Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

In the Belly of Young Architects: Μια διαφορετική έκθεση!

Το Athensmagazine.gr προτείνει...

30 Μαΐου 2019 14:31
In the Belly of Young Architects: Μια διαφορετική έκθεση!

Μία έκθεση // 9 projects
Μιας παρέας 11 νέων αρχιτεκτόνων

«Η κοιλιά διαχωρίζει τον θεό απ’ τον άνθρωπο. Τον καταδικάζει να’ ναι θνητός, να υπακούει σε ένστικτο κι ανάγκη. Κι ο θνητός -νους και σώμα- παίρνει τούτη την κοιλιά και την κάνει κέντρο του σύμπαντός του. Μ’ αυτήν γεννά, μ’ αυτήν τίκτει, μ’ αυτήν δημιουργεί και πότε-πότε μ’ αυτήν σκέπτεται.
Κι αν ο θνητός είναι αρχιτέκτονας;»

Η έκθεση "In the Belly of Young Architects" αποτελεί μια συλλογή και απόδοση αρχιτεκτονικού και εικαστικού υλικού, που έχει δημιουργηθεί από μια παρέα 11 νέων αρχιτεκτόνων. Το υλικό εκτίθεται στον κοινό τους τόπο, το τραπέζι, ως ένα δείπνο με 9 προτεινόμενα πιάτα. Τα πιάτα-εκθέματα έρχονται να θέσουν ζητήματα γραφής και σημεία εστίασης, ενώ παράλληλα σκιαγραφούν μια σειρά από ατομικές και συλλογικές ταυτότητες έκφρασης. Οι έννοιες της κοιλιάς, του φαγητού, του τραπεζιού και των συνδαιτυμόνων στοιχειοθετούν μια παράλληλη αφήγηση, που εκκινεί από την κοινή τους τροφή: την αρχιτεκτονική.

Την έκθεση οργανώνουν και παρουσιάζουν οι: Γιώργος Αποστολόπουλος, Ελένη Αρλέτου, Κατερίνα Βλάχμπεη, Ελπίδα Γιαννάκου, Νικολέττα Δανιήλ, Κάπτεν Σταύρος, Ναταλία Κουτσοπέτρου, Ελένη Μαργούδη, Δανάη Ταμιωλάκη, Άγγελος Τσαρούχας και Μιχάλης Φουντεδάκης. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας συλλογικής έκθεσης υπήρχε ακόμη από τα χρόνια των κοινών σπουδών ως φοιτητές/τριες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Το 2019, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποφοίτηση, βρίσκονται διασκορπισμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Παρίσι. Η πρώτη ιδέα πέφτει –πού αλλού– στο τραπέζι, και το ραντεβού δεν αργεί να δοθεί στην Αθήνα. Η παρέα συσπειρώνεται και οργανώνει ένα ακόμη κοινό δείπνο, μετά από καιρό. Μα αυτό το δείπνο είναι λιγάκι διαφορετικό απ’ τα άλλα· είναι ένα δείπνο αρχιτεκτονικό και εικαστικό.. Από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα σερβίρεται στο Ρομάντσο, τις καθημερινές 18:00-22:00 και το Σαββατοκύριακο 12:00-22:00. Ιδέες, εκφράσεις, γραφές και αναπαραστάσεις βρίσκουν τον χώρο τους στα πιάτα, στους τοίχους ή και στο πάτωμα. Η λίστα των καλεσμένων είναι ανοιχτή.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender!

Η έκθεση Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender, επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα της κατασκευήςφύλου, της ταυτότητας και των στερεοτύπων, μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


“Τι είναι η θηλυκότητα και τι το θηλυκό; Τι είναι η αρρενωπότητα και τι το αρσενικό; Πώς κατασκευάζεται το «προφανές», το «φυσικό», το «κανονικό» όταν μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα;” αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση σε επιμέλεια του Γιώργου Καλύβη.

Πρόκειται για μία αφετηρία ενός σχολιασμού και ανάπτυξης αυτών των ιδεών, ένα κάλεσμα για μία ανοιχτή συζήτηση που προσδοκά να διευρυνθεί εκτός των ορίων της έκθεσης. Όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο τίτλος, το φύλο είναι προϊόν που πλάθεται και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει, έτσι και η έκθεση αποτελεί μία κατασκευή έμφυλων προσεγγίσεων που υπάγονται σε συνεχή τριβή τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κοινωνικά πλαίσια.

Τα καλλιτεχνικά έργα που έχουν επιλεχθεί, καλύπτουν ένα φάσμα εκφραστικών μέσων όπως βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και άλλα, και παράγουν διαφορετικές ποιότητες έκφρασης πάνω σε θέματα της διαφορετικότητας, στους ρόλους και στις ταυτότητες όλων των φύλων και στη μελέτη της σεξουαλικότητας.

Η έκθεση Emfylo-ποιείν / to construct the Gender παρουσιάζεται στην a.antonopoulou.art στα τέλη της άνοιξης του 2019, σε επιμέλεια Γιώργου Καλύβη.

Συμμετέχουν: Δημήτριος Αντωνίτσης, Αντώνης Βολανάκης, Daglara, Georgia Fambris, Georges Jacotey, Ντέμη Κάια, Navine Khan-Dossos, Sia Kyriakakos, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Άννα Λάσκαρη, Rick Lowe & Ντόρα Παπαδημητρίου, Θάνος Μούρραης Βελλούδιος, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νάνα Σαχίνη, Γιάννης Σαχπάζης, Anne Marie Slater, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Stef Van Looveren, Βέρα Χοτζόγλου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαΐου στις 7:00 – 10:00 μ.μ, και η συνολική διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2019.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Zoo Athens International Jazz Day

PHOTON: Το διάσημο show ηλεκτρονικού ήχου και φωτός έρχεται στο ADD festival!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις Athens Guide στο Athensmagazine.gr

 

Τέχνες

Ροή ειδήσεων

Share