνής ημέρα μουσείων: Δωρεάν είσοδος σ' όλα τα μουσεία της χώρας!

Διεθνής ημέρα Μουσείων σήμερα, με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, αλλά και ευρωπαϊκή νύχτα το Σάββατο, με διευρυμένο ωράριο στα περισσότερα μουσεία.

Η φετινή χρονιά της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»
Τιμώμενο από το ελληνικό τμήμα του ICOM, είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που ξεκινά τις επετειακές εκδηλώσεις των 150 χρόνων από την θεμελίωση του, με ολοήμερη θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Από τις 10:00 έως τις 00:00 (με διακοπή από 18:00-20:30) έχει προγραμματιστεί ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου.

Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει με προβολές στην αίθουσα Γλυπτών, δράσεις για παιδιά, Χειμερινούς κολυμβητές και ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου, με πλήθος προσκεκλημένων, αλλά και την κυκλοφορία ενός αναμνηστικού μεταλλείου που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι.

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ.

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Μουσεία Δήμου Αθηναίων
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και τα Μουσεία του, Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οικογενειακές εικαστικές δράσεις στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος
Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, Ακαδημίας Πλάτωνος, Μία διαδρομή με ξεναγό τον Πλάτωνα.


Το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες. Με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων οι επισκέπτες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Η παρουσίαση στοχεύει, πέρα από την ανάδειξη της περιοχής και του πλατωνισμού, στη δημιουργία ερεθισμάτων για συζήτηση εντός και εκτός του χώρου.

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας.


Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό μέσα από προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορα υλικά.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα.


Σας περιμένουμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» για να γνωρίσετε το σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με κεντρικό θεματικό άξονα τον πολιτισμικό του ρόλο, στην πορεία του χρόνου, τόσο ως αρχιτεκτονικό μνημείο - έργο τέχνης (όπως έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού), όσο και ως τόπος μνήμης του έργου της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Το μουσείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας παρουσιάζει το πρόγραμμα «Villa Ilissia: Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας και η διαδρομή του στον χρόνο». Στις 12:00 και στις 18:00 το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου θα μιλήσει στο κοινό για τη Villa Ilissia που αποτέλεσε το χειμερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας, ενω απο τις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα».

Δημοτική Πινακοθήκη
Λεωνίδου & Μυλλέρου, στάση Μετρό Μεταξουργείο


Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει οικογενειακή εικαστική δράση στο κτήριο της στο Μεταξουργείο, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα αναζητήσουν και θα δημιουργήσουν πορείες που ενώνουν την γειτονιά με την Πινακοθήκη και θα ζωγραφίσουν μέσα από ένα μουσειοπαιδαγωγικό οδοιπορικό το δικό τους εικαστικό δημιούργημα!
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 52 02 420, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Νομισματικό Μουσείο
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική ξενάγηση (9:00-10:00 & 10:30-11:30) με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία & Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε νομίσματα και μετάλλια του Νομισματικού Μουσείου», καθώς και ξενάγηση στο Ιλίου Μέλαθρον από τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου. Παράλληλα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης εμπνευσμένης από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, ενώ η ημέρα θα κλείσει στις 20:00 με ένα αφιέρωμα στη latin jazz, από το μουσικό σύνολο Jazz Sextet της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Τετάρτη 18 Μαΐου διοργανώνοντας τη δράση «Πολύγλωσσο Μουσείο με μουσικές συναντήσεις», με ξεναγήσεις στην νοηματική, σε άτομα με προβλήματα όρασης, στο ευρύ κοινό, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις, κι όλα με ελεύθερη είσοδο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις μόνιμες υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Μνήμη και Λίθοι» και «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις «Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σε ένα ταξίδι προσφοράς» και «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον».

Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα συμμετέχει κι αυτό στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ενδιαφέρουσες δράσεις.Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, τις ώρες 8.00 – 20.00, στις Αίθουσες Μόνιμης Έκθεσης «Amusing Museum», θα πραγματοποιήσει διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android, σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ).



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Γερμανού δείχνει τα «δόντια» της στην Μενεγάκη – Τα νούμερα τηλεθέασης που αγχώνουν την Ελένη!



Δείτε πως είναι σήμερα η Ορθούλα Παπαδάκου μετά την μάχη που δίνει με την σκλήρυνση κατά πλάκας! (PHOTO)



Αποκάλυψη: Αυτή είναι η γυναίκα - μυστήριο που γνωρίζει πολλά για την δολοφονία του 20χρονου στη Πεντέλη!



Δώστε βάση: Αυτά τα ζώδια θα είναι τυχερά μέσα στο καλοκαίρι! Θα τους μείνει αξέχαστο


 

Ροή ειδήσεων

Share